HDP’liler birçok şehirde sokağa indi; “ Diz çökmeyeceğiz ”

HDP’liler birçok şehirde sokağa indi; “ Diz çökmeyeceğiz ”
HDP’liler birçok şehirde sokağa indi; “ Diz çökmeyeceğiz ”

 

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla HDP Parlamento Grubu Meclis’te açıklama yaptı.

 

HDP Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri, yapılan açıklamanın ardından Kızılay’da bulunan Güvenpark’a doğru yürüyüşe geçti. “Darbe var” dövizleri taşıyan HDP’li vekiller, “Darbeci AKP” sloganlarıyla yürüdü. Gaziantep’te il binası önünde vekiller için yapılan uygulama basın açıklamasıyla protesto edildi. Diyarbakır ve diğer şehirlerde basın açıklamaları yapıldı. Bazı şehirlerde polis müdahale etti.

 

Atatürk Bulvarı üzerinde, Güvenpark’a yaklaşıldığı noktada, kurulan polis barikatı önüne gelen HDP’li vekillere, polis arasında gerginlikler yaşandı. Güvenpark’ta açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Bugün burada yaşanan, şu taşıdığımız dövizin anlamını ortaya çıkardı: Darbe var. Bugünkü iktidar hukuka, adalete, siyasete darbe yapmaktadır” diyerek şöyle devam etti;

 

‘DARBE SADECE APOLETLİLER TARAFINDAN YAPILMAZ’

“Darbe sadece apoletliler tarafından yapılmaz. Askeri darbelerin dışında sivil siyasetçiler, kravatlılar da darbe yaparlar. Darbeci bir iktidar ile karşı karşıyayız. İktidar darbe tehlikesi diye bağırırken, kendi darbesini örtmek için bu sözü çıkardılar. Hukukun üstünlüğü korumak değil, üstünlerin hukukun korumaktır. Bu iktidarın tek bir amacı vardır. Kendi iktidarının bekasını sağlamaktır. Bütün kaynakları, ekonomik kaynakları kendi yandaşlarına peşkeş çekmektedirler. Parti ile devleti bütünleştirdiler. Biz HDP olarak, bütün örgütlerimizle dimdik ayakta duracağız. Bu iktidarın zulmü karşısında boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz. Bizim seçmenlerimiz başta Kürt halkı olmak üzere hiç boyun eğmediler bundan sonra da eğmeyecekler. Cumhurbaşkanı sıfatıyla yasama üzerinde tahakküm kurmuştur. Yasamayı egemenliği altına almıştır. Her gün her an yaptığı gibi anayasa çiğnemiştir. Bir partinin genel başkanı olarak, siyasi rakiplerinin vekilliklerini düşürmüştür.”

 

ANTEP

MECLİSTE DARBE VAR

HDP Antep il örgütü tarafından parti binası önünde basın açıklaması yapıldı. Geniş güvenlik önleminin alındığı basın açıklamasına parti yöneticileri bazı demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Mecliste Darbe var yazılı pankart ve üzerinde vekillikleri düşürülen üç siyasetçinin fotolarının yer aldığı pankartın açıldığı toplantıda, HDP G.Antep İl Eş Başkanı Musa Aydın vekilliklerin düşürülmesini ve tutuklamaları protesto etti. Ardından genel merkezin ortak basın açıklamasını okudu.

İl Eşbaşkanı Aydın açıklamasında şunlara dikkat çekti:

“Bu darbeci zihniyet 26 yıldır TBMM’nin üzerinde kara bir leke olarak varlığını sürdürüyor. 1994 yılında DEP Milletvekillerinin dokunulmazlıkları düşürülerek milletvekillerinin meclisten yaka paça atıldığı günden bugüne demokratik siyaset ısrarında bulunan 27 milletvekilinin vekillikleri düşürüldü. Halk iradesine karşı geliştirilmiş bu rantçı, ahlaksız ve faşist darbeciliği asla ve asla tanımayacağız. Kötülük düzeninin ortakları Kayyım Darbesi pratiğinde de görüldüğü gibi yurttaşlara “ya benim istediğim gibi karar verirsin ya da senin verdiğin kararı tanımam” dayatmasında bulunuyor. Bunun adı amasız, fakatsız darbedir. Bunun adı halk iradesine karşı düşmanlıktır. Ve  bu darbe, Pazartesi günü Eş Genel Başkanlarımız tarafından açıklanan ‘Demokratik tutum belgemize’ ve Türkiye toplumuna yaptığımız ‘birlik ve ortak mücadele’ çağrımıza verilmiş saldırgan bir yanıttır.” Açıklamadan sonra kitle olaysız dağıldı

 

 

ADANA

HDP Adana İl Örgütü, Abidin Dino Parkı'nda düzenlediği eylemle vekillerin tutuklanmasına tepki gösterdi. Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nin de destek verdiği açıklamada konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, iktidarın hem doğaya hem de topluma fütursuzca saldırdığını ifade etti. Karakış, "3 vekil arkadaşımızın hukuksuzca vekilliklerinin düşürülmesi faşizmin zirvesidir. Faşist konformist iktidarınızın son kertesindesiniz. Atık yokuş aşağı hızla iniyorsunuz” dedi.

HDP Ceyhan İlçe Örgütü, ilçe binalarının damında yaptıkları basın açıklamasında halkın iradesinin gasp edilmesini kınadı. Çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Ceyhan İlçe Eşbaşkanı Delal Mamuk, "Milyonların oy vererek iradesini tayin ettiği Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Kadri Enis Berberoğlu; mazbatalarını Saray iktidarından almadıkları gibi milletvekillikleri bu iktidar tarafından sonlandırılamaz" diye konuştu.

