Kartepe Zirvesinde "siyasal Açıdan Türkiyede Darbeler” Konusunu Ele Alındı

Kartepe Zirvesinde "siyasal Açıdan Türkiyede Darbeler” Konusunu Ele Alındı
Kartepe Zirvesinde "siyasal Açıdan Türkiyede Darbeler” Konusunu Ele Alındı
Dünyadaki darbeler ve 15 Temmuz Darbe Girişimini bütün boyutlarıyla masaya yatırılacağı 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu-Kartepe Zirvesi 26 ülkeden 187 entelektüelin katılımıyla sürüyor. Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Fuat Keyman, İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atilla Yayla, ‘’Siyasal Açıdan Türkiye’de Darbeler’’ konulu konferansta darbeler hakkında ilginç detaylar aktardı.

Prof. Dr. Atilla Yayla, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kartepe Zirvesi’ne atıfta bulunarak, ”15 Temmuz her yönüyle duyurulması gerekir. Bu tarz toplantılarda buna vesile olacaktır” sözleriyle konferansa başladı. ”Darbeyi, askeri güçlerin seçilmiş politikacıları zorla alaşağı edilmesidir’’ diye tanımlayan Yayla, “Ordusu olan her yerde darbe tehlikesi vardır. Pakistan ve Tayland darbelerde lider ülkelerdendir. Türkiye’yi de bu ülkeler arasında sayabiliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Fuat Keyman, 15 Temmuz’un tam anlamıyla anlaşılmadığını aktardı. Keyman, 15 Temmuz’u sadece retorik düzeyde değil, bilgi düzeyinden de incelemek gerektiğinin altını çizerek, ”Bu şekilde ülkemizi hem dışarıda, hem de içeride güçlü kılabiliriz. 15 Temmuz hem darbe, hem işgal hem de terör eylemidir. Meclisin ve ülkenin işgal edilmesi ve 250 şehidimiz bunu ortaya koyuyor 15 Temmuz da halkın demokrasiye sahip çıkması, Türkiye’nin geleceğini gösteriyor” diye konuştu.

15 Temmuz’un güçlü bir hükümetin varlığında, istikrarı bozma amaçlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Keyman, ”15 Temmuz’da ülkemizin sınırlarına çökmüş devletler vardı. Ülkemizi de bu yönde ele geçirme fırsatı yakalanmak istendi. Öncelikle halkımızın iradesi bunu önledi. Bu doğrultuda 15 Temmuz’dan ders almalıyız. Artık biz Türkiye’yi güçlendireceksek, bunu yaparken ülkemizin ön planda çıkarılması ve farklılıkla içinde yaşamamızı öğrenmemiz gerekir“ ifadelerini kullandı.

‘’Güçlü devletiz demekle güçlü devlet olunmuyor’’ sözlerini kullanan konferansın moderatörü Prof. Dr. Şükrü Karatepe ise ”Sözde güçlü devlet olmamalıyız. Tam manasıyla kurumsallaşmak, uzmanlaşmanın gelişmesi, çalışanların vatandaşların yerinde ihtiyaç duyduğu ihtiyaçları karşılaması gerekir. Aksi takdirde sokaklarda tank yürüterek güçlü devlet olamayız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.