Gaziantep’in akciğeri Sof Dağı TBMM gündeminde

Gaziantep’in akciğeri Sof Dağı TBMM gündeminde
Gaziantep’in akciğeri Sof Dağı TBMM gündeminde

GAZİANTEP-BEKİR ŞAHİN; Kazdağları ve Salda Gölü’nde yapılan doğa katliamlarının beraberinde Gaziantep’in akciğeri Sof Dağı’nda yapılan doğa katliamı tepkilere yol açarken, konu CHP Milletvekili İrfan Kaplan tarafından TBMM gündemine taşındı. Sofdağı çevresindeki taşocaklarının doğaya verdiği tahribat yöre halkınını yanı sıra, Gazianteplilerinde tepkisine yol açıyor.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep’in akciğeri olarak bilinen Sof Dağı’ndaki taş ocakları için TBMM’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle iki yazılı soru önergesi verdi.

Milletvekili Kaplan, “Sof Dağı, Gaziantep'in oksijen kaynağıdır, Gazi şehrimizin akciğeridir. Kaz Dağları neyse Sof Dağı Gaziantep için aynı önemdedir. Sof Dağı, rüzgâr yönünü belirleyen dağdır. Biliyorsunuz Gaziantep, çöl iklimine yakın, yazın sıcaklığı 45-50 derecelere kadar çıkan bir ildir. Sof Dağı, taş ocakları için tıraşlanırsa Gaziantep’in iklimi değişir, çölleşir, kuraklaşır. Hiçbirşey Gaziantep’in ciğerini sökme nedeni olamaz. Hiçbir işletme Gaziantep’in doğasını değiştirmeye, iklimini bozmaya, doğasını katletmeye hakkı olamaz, olmamalıdır. Bu konuda her türlü mücadeleyi vereceğiz” diye ifade etti.

Kaplan ilgili bakanlara yönelttiği soru öneresinde şunları sordu;

1-Gaziantep’in akciğeriolarak bilinen Sof Dağı’nda toplam kaç adet taş ocağı vardır? Bu firmalar hangileridir?

2-Şuan ihalesi beklenen, ya da ihale verilmiş ancak henüz kurulmamış kaç taş ocağı işletmesi vardır? Bu işletmelerin isimleri nelerdir?

3-Ruhsat almayı bekleyen kaç taş ocağı işletmesi vardır?

4-Faaliyet gösteren taş ocaklarının ruhsatlandırılması sırasında bölgede bulunan ağaç, yeşil alan, tarım arazileri ve içme sularının korunması için Bakanlığınız ne gibi tedbir ve önlem almıştır/almaktadır/almayı planlamaktadır?

5-İnsan sağlığını ve doğayı ciddi anlamda tehdit eden taş ocaklarının denetim ve kontrolleri nasıl yapılmaktadır?

6-Sof Dağı’nda bulunan taş ocaklarının kaçında ÇED raporu vardır?

7-Sof Dağı’nda şu ana kadar yapılan taş ocakları için kaç ağaç kesilmiştir?

8-Taş ocaklarının bölge halkının sağlığı tehdit etmesi konusunda bugüne kadar ne tür önlem ve tedbir aldınız?

9-Taş ocaklarının doğayı ve doğada yaşayan canlıları tehdit etme konusunda bugüne kadar ve bundan sonra ne tür bir önlem ve tedbir almayı düşünüyorsunuz?

10-Bölge halkının sağlık sorunları yaşamasına, içme suları ve tarım alanlarının zarar görmesine, dağların fiziksel ve bitkisel yapılarının bozulmasına sebep olan bu taş ocaklarının kontrolleri ve denetimleri nasıl yapılmaktadır?

11-Yapılan denetim ve kontrollerden sonra Gaziantep bölgesinde kapatılan taş ocakları var mıdır? Varsa bu firmaların isimleri nelerdir? YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.