 

 

MERSİN

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Genel-İş Mersin Şubesi'nde yaptıkları basın açıklamasıyla halkın iradesinin gasp edilmesini kınadı. "Seçimle gelen seçimle gider. İrademe dokunma" pankartının açıldığı açıklamaya kentte bulunan birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Açıklamada sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Açıklamada konuşan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Mustafa Özbay, halkın iradesinin yok sayıldığını belirterek, "Sözde kalmış demokrasiye son çivi, dün TBMM çatısı altında çıkarılmış oldu" dedi.  Özbay, Saray tarafından yapılanların demokrasiye darbe niteliği taşıdığını ifade etti.

Ardından konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış da, yapılanların hukuk dışı olduğunu söyleyerek, "Bu demokrasi ayıbı sadece bugün değil yıllardır yapılıyor. Bu darbeye karşı tüm muhalefettin ayağa kalkması gerekiyor. Herkes faşizme karşı mücadele etmelidir" ifadelerini kullandı. Açıklama alkışlarla son buldu.

 

 

İSKENDERUN

HDP İskenderun İlçe Örgütü de yaşananlara ilişkin parti binasında toplantı düzenledi. HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, bu irade gaspına sessiz kalmayacaklarını belirtti. Ateş, “Bizler onların yoldaşları olarak AKP-MHP faşist blokuna sesleniyoruz; Leyla Güven ,Musa Farisoğulları  biziz, Leyla Güven, Musa Farisoğulları halktır. Onların mücadelesi bizim de mücadelemizdir” dedi.

 

 

ADIYAMAN

HDP Adıyaman İl Örgütü,  parti binası önünde yaptığı açıklamayla konuya dair tepkisini ortaya koydu. Adıyaman önceki dönem HDP Milletvekili Behçet Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Sık sık “Yaşasın halkların mücadelesi” sloganları atıldı. HDP PM üyesi İzzet Karadağ, ortak metni okudu. Açıklama alkışlar eşliğinde son buldu. 

 

 

URFA

HDP Urfa İl Örgütü, milletvekilliklerin düşürülmesini parti binasında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve partililerin yanı sıra çok sayıda yurttaş açıklamaya katıldı. Açıklamada sık sık “Leyla Güven onurumuzdur”, “AKP halka darbe yaptı” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Polisler, ablukaya aldığı il binasına gelen yurttaşlar kimlik kontrolünden geçirdi. 

 HDP'li Sürücü, Diyarbakır’da 5 Haziran 2015’te HDP mitingine yapılan bombalı saldırı sonucu yaşamını yitirenleri anarak, söz konusu tarihten sonra kaosun her geçen gün derinleştiğine işaret etti. Sürücü, “Bu süreçten sonra tasfiye politikaları geliştirildi. Bir kez daha halkın iradesine darbe yapıldı. Bu hukuksuzluğu lanetliyoruz. Her ne kadar Kürt Halkı’nın iradesine saldırsanız da baş eğmedik, eğmeyeceğiz. Sonun kadar bu faşist sistemin karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Açıklama, 5 dakikalık oturma eyleminden sonra alkışlar eşliğinde son buldu.

 

 

MARDİN 

HDP Mardin İl Örgütü, 3 ismin milletvekilliklerinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla açıklama yapmak istedi. Ancak, partililer bina girişini kapatan çevik kuvvet polisleri tarafından engellendi. HDP'liler bunun üzerine, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı. HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, 3 ismin halkın oylarıyla seçildiğine işaret ederek, "Biz parti olarak demokratik hakkımızı kullanarak konuya ilişkin basın açıklamamızı yapmak istiyoruz” dedi. Bunun üzerine emniyet amiri, açıklama için 48 saat önce valiliğe müracaatta bulunulması gerektiğini iddia ederek, açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti. Müzakere sırasında polis amirinin, Kuday’ın “TBMM’de bir darbe gerçekleşmiştir” söylemini "Evet" şeklinde onaylaması dikkati çekti. Açıklamaya izin verilmemesi üzerine partililer, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atarak dağıldı.

Nusaybin'de de HDP İlçe Örgütü binasında yapılan açıklamayla milletvekilliklerinin düşürülmesi ve tutuklanmasına yapılan açıklamayla tepki gösterildi

 

DİYARBAKIR

HDP Diyarbakır İl Örgütü ise, vekilliklerin düşürülmesini protesto etmek amacıyla, parti binası önünde açıklama yaptı. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık’ın yaptığı açıklama sonrası, polis bina girişinde bulunan partililere müdahale etti.

 

 

İSTANBUL

HDP İstanbul İl Örgütü’nün, İl binası önünde yapılan eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu ile HDP bileşeni olan örgütlerin yöneticileri katıldı.

HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut’un ardından sözü alan Şenoğlu, “Bize boyun eğdiremezler çünkü arkamızda halklarımıza verdiğimiz söz var. Bu söze sadığız, bu söze sadık olacağız” dedi. Konuşmaların ardından HDP İl Yöneticisi Ethem Tepeli bası açıklamasını okudu. Açıklamada, “Bu saldırılar ancak ve ancak bizim mücadele azmimizi ve kararlılığımızı bileyecektir. Bu saldırganlık bizi yıldıramayacak ve kazandığımız demokratik mevzileri terk ettirmeyecektir” denildi. Açıklamanın ardından, beş dakikalık oturma eylemi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.