EMEP, eylem ve etkinlik yasağına tepki gösterdi

EMEP, eylem ve etkinlik yasağına tepki gösterdi
EMEP, eylem ve etkinlik yasağına tepki gösterdi

 

 

GAZİANTEP-YENİ ÇİZGİ; Emek Partisi Antep İl Örgütü, kentteki 30 günlük eylem yasağına tepki göstererek “OHAL dönemlerini anımsatan bu yasak kararı ile işçilerin anayasal hakları hiçe sayılmıştır. Bu kararın işçilerin değil, patronların 'güvenlik' ve 'istikrarı' için alındığı açıktır. Yasağın salgının engellenmesine yönelik değildir. Patronun suç işlemesi serbest, işçinin hak araması yasak” diyerek, tepki gösterdi.

 

Gaziantep Valiliği tarafından “Korona virüsünün yayılmasının engellenmesi için normalleşme sürecine yönelik alınan tedbirlerin akamete uğramaması, aynı zamanda güvenlik ve istikrarın korunması amacıyla” ifadeleri kullanılarak her türlü eylem ve etkinliğe yasak getirilmesinin ardından, bazı siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinden tepkiler gelmeye başladı.

 

PATRONA SUÇ İŞLEMEK SERBEST AMA İŞÇİNİN HAK ARAMASI YASAK! 

Emek Partisi Gaziantep İl Örgütü konuyla ilgili açıklama yaparak tepkisini şöyle dile getirdi:

“Salgının ülkede yayılmaya başladığı ilk günden itibaren ilimizde hiçbir kural tanımadan, tedbirleri göz ardı ederek zorunlu ihtiyaç olmayan halı, iplik, kumaş, ambalaj gibi ürünler başta olmak üzere üretimi devam ettiren patronlar salgının yayılmasında en büyük pay sahibi iken, özel izinler ile üretimin devam ettirilmesini sağlayan Gaziantep Valiliği’nin bugün almış olduğu kararın virüsün yayılmasının engellenmesine yönelik bir yasak olmadığı ortadadır. Patronların salgın sürecinde her türlü zorbalığı göstererek çalıştırdığı, yasağa rağmen işçilerin kapının önüne konduğu ve alınması gereken tedbirleri almadıkları için her geçen gün virüsün işçiler içerisinde daha fazla artış gösterdiğinde patronlara karşı yaptırım uygulamayan  Gaziantep Valiliği, bu yasak kararı ile salgının yayılmasını önlemeyi değil, işçilerin en demokratik haklarını kullanarak haklarını arayacakları eylem biçimlerini yasaklamıştır.

Bu durumda Koza Halı da sokağa çıkma yasağı olan gün, Pazar mesaisini kabul etmedikleri için  işten atılan işçilerin günleridir fabrika önünde anayasal haklarını kullanarak yaptıkları oturma eylemi yasaklanmış oldu. OHAL dönemlerini anımsatan bu yasak kararı ile işçilerin anayasal hakları hiçe sayılmıştır. Bu kararın işçilerin değil, patronların “güvenlik” ve “istikrarı” için alındığı açıktır.”

 

VİRÜS TESPİT EDİLEN FABRIKALAR BİR SÜRLÜĞÜNE ÜRETİME ARA VERMELİ

Salgın sürecinin başından beri Gaziantep’te uygulanan yasaklarla, para cezalarıyla virüsün yayılımının engellenmediğini ve virüsün özellikle de fabrika işçileri içerisinde hızla yayıldığını basından takip ettiklerini ileri süren EMEK Parti il örgütü açıklamasında,

“Eğer gerçekten virüsün yayılımının engellenmesi isteniyorsa yapılması gerekenlerin başında organize sanayi bölgesinde virüs vakası görülen fabrikaların karantinaya alınarak üretimlerinin bir süreliğine durdurulması, önlemlerin alınmadığı işletmelere yaptırımların uygulanmasıdır. İşten atma yasağına rağmen işçisini kapı dışarı eden patronlara cezalar kesmesi, yaptırımlar uygulamasıdır. Bunlar yapılmadığı sürece ilimizde salgının yayılmasının önüne geçmek zordur” diye ifade etti.

 

EMEP YASAK KARARINI KINADI

Açıklamada, Valiliğin yasak kararını kınadıkları ifade edilirken,  “Bu süreçte işsizlik/açlık ve ölüm ikilemine terkedilen işçilerin her türlü hak arama mücadelelerinin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz” diye ifade ettiler. YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.