HDP, TBMM’de Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe istiyor
ANKARA-HDP Kadın Meclisi Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Çalıştayı düzenliyor: Sonuçlar Bütçe Komisyonu ile paylaşılacak. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Kadın Meclisi tarafından gerçekleştirilen “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe” Çalıştayı’nda yaptığo konuşmasında, “Türkiye’de uzun süredir daha çok erkek egemen bakış açısıyla hazırlanmış toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadını yok sayan bütçelemeler yapılmıştır. Biz HDP olarak ilk kez Türkiye’de toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyi öneren ve bu konuda çalışma yapılmasını isteyen partiyiz” dedi.
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran konuşmasına şöyle devam eti;
“Hepiniz hoş geldiniz, İzmir’de yaşanan depremde maalesef birçok insan yaşamını yitirdi. Hala göçük altında olan bir çok vatandaşımız var. Buradan yaşamını yitiren yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı, kendilerine rahmet diliyoruz. Göçük altında olanların en kısa zamanda sağ salim çıkarılmasını umut ediyoruz. Bütün İzmir halkına buradan geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEMEYİ ÖNEREN BİR PARTİYİZ
Bildiğiniz gibi TBMM’de bütçeleme dönemi başladı. Aslında bütçe her zaman cinsiyet yokmuş gibi yaklaşılan bir çalışma. Ama biz biliyoruz ki bütçeler, devletlerin ve hükümetlerin politikasını açığa çıkartır. Maalesef Türkiye’de uzun bir süredir aslında her dönem daha çok erkek egemen bakış açısıyla hazırlanmış toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadını yok sayan bütçelemeler yapılmıştır. Biz HDP olarak ilk kez Türkiye’de toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyi öneren ve bu konuda çalışma yapılmasını isteyen bir partiyiz. 2014 yerel seçimleriyle beraber eşbaşkanlık, eşit temsiliyet ilkeleri ile yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemelerin yapıldığı partiye mensubuz. Maalesef Türkiye’de Bütçe Komisyonu’nda yapılan çalışmalar, katılımcılık esasını yok sayan bir çalışma ile yürütülüyor. Biz defalarca Bütçe Komisyonu'nda bu konu ile bağlantılı, fikirlerini ifade etmesi gereken kurumların, kişilerin, uzmanların çağrılıp dinlenmesini önermemize rağmen, her defasında iktidar sadece kendi bütçesini geçirme ısrarını sürdürüyor. Bu bütçe de dünyadaki bütçelemelere benzer bir biçimde toplumsal eşitsizliği görmeyen, kadını yok sayan bir çalışma.
Eşitsizliği ortadan kaldırmaya dayalı bütçeleme yapılmalı
Biz HDP olarak toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme nedir, bu konuda nasıl bir çalışma yürütülmelidir, bunun kadınlar üzerindeki etkisi nedir, bunu tartışan bir çalıştay yapılmasının çok elzem olduğunu düşünüyoruz. Bugün burada kadınlarla beraber hem toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçelemeyi tartışıp hem de toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin sadece kadınlara daha çok sığınak açılmasını değil, şiddette uğrayan kadınlara kadın merkezleri açılması değil, aslında yaşamın bütün alanlarında bütçeleme yapılırken bu eşitsizliği gören ve bunu ortadan kaldırmaya dayalı bütçelemenin olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bir yol yapılırken, kamu hizmeti verilirken, sağlık hizmeti verilirken, istihdamla ilgili bütçeleme yapılırken, bütün bakanlıklarla ilgili bütçeleme yapılırken de kadını gören bir bütçelemenin elzem olduğunu düşünüyoruz.
Bu olduğu sürece toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçeleme söz konusu olabilir.
Tartışmadan çıkacak sonuçları Bütçe Komisyonu ile paylaşacağız
Bu çalıştayı yapmak, bu soruna kısmen çözüm bulacak; ama en önemli çözüm olarak, nasıl ki bütçeleme yapılırken çevre, istihdam ile ilgili raporlama yapılıyor, bütçe yapılırken de toplumsal cinsiyeti gören bir bütçeleme yapılmasını öneriyoruz. İktidarın yapmadığını, burada yapıp çıkacak sonuçları, bütçe komisyonu ile paylaşıp bir nebze olsun eşitsizliği giderme üzerinden bir çalışma ve girişimde bulunmak istiyoruz. Bugün birçok kurum burada, bir çok akademisyen, kadın çalışması yürüten kadınlar bizlerle birlikte. Onlarla bir tartışma yürüteceğiz. Bu sorunlarımızın tümünü çözmeyecek ama bu bir adım olarak bizim için çok önemli. Bu çalışmada kadınların da sesini duyurmayı hedefliyoruz. Kadınların ifadesini, Bütçe Komisyonu’na taşımamız üzerinden kısmen de olsa bu sorunu giderecek bir çalışma yürütmek istiyoruz. Biz HDP olarak bakış açımızı, perspektifimizi daha katılımcı, kadınları gören, kadınların toplumun bir parçası olduğunu, kadının sesinin ulaşabildiği alanlar olduğunu buradan iletmek isterim. Kadın arkadaşlar hoş geldiniz.
Filiz Kerestecioğlu: Türkiye’de katılımcı bir anlayış olmadığı için bütçe çalışmasına hiçbir STK çağrılmıyor
Hepiniz hoş geldiniz. Başta İzmir’de, komşu Yunanistan’da hayatını kaybeden tüm insanlara rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Savaştan kaçarak bir de orada depremi yaşayan göçmenlere de iyilikler diliyorum. Umarım daha fazla can kaybı olmadan bu durumu hep birlikte atlatırız.
Bir çok kez ifade edildiği gibi, belki bugün konuşacağımız bütçenin de cinayete neden olan müteahhitlere değil, hakikaten yaşama ve insana harcanmasını diliyorum. Bu toplantımız, Ayşe vekilimizin dediği gibi bütçe çalışmalarından dolayı başladı. Ama maalesef Türkiye’de katılımcı bir anlayış olmadığı için iktidar, bütçe çalışmasına hiçbir STK’yı çağırmıyor. Hele şimdi pandemi bahane edilerek hiç kimse çağrılmıyor. Biz istedik ki en azından hem zoom üzerinden katılanlar hem de buradan katılanlarla bir tartışma yürütelim. Pandemi nedeniyle elbette çok kalabalık bir toplantı gerçekleştirmek mümkün değildi, özellikle bunu tercih etmedik. O nedenle zoom bağlantısını sağladık. Bu tartışmayı yürütelim ve Bütçe Komisyonu’nda biz bunları dile getirelim.
Şu anda zoom bağlantımızda kadın vekillerimiz de var. Bütçe konuşacak olanlar da bizleriz. Bunu, aktarabilirim istedik. Ben biraz katılan arkadaşları ifade edeyim. DİSK, Rosa Kadın Derneği, KESK, Eğitim Sen, CİSST, Tabipler Odası’ndan kadınlar, KEİG’ten arkadaşlarımız, TESEV’den arkadaşlarımız var, akademisyen arkadaşlarımız var. Buradan çıkan sonuçları bir açıklama ile ayrıca paylaşacağız. Hepsine katılımları için teşekkür ediyoruz. YENİ ÇİZGİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.