Savaşlar Dünyada Engelli Sayısını 1 Milyar 80 Milyon Kişiye Çıkardı

Savaşlar Dünyada Engelli Sayısını 1 Milyar 80 Milyon Kişiye Çıkardı
Savaşlar Dünyada Engelli Sayısını 1 Milyar 80 Milyon Kişiye Çıkardı
Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı Halis Kassap, son yıllarda yaşanan savaşlar nedeniyle 2003 yılında dünyada 680 milyon kişi engelliyken, 2015 yılında bu rakamın 1 milyar 80 milyon kişiye çıktığını söyledi.

Kassap, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada dünya genelinde engelli sayısının hızla arttığını kaydetti. Kassap, insanların doğuştan, trafik kazası, iş kazası, geçirdiği rahatsızlık ve yaşanan savaşlar nedeniyle engelli kaldığını hatırlatarak, "Son yıllarda ülkeler arasındaki savaşların yoğunluk kazanmasından dolayı dünyadaki engelli sayısında da hızlı bir artış var. 2003 yılında dünyada 680 milyon kişi engelliyken bu rakam 12 yıl sonra 2015 yılında 1 milyar 80 milyon kişiye yükseldi. 12 yılda neredeyse yaşanan savaşlardan dolayı engelli sayısı yüzde yaklaşık yüzde 50 artmış durumda. Bu nedenle buradan bütün dünyayı barışa davet ediyorum. Savaş hem öldürüyor hem süründürüyor. 7 milyar 284 milyon 283 bin kişilik dünya nüfusunda bu engelli sayısı azımsanmayacak bir rakam. Savaşlar böyle devam ederse ileriki 15 yılda engelli sayısı 2 milyar kişiyi bulacak" dedi.

Türkiye’de de yaklaşık 10 milyon kişinin engelli olduğunu, son yıllarda engelli haklarında ve fiziki şartlarında iyileştirme yapılmasına rağmen özellikle fiziki şartlardaki iyileştirmelerin yetersiz olduğunu dile getiren Kassap, 15 yıl önce engelli vatandaşların hiç sokağa çıkamadığını şimdi ise sokağa çıktığını ancak yine engellerle karşılaştığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Bir gün herkes engelli olabilir. Bu nedenle engelliyi sadece engelli olarak değil, toplumun realitesi gerçekleri olduğunu görmelerini istiyorum. Engellilere bir lütuf olarak değil yasanın vermiş olduğu hakları tamamı ile uygulasalar, bizde normal insanlar gibi toplumda hayatımızı tek başımıza idame ettirmeye çalışacağız. Ülkelerin medeniyet seviyesi kaldırımların yüksekliği ile ters orantılıdır, kaldırımları yüksek olan ülkelerin medeniyet seviyesi düşüktür. Yöneticilerin de bundan bir ders almaları gerekiyor, kendileri de yaşlanacak bu gibi yerleri kendileri de kullanamayacak. Annelerini, babalarını ve çocuklarını düşünsünler ondan sonra biz engellileri düşünsünler. Hala rampasız kaldırım, asansörsüz üst geçit ve alt geçit var. Yapılan rampaların çoğu da dostlar alışverişte görsün misali yapılıyor. Belediyelerin bunlara önem vermesi gerekiyor. Göstermelik değil de engelliye gerçek hizmet için yapılmalı. Görme engelliye sarı yol yapılıyor sarı yol elektrik direğine çakıyor. Bu nasıl bir hizmet anlayışı."

İnsanların savaştan sonra en çok trafik kazalarında engelli kaldığına vurgu yapan Kassap, "Buradan araç sürücülerine de seslenmek istiyorum, araçlarına binince emniyet kemerlerini bağlayarak önce ailelerini düşünsünler sonra karşıdaki insanı düşünsünler. Trafikte düzgün araç kullanırlarsa kaza da olmaz engelli insan da çoğalmaz ve ölümler olmaz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.