Afganistanın Sorunları Azerbaycanda Ele Alınıyor

Afganistanın Sorunları Azerbaycanda Ele Alınıyor
Afganistanın Sorunları Azerbaycanda Ele Alınıyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla Asya’nın Kalbi-İstanbul Süreci Yedinci Bakanlar Konferansı başladı.

Türkiye’nin girişimleriyle 2011 yılında başlatılan Asya’nın Kalbi İstanbul Süreci’nin 7’nci Bakanlar Konferansı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılıyor.

Konferansa Azerbaycan, Afganistan, Türkiye, Pakistan ve İran Dışişleri Bakanları, Hindistan Dışişleri Bakanı, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcıları, Afganistan’daki Rusya ve Çin Özel Temsilcileri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan gelen heyetler, Afganistan ve Orta Asya üzerine BM Genel Sekreteri’nin özel temsilcileri katıldı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki heyet temsil etti.

Azerbaycan’ın Afganistan’ın gelişmesine katkıda bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Sınırların uluslararası düzeyde tanınması ve korunması, bölgesel güvenliğin kilit şartı, aynı zamanda Asya Kalbinin temeli olan İstanbul Süreci’nin de temelini oluşturan ve dünyadaki güvenlik sağlayan bir unsur olan bakanlar kurulu bildirisinde de yansımıştır. Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru Bakü-Tiflis-Kars, Afganistan’ın dünya pazarına girmesini sağlayacak ve Afgan malları Avrupa pazarlarına daha çabuk ulaşacak. Azerbaycan, Afganistan’ı ticaret ve ulaşım için bir merkez olarak görmekten memnuniyet duyuyor. Afganistan ile işbirliği sadece ekonomik işbirliği değil, güvenlikle işbirliği de önemli. "Daha güçlü Asya kalp bölgesi için güvenlik ve taahhüt" Bölgedeki ticaret ve ulaştırma projelerinde Afganistan’ın önemli bir rol oynayacağına ve Afganistan’ın 2018-2025’te belirlenen hedeflere ulaşacağına inandığına inanıyoruz Afganistan’a katkıda bulunmaya hazırız ve dostça ve kardeş Afganistan’da çeşitli ve mutlu gelecek umut ediyoruz” dedi. Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bölgenin istikrarı için Afganistan’ın gelişiminin önemine vurgu yaptı.

Konferansın ana oturumunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan’ın gelişiminin bütün bölge için önemine dikkat çekti. Çavuşoğlu,”Kardeş ülke Afganistan’da istikrarı ve güvenliği sağlamak için bölgesel işbirliği yapmamız gerekiyor. Barış içinde yaşayan, bölge istikrarına ve barışına katkı sunan bir Afganistan vizyonumuz var. Buna ulaşmak için Türkiye her zaman Asya’nın Kalbi-İstanbul Sürecine destek vermeye devam edecektir” diye konuştu

Toplantının sonunda Bakü Deklerasyon’u kabul edilecek. Afganistan’a her alanda destek olmak amacıyla, bölgesel işbirliği ve dayanışmayı pekiştirmeyi hedefleyen İstanbul Süreci, Türkiye’nin öncülüğünde 2 Kasım 2011 tarihinde düzenlenen “Afganistan için İstanbul Konferansı”yla hayata geçirildi.

Türkiye, İstanbul Süreci’ndeki aktif rolünü sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.