HDP Milletvekili Toğrul; Türkiye’de bilim can çekişiyor

HDP Milletvekili Toğrul; Türkiye’de bilim can çekişiyor
HDP Milletvekili Toğrul; Türkiye’de bilim can çekişiyor

 

ANKARA- YENİ ÇİZGİ; Gaziantep HDP Milletvekili TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Türkiye’de 2002'den bugüne mevcut veriler ve bilgiler bir araya toplandığında AKP iktidarı döneminde yaşanan olağanüstü durumlar sonrası üniversitelerin merkeziyetçi ve otoriter yeni rejim doğrultusunda şekillendirilmesi, siyasal tasfiyeler, güvenlikçi politikalar, yasaklar, baskılar, intihaller, sınav hırsızlıkları, akademik özgürlükler ve üniversite özerkliğine müdahaleler kapsamında bilimsel akademi büyük bir yara aldığına dikkat çeken

 

HDP Milletvekili TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “Deyim yerindeyse ülkede bilim can çekişiyor” dedi. Bunun yanı sıra Toğrul TBMM’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği önergesinde, Gaziantep üniversitesinde ikinci kez ‘Adrese teslim kadro ilanı’ iddialarını gündeme getirdi.

 

Prof. Dr. Mahmut Toğrul TBMM İdare Amiri Gaziantep  Milletvekili Üniversitelerde bilimin can çekişmesinin bir

nedeni olarak ise liyakat dan ziyade üniversitelere eş-dost yakınlığıyla atama yapılması ve adrese teslim kadro ilanları gösterile bilineceğini ileri sürerek, “Çünkü bu yöntemle yapılan atamalar ve adrese teslim açılan kadro ilanları, aynı zamanda “aynı dünya görüşüne sahip” kişiler anlamına gelmektedir. Adrese teslim kadro ilanlarının benzer bir örneğini ise vekili olduğum Gaziantep şehrinde yaşadık.

Gaziantep Üniversitesi’nin (GAÜN) eğitim dili ‘Arapça’ olan Suriye’deki Meslek Yüksekokulu ve fakültelere alınacak 23 öğretim üyesi ve öğretim görevlisi için ‘Arapça Yeterlilik Şartı’ yerine, çeşitli sertifikalar istenmesi, Gaziantep üniversitesinde ikinci kez ‘Adrese teslim kadro ilanı’ yaşanmıştır. Bu güne kadar maaşları Türkiye Maarif Vakfı tarafından ödenen ve Suriye'de dördüncü yılında eğitimine devam eden MYO ve fakülteler için şimdiye kadar bu tür bir ilana çıkılmamış olmasına rağmen, Gaziantep Üniversitesi'nin böyle bir öğretim görevlisi ve öğretim üyesi alma kararı şaşkınlıkla karşılanmaktadır” dedi.

 

Gaziantep üniversitesinde ikinci kez ‘Adrese teslim kadro ilanı’ iddialarını gündeme getiren Milletvekili Toğrul, “Yoksa Suriye bölgesindeki eğitim birimlerinde 3 yıldır olmayan görevlendirme mazereti kullanılarak hülle yöntemi ile üniversitenin ana kampüsündeki birimlere adrese teslim kadrolarla eleman mı yığılıyor?” diyerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Anayasa’nın 98' inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talebi ile TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde şunlara dikkat çekti;

 

1-         Gaziantep Üniversitesi tarafından ilan edilen kadrolar; Afrin, Azez, El-Bab, Cerablus'daki MYO ve Fakülteler için kullanılacaksa, neden bu fakülte ve yüksekokullar adına çıkarılmadı? Eğer bu kadrolar Gaziantep Üniversitesi'nin ana yerleşkesindeki MYO ve fakültelerin kadroları ise MYO müdürlükleri ve fakülte dekanlıklarından kadro talep yazıları istenmeden ilan verilerek neden yönetmeliklere aykırı davranıldı?

2-         Gaziantep üniversitesinin sürekli adrese teslim öğretim üyesi kadro ilanlarına ilişkin başlatmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Yok, ise neden bir soruşturma başlatılmamıştır?

3-         Türkçe bilmeyen Suriyeli öğrenciler için, Arapça bilmeyen öğretim kadrolarının görevlendirmesi nasıl yapılacaktır?

4-         İlk ilanda Nizip Meslek Yüksekokulu Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Programı'na açılan kadroda “Eski Türk Edebiyatı alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak belgelendirmek şartıyla Arapça Eğitim veren bir yükseköğretim kurumunda en az 2 yıl çalışmış olmak” şartı yer alırken, düzeltilmiş ilanla yüksek lisans alanı değiştirilip, en az 2 yıl Arapça eğitim veren bir yükseköğretim kurumunda çalışma süresinin kaldırılmasının nedeni nedir?

5-         İlandaki Oğuzeli MYO Özel Güvenlik ve Koruma Programı'na açılan kadro açıklamasında “Spor Bilimleri alanında Tezli Yüksek lisans yapmış olmak, Spor antrenörlüğü sertifikasına sahip olmak” ibaresi yer alırken, düzeltilmiş ilanda yüksek lisans alanı ve bir sertifikanın isminin değiştirilmesinin nedeni nedir? 

6-         İlandaki Sağlık Hizmetleri MYO İlk ve Acil Yardım Programı'na açılan kadroda, “Tıbbi Fizyoloji alanında yüksek lisans yapmış olmak, belgelendirmek kaydı ile bir yükseköğretim kurumu tarafından verilen sağlık araştırmaları üzerine sertifikası bulunmak” şartı yer alırken, Suriye'de görevlendirilecek bir öğretim görevlisinde Arapça dil yeterliliği ile ilgili bir ibare yerine, sertifika şartı konulmasının nedeni nedir?

7-         Yoksa Suriye bölgesindeki eğitim birimlerinde 3 yıldır olmayan görevlendirme mazereti kullanılarak hülle yöntemi ile üniversitenin ana kampüsündeki birimlere adrese teslim kadrolarla eleman mı yığılıyor? www.yenicizgihaber.Com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.