"ÖYM'lerin kaldırılması yerinde bir karar"
Yayınlanma:
Güncelleme:
"ÖYM'lerin kaldırılması yerinde bir karar"
Gaziantep Barosu Başkanı Av. Ali Elibol, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının geç kalınmış, ancak yerinde bir karar olduğunu söyledi. HSYK'nın iki ayrı bağımsız kurul olarak ayrılması gerektiğine de dikkat çeken Baro Başkanı Elibol, "Demokrasi için bağımsız yargı şart. Biz demokrasideki daralmalara, hukuk devletindeki daralmalara karşıyız. Temel hak ve özgürlükler, bizim beslenme kaynağımızdır. Bizim bunlara karşı eleştiri yapmamız beklenemez" diye konuştu.
ÖYM'lere başından beri karşı olduklarını belirten Baro Başkanı Elibol,Yargıda çift başlılığın olamayacağını, bu nedenle de kaldırılmasının doğru bir karar olduğunu açıkladı. ÖYM'lerde görülen suçları yargılayacak yeterli sayıda donanımlı Ağır Ceza Mahkemelerin bulunduğunu vurgulayan Elibol, "Aslında ÖYM'lerin verdiği kararları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı CMK'nın 308. maddesi gereğince itiraz ederek Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderebilir. Ama şimdiye kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Balyoz Davası dahil kesinleşen diğer davalarla ilgili bu yetkisini kullanmamıştır. Bu nedenle de Barolar Birliği başkanımız Sn Prof.Dr. Metin Feyzioğlu'nun bu konuda yasal düzenleme yapılması önerisini daha gerçekçi buluyorum" şeklinde konuştu.
BALYOZ DAVASINDA YENİ BİR DELİL
Balyoz Davasında karara dayanak oluşturan 5 numaralı harf diskin sahte olduğu ve bir takım eklemeler yapıldığı TUBİTAK bilirkişileri tarafından rapor edildiğini hatırlatan Gaziantep Barosu Başkanı Av. Ali Elibol, "Bu yeni bir delildir ve kesinleşmiş ceza kararlarında yargılamanın iadesi sebebidir. Aksi halde yasanın bu hükmü yok sayılmış olur. Kimsenin yasanın açık hükmünü yok saymaya, hukuk devletinde olanak yoktur. Eğer bu şekilde yargılamanın iadesi talebi kabul edilmezse, sanıkların anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı vardır. Anayasa Mahkemesi de bireysel başvuruları reddederse o zaman iç hukuk yolları tükenmiş olur ve bu durumda sanıkların Avrupa İnsan Hakları'na (AİHM) başvuru hakları doğar. AİHM'de Türkiye aleyhine çok büyük maddi tazminat kararları verebileceğini düşünmek bile istemiyorum" dedi.
RÜCU HAKKI YASAYA YENİDEN KONULMALI
Hakimlerin aslında verdikleri haksız kararlar nedeniyle devleti uğrattıkları maddi kayıplardan da sorumlu tutulması gerektiğini ileri süren Baro Başkanı Elibol, bu durumda rücu hakkının yasaya yeniden konulması gerektiğine vurgu yaptı. İşte o zaman yargıçların daha dikkatli ve adil kararlar verebileceklerini ileri süren Elibol, "Aslında eskiden hakimler verdikleri kararlardan sorumlu tutulur ve rücu edilirdi. Fakat AKP hükümeti bunu kaldırdı" diye konuştu.
Haber:BEKİR ŞAHİN
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.