Yüce Divan oylama sonuçları
AK Parti, TBMM'de 312 sandalyesi bulunmasına karşılık eski bakanlarıyla ilgili kritik oylamalara TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in oy hakkı bulunmaması ve Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın da Genel Kurul'u yönetmesi nedeniyle 310 oya sahip olarak girdi. 8 milletvekili de mazeret bildirerek oylamaya katılmayınca AK Parti'nin milletvekili sayısı 302'ye düştü. ZAFER ÇAĞLAYAN'DA NE KADAR FİRE VERİLDİ?
Buna rağmen ilk sırada oylaması yapılan Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevk edilmesine yönelik önergeye 264 milletvekili ret verdi. AK Parti'nin firesi böylece 38 oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da Meclis'te gazetecilere "38 fire görünüyor" diyerek fire sayısını doğruladı. İlk oylamanın ardından ortaya çıkan sonuç hem iktidar hem de muhalefet cephesinde şaşkınlık yarattı. Muhalefet ise 11 fire verdi.
AKP MUAMMER GÜLER'LE İLGİLİ OYLAMADA DA FİRE VERİLDİ
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler için verilen "Yüce Divan" önergesi 241'e karşı 258 oyla reddedildi. Oylamada 6 milletvekili çekimser oy kullandı, 4 oy boş, 4 oy ise geçersiz sayıldı. Muhalefet partileri ve bağımsız bloğunun 223 sandalye sayısına sahip olduğundan hareketle oy kullanmayan 11 kişi çıkarıldığında, 212 kişinin Güler’in “Yüce Divan’a sevki” yönünde oy kullandığı hesabı yapılıyor.
Kabul sayılarının ikinci oylamada 241 çıktığı gözönünde bulundurulduğunda muhalefet bloğuna 29 da AK Parti’den kabul oyu eklendiği görülüyor. Muhalafetin hesabına göre 6 çekimser, 4 boş ve 4 geçersiz oyun da eklenmesiyle AK Parti’nin fire sayısı Güler'in oylamasında 43’e ulaşıyor.
EN FAZLA FİRE EGEMEN BAĞIŞ'TA
AB eski Bakanı Egemen Bağış için oylama yapıldı. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın açıkladığı sonuçlara göre bu oylamaya 517 milletvekili katıldı. 245 milletvekili "Bağış Yüce Divan'a gönderilsin" yönünde oy kullanırken, 255 milletvekili ret oyu verdi. 7 çekimser oyun kullanıldığı oylamada 6 boş, 4 geçersiz oy çıktı.
Muhalefet milletvekillerinin hesabına göre bu oylamada AK Parti'den 50'ye yakın fire var. Buna göre oylamaya AK Parti'den 7, CHP'den 1, MHP, HDP ve diğer partiler ile bağımsız milletvekillerinden toplam 8 kişi oylamaya katılmadı. Yani 223 sandalye sayısına sahip muhalefet bloğundan 9 milletvekili bu oylamada yoktu, toplam 212 muhalefet milletvekili oy kullandı. Bu milletvekillerinin tümünün Yüce Divan'a sevk yönünde oy verdiği hesap edildiğinde kabul oylarının 245 olabilmesi için 33 AK Parti milletvekilinin de bu bloğa destek vermesi gerekiyor. Bunlara geçersiz, boş ve çekimser oylar da eklendiğinde fire sayısı 50'yi buluyor. AK Parti'nin hesabına göreyse fire 48.
EN AZ FİRE BAYRAKTAR'IN OYLAMASINDA
Bayraktar için yapılan oylamada 515 milletvekili oy kullandı. 219 kabul, 288 ret çıktı. AK Parti, 14 milletvekili ile en az fireyi Bayraktar oylamasında vermiş oldu.
MUHALEFETTEN 8 KİŞİ KATILMADI
223 oyu bulunan muhalefet partilerinden mazeret bildiren 8 vekil oylamaya katılmadı. MHP'den Enver Erdem, CHP'den Tolga Çandar, HDP'den Hüsamettin Zenderlioğlu, Anadolu Partisi'nin Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan, DBP'den Emine Ayna, bağımsız Leyla Zana, bağımsız Muhammet Çetin, bağımsız Aysel Tuğluk oylamaya gelmedi. CHP'li Sabahat Akkiraz ise ilk oylamadan sonra Genel Kurul salonunu terk etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.