EMEP'liler TBMM'de üretici köylülerin sorunlarını dinledi
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak ile EMEP milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca, Türkiye’nin dört bir yanından gelen üretici köylülerle TBMM’de bir araya geldi.
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak ile EMEP milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca, Türkiye’nin dört bir yanından gelen üretici köylülerle TBMM’de bir araya geldi.
Rize ve Artvin’den çay, Ordu’dan fındık, Amasya ve Suluova’dan tahıl ve hayvancılık, Polatlı’dan sebze, Bursa’dan zeytin, Malatya’dan kayısı, Dersim’den küçükbaş, Mersin’den narenciye, Balıkesir’den arıcılık ve Afyon’dan köylülerin katıldığı toplantıda üretici köylülerin yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı.
“Ne mazotu, ne tohumu karşılayabiliyoruz”
Toplantıya katılan köylüler, tarım politikalarının sahadaki etkilerini ve yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
Söz alan bir üretici, “Kendi topraklarımızda marabalık yapıyoruz. Ürünün fiyatını biz belirlemiyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz” diyerek, serbest piyasa uygulamalarına tepkisini dile getirdi.
Söz alan bir besici ise, hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, “Hayvanları yok edip ithalata bağımlı kıldılar” dedi.
Bir başka üreticiyse pancar üretiminin geriletilmesini eleştirerek, “Şeker pancarını mısır şurubu üreten şirketler için bitirdiler. Biz değil, şirketler destekleniyor” ifadelerini kullandı.
Bir çiftçi, tüccarların fiyatları belirlemesine dikkat çekerek, “Tüccarlar elinde köleleştik. Ne mazotu ne tohumu karşılayabiliyoruz” diye konuştu.
Bursa’dan bir zeytin üreticisi ise Afrin operasyonu sonrası zeytinyağı ithalatını şu sözlerle eleştirdi: “Afrin operasyonundan sonra zeytinyağı Afrin’den gelmeye başladı. Bizim ürünümüz elde kaldı.”
Toplantının genelinde öne çıkan ortak vurgu ise artan maliyetler ve düşen gelir oldu. Bir üretici, “Masraflar ve ithalat arttı, gelir düştü. Geçinemiyoruz, üretimden kopuyoruz” sözleriyle tabloyu özetledi. (Evrensel)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.