Milletvekili Toğrul: Gaziantep yüksek katlı yapılar, imar rantı ve yeşil alanların katliamı ile anılır oldu
GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: HDP Milletvekili Mahmut Toğrul Türkiye’de olduğu gibi Antep’in de birçok sorunları olduğunu, Antep’in birçok problemiyle birlikte Kent yapısını ve kimliğini etkiyen en önemli sorunlarından bir tanesi, yanlış imar kararları, çarpık kentleşme, rantsal kentleşme ve kentsel dönüşüm projesi olduğunu kaydetti.
Kentsel dönüşüm projelerinde, mekânda yaratılan rantın büyüklüğü ile mekânın eski sakinlerinin yerinden edilmesi arasında doğrusal bir ilişki olduğunu ileri süren HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Kentsel dönüşümün sadece