Milletvekili Toğrul; OHAL komisyonu Anayasa mahkemesinin üstünde midir
GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN; TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul Anayasa Mahkemesi (AYM) Barış Akademisyenleri başvurularında ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermesine rağmen 5 yıla yakın zamandır OHAL komisyonunda bekletilen başvurular son günlerde birbiri ardına reddedilmeye başlandığına dikkat çekerek, OHAL komisyonun red kararlarını TBMM’ye taşıdı. Milletvekili Toğrul, TBMM Başkanlığına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle önerge verdi.
OHAL komisyonunda bekletilen başvurular son günlerde birbiri ardına reddedilmeye başlandığını hatırlatan milletvekili Mahmut Toğrul bu kaygı ve endişe verici hukuksuzlukla ilgili durumla ilgili önerge hazırlayarak TBMM Başkanlığına verdi. HDP Milletvekili Toğrul,
“15 Temmuz 2016 darbe girişiminden yaklaşık yedi ay önce, 11 Ocak 2016’da 1128 akademisyenin imzasıyla “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri yayınlandı. Bildiri 10 gün boyunca imzaya açık tutuldu ve imzacı akademisyen sayısı 2212’ye yükseldi. Bildiride sokağa çıkma yasakları döneminde devlet eliyle gerçekleştirilen ağır insan hakları ihlalleri eleştiriliyor ve Kürt sorununda kalıcı barış için müzakere koşullarının oluşturulması talep ediliyordu. Bildiri metni 2212 akademisyenin imzasıyla 21 Ocak 2016’da TBMM’ye sunuldu. 15 Temmuz darbe girişimine dek konu mevcut Anayasa ve yasalar bağlamında düşünce ve ifade özgürlükleri kapsamında olduğu için siyasal iktidar, imzacı akademisyenlerin tasfiyesini hayata geçirmedi” dedi.
Darbe girişiminin ardından siyasal iktidar olağanüstü hal dönemini akademisyenlerin ihracı için fırsata çevirdiğini kaydeden Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “Arka arkaya çıkarılan KHK’lar ile barış akademisyenleri ihraç edildi. Ayrıca 822 akademisyene Ağır Ceza Mahkemelerinde davalar açıldı, açılan 204 davanın tamamında imzacı akademisyenler 15 ay ile 36 ay arasında değişen sürelerde hapis cezalarına mahkûm edildiler. Prof. Dr. Füsun Üstel hakkındaki mahkûmiyet kararı 25 Şubat 2019’da kesinleşti ve Profesör Üstel 8 Mayıs 2019’da cezaevine girdi. Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu 26 Temmuz 2019’da “Zübeyde Füsun Üstel ve Diğerleri” başvurusunda ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Bunun üzerine yerel mahkemelerin tamamında barış akademisyenleri hakkında berat karar veril. Bu kararlara rağmen akademisyenler üniversitelerindeki görevlerine döndürülmemişler ve OHAL Komisyonu’nda bekletilmişlerdir. 5 yıla yakın zamandır OHAL komisyonunda bekletilen başvurular son günlerde birbiri ardına reddedilmeye başlandı. Bugüne kadar politik bir tercihle en sona bırakılan bu dosyalar, yine politik bir kararla, kopyala-yapıştır biçiminde hazırlanmış gerekçelerle reddediliyorlar” diye ifade etti. HDP milletvekili Mahmut Toğrul önergesinde şu sorulara yazılı yanıt istedi;
1- Hukuk devletinde OHAL komisyonunun yeri nedir? OHAL komisyonunun görev süresinin bu kadar uzatılmasının gerekçesi nedir? İhraçlar hakkında savunma almadan, avukat veya kanuni temsilcilerini dinlemeden kurum kanaatleri ile karar veren OHAL işlemleri komisyonun görevi ne zaman sonlandırılacaktır?
2- OHAL komisyonu işe iade talebi isteyen imzacı barış akademisyenlerinden kaçının başvurusunu reddetmiştir?
3- Anayasa Mahkemesi 2019 yılı Temmuz ayında verdiği kararla “bildirinin suç niteliği taşımadığını ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini” karara bağlamıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bağlayıcı kararına rağmen OHAL komisyonun hukuk tanımazlığının nedeni nedir?
4- OHAL komisyonun kesinleşmiş mahkeme kararlarını uygulamamasının ve Anayasa Mahkemesi kararlarını yok saymasının hukuki izahatı nedir? OHAL komisyonu Anayasa mahkemesinin üstünde midir?
5- AYM kararlarının yasama, yürütme ve yargı organları başta olmak üzere idari makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağladığına ilişkin anayasa hükmü açık olmasına rağmen OHAL komisyonun red kararları vererek hukukun en temel ilkelerine meydan okumasının nedeni nedir?
6- Hukuken aklanan Barış Akademisyenlerinin işlerine, kürsülerine, öğrencilerine dönmeleri için girişiminiz olacak mıdır? www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.