EMEP: Sermayeye fon ayıran iktidar, emekçiye kolonya ve dua tavsiye ediyor

EMEP: Sermayeye fon ayıran iktidar, emekçiye kolonya ve dua tavsiye ediyor
EMEP: Sermayeye fon ayıran iktidar, emekçiye kolonya ve dua tavsiye ediyor

GAZİANTEP-BEKİR ŞAHİN: Emek Partisi Gaziantep İl Örgütü, Dünya emekçilerinin azımsanmayacak bir kesimi bu yıl Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs’ı, Covid 19 tehdidi altında, hiçbir koruyucu önlem alınmadan ‘sürü bağışıklığı’na terk edildikleri iş yerlerinde, fabrikalarında karşıladıklarını açıkladı.  

EMEP İL Yönetim Kurulu Üyesi Mikail Kılıçalp, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada emekçiler can derdine düşmüşken en büyük pay yandaşlara gitmek üzere, sermaye sınıfının olası ve hayali kayıpları için fon ayıran iktidar, emekçilere sadece kolonya ve dua tavsiye ettiğini söyledi.

 

TEK ADAM REJİMİNE YATIRIM

Hükümet bu olağanüstü dönemi yine bir lütuf kapısı olarak gördüğü için, temsil ettiği sınıfın bütün taleplerine olumlu yanıt verdiğini ileri süren EMEP’li Kılıçalp, “Hükümet, ücretsiz iznin yasalaşmasında, esnek çalışmanın kurumsallaştırılmasında bir adım daha atmış, işçilerin sırtına ağır bir yük bindirmekten kaçınmamıştır. Salgın tek adam yönetiminin kendisini sağlamlaştırmaya; siyasi sistemde, örneğin yerel yönetimleri etkisizleştirmek suretiyle son budamaları yapmaya elverişli bir ortam olarak değerlendirildiği gibi, başta Kanal İstanbul olmak üzere kamuoyunun tepkisini çeken projelerin alelacele başlatılmasının ve yürütülmesinin fırsatı olarak görülmektedir. Dış politikada da, yayılmacı emellere uygun bir şekilde, salgının gölgesinde İdlib ve Libya’da çatışmalar ve sevkiyat kesintisiz devam etmektedir. Bu sürecin en virütik tablosu kızların küçük yaşta evliliklerine icazet veren yasanın Meclise getirilmesine cüret edilmesi olmuştur. Karantina boyunca ev içi şiddetin artması, koruma tedbiri alınmadan kadınların ağır koşullarda yaşamak zorunda bırakılması buna eklenmelidir.

Koronavirüs salgını, tıpkı daha önce iç ve dış politika için her olay nasıl bir lütfa dönüştürülmüşse aynı perspektifle yönetilmektedir. İnsan sağlığı bile rejim bekasının dayanağı olarak görülmekte, tek adam rejiminin geleceğine yatırım imkanı olarak değerlendirilmektedir.

Dünya ve Türkiye ağır bir ekonomik krizin eşiğindedir. Bu krizi her zamanki gibi emekçilere fatura etmeye hazırlanan kapitalist devletlerin yöneticileri için koronavirüs salgını kapsamında alınması gereken acil önlemler ağır birer maliyet oluşturmaktadır. İbrahim Kalın’ın üretimin karantina kapsamında durdurulması talebine verdiği yanıttan da anlaşıldığı üzere iktidar maliyet hesabı yapmakta, kendisine yüksek gelen bu maliyeti ödemektense kalan sağlarla devam etmeyi tercih etmektedir” dedi.

 

SANAYİ İŞÇİLERİ KADERİNE TERK EDİLDİ

Salgın süresince acil ihtiyaç olmayan bir çok ürünün üretildiği halı, branda, çuval, iplik, kumaş hatta kontplak üretimi sokağa çıkma yasaklarına rağmen devam ettiğini hatırlatan EMEP İl Yönetim Kurulu Üyesi Kılıçalp şöyle devam etti:

“Bu riskli süreçte yeterli önlemler alınmadan, on binlerce işçi çalışmak zorunda bırakılmıştır. Gaziantep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde salgın sürecinin başından itibaren alınmayan önlemler işçilerin sağlığını tehlikeye atmış ve bazı fabrikalarda Koronavirüs vakalarına rastlanmıştır. Bu süreçte ihtiyaç olmamasına rağmen terlik üretimine devam eden bir fabrikada, 27 yaşındaki işçi Uğur Kartal ne yazık ki yaşamını yitirmiştir. Yaşanan bu kaybın sorumlusu ‘üretim devam edecek, çarklar dönecek’ diyebilen tek adam iktidarı ve üretime devam eden, gözlerini kar hırsı bürümüş fabrika patronlarıdır. Üretimin devam etmesi halinde salgınının yayılmasının ve bundan sonra yaşanacak tüm kayıpların sorumlusu yine bu sermaye düzeni ve onun temsilcilerinden başkası değildir.

Salgın sırasında işçilerin en önemli talebi “çalışması zorunlu olmayan işletmelerin ve fabrikaların” salgın süresince kapatılması ve işçilerin ücretli izne çıkarılmasıdır. Ne var ki, bu dönemde işçiler ücretli izne değil, kalabalık sayılar halinde işten çıkarıldılar, üretimin durdurulduğu işletmelerde çalışılmayan günler işçilerin ücretlerinden kesildi, enfekte olanlar ise kaderine terk edildi.” YENİ ÇİZGİ 

 

EMEK PARTİSİ HER ZAMAN İŞÇİ VE EMEKÇİNİN YANINDA

Kaderine terk edilen emekçilere, mücadeleyi birlikte büyütmeye çağıran EMEP’li Kılıçalp,  

insanca bir yaşam ve çalışma koşulları için yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü diyerek işçi ve emekçilere her zaman sahip çıkmaya, yan yana olmaya devam edeceklerini açıkladı. YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.