Newroz Bayramı ülkenin dört bir yanında kutlandı

Newroz Bayramı ülkenin dört bir yanında kutlandı
Newroz Bayramı ülkenin dört bir yanında kutlandı

 

 

Newroz Bayramı, birçok şehirde alanlarda kutlandı. Kutlamalara HDP’ye açılan kapatma davası, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve İstanbul Sözleşmesi damga vurdu. Newroz kutlamalarında birçok kişi yöresel kıyafetlerle katıldı, Newroz ateşi yakıldı.

 

 

Adana, Gaziantep, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve bölgedeki diğer tüm şehirlerde Newroz’u kutlayan yüzbinler, iradelerinin yok sayılmasına ve HDP’nin kapatılma davasına karşı meydanlardan seslendi; “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim, "HDP umuttur, susturulamaz", "Bi jinan diguhere", "Özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız"

 

 

ANTEP

Antep'teki Newroz kutlamalarının yapılacağı Şehitkamil ilçesindeki Tur Otobüsleri alanı program başlamadan dolmaya başladı. Alanda toplanan kalabalık  "Özgürlük", "Yaşasın zindan direnişi" ve "HDP halktır halk burada",  “İrademize Sahip Çıkıyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” sloganları attı. Grup İsyan Ateşi, Cemil Siyajin türküleriyle Newroz Bayramına güç kattı.

 

Kutlamanın yapıldığı alan bayraklarla donatıldı. Ayrıca “Em bi agire Newroze li ber xwe bidin, bi serbikevin” yazılı pankartlar asıldı. Ayrıca kutlamada Antep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde işten alıdıkları için direnmeye devam eden işçiler selamlandı. Antep’teki kutlamaya

Milletvekili Mahmut Toğrul ile pati yönetiminde isimler ile demokratik kitle örgütleri ve bazı siyasi partilerin temsilcileri ve üyeleri katıldı.

 

Yoğun katılım nedeniyle HDP Gaziantep il örgütü ve milletvekili Mahmut Toğrul katılımcılara teşekkür ederek, “Coşkulu bir Newroz yaşattığınız için hepinize teşekkür ediyoruz. Coşkunuz bize moral ve güç verdi. Newroz Umuttur, Newroz Direniştir” diye ifade ettiler.

 

 

URFA

Urfa'da Newroz Kutlamasının adresi 11 Nisan Stadyumu yanı oldu.  Davul zurna eşliğinde halaylarla alan giren halk yöresel kıyafetleri ile renk cümbüşü oluşturdu. Kutlamalara HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan'ın yanı sıra Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî’de katıldı. Ayetullah Aşiti Kürtçe yaptığı konuşmasında Kürtçeye yönelik yasak ev asimilasyon politikalarını eleştirdi.

 

HDP’li Ömer Öcalan sahneye çıktığı sırada ise, gençler hep bir ağızdan “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları attı. Ömer Öcalan konuşmasında “Dilimize karşı bir saldırı var. Bizler diyoruz ki Kürt dili resmi eğitim dili olana kadar mücadele edeceğiz. Bunun için kampanya başlatıldı. Tekrardan belirtmekte fayda var, tüm sorunların çözümü İmralı'dır. Bursa Başsavcılığı'na sesleniyorum, derhal gerekeni yapın. Açlık grevinde olan herkesi candan kutluyorum ve onların mücadelesini biz yükselteceğiz. Bizler beraber yürüyeceğiz ve beraber başaracağız.”

 

 

ADANA

Adana’da, Newroz için halk, sabahın erken saatlerinden itibaren Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda toplanmaya başladı. Alana, “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim. "HDP umuttur, susturulamaz", "Özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız" pankartları asıldı.

 

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeleri, Halkevi Genel Başkanı Nebiye Mert Türk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de kutlamaya katıldı.

 

ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde halk  "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Newroz alanına gelen halk "Jin jiyan azadî” ve “Cizre diz çökmedi” sloganları attı ve mitin alanına zılgıtlarla girildi. Kutlamalara sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitirenlerin aileleri de katıldı.

 

MARDİN

Newroz Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde kitlesel kutlamalarına sahne oldu. Otogar Meydanı’nda gerçekleşen kutlamaya Nusaybin ilçesinde çok sayıda kişi katıldı.  Alanın çevresindeki polis yoğunluğu göze çarparken, Newrozu kutlamak için alana kadınlar rengârenk kıyafetleri ile katılması ile dikkat çekti. En ilgi görenler ise Barış Anneleri oldu.

 

Konuşma yapmak üzere sahneye çıkan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, partilerinin kapatılmak istenmesi üzerinde durdu. Alanı dolduranları işaret eden Dündar, iktidara "hodri meydan" dedi.  Dündar'ın bu sözü üzerine kitle hep bir ağızdan "HDP halktır halk burada" sloganı atmaya başladı. Newroz Tertip Komitesi tarafından pandemi tedbirlerinin alındığı alana halk iki ayrı arama noktasından zafer işaretleri yapıp, "Bijî Newroz" sloganı atarak giriş yapıldı. O anlarda bir genç polislerce gözaltına alındı 

 

 

DİYARBAKIR

Diyarbakır Newroz'u için sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran Diyarbakırlılar HDP’nin kapatılma davasına karşı tepki verdi.

 

Yurttaşlar, kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüslerin Newroz alanına sefer gerçekleştirmemesinden dolayı gruplar halinde Newroz alanına yürüdü. Alana HES koduyla giriş yapıldı. Alanda “Newroz barış, özgürlük, birlik ve özgürlüğü haykırmaktır”, “Kadın kırımına karşı yaşamı ve özgürlüğü savunuyoruz”, “İnkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhudur” pankartları asılırken, 9 dilde Newroz kutlaması yapıldı.

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında. Hangi iktidar bu gerçekliği yok edebilir” derken,

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine yönelik olarak, “Direnişçi kadınlar, iktidarlar mücadelemizi yok etmek istiyor, kazanımlarımızı elimizden almak istiyorlar. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Biz varız, var olacağız, kendimiz olacağız. Bu politikalara karşı mücadele edeceğiz” diye ifade etti.

 

Newroz kutlamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Newroz özgürlüğe olan tutkudur yaşam biçimidir. Newroz ateşi yandığı sürece hiç kimse bizlere boyun eğdiremez, diz çöktüremez” diye konuştu. HDP’nin kapatılma davasına dikkat çeken Sancar, "Hangi güç yeter bu halkı kapatmaya, hangi güç yeter bu iradeyi kapatmaya, başaramayacaklar. HDP dükkan mıdır? Siz neyi kapatıyorsunuz. HDP halktır halk, HDP umudun adresidir, HDP bu ülkede özgürlük ve barış içinde yaşamın güvencesidir" dedi.

 

 

Batman, Şırnak, Bitlis, Siirt, ve Hakkri’de de Newroz sabahın erken saatlerinde toplanan kalabalıklar tarafından kutlandı.  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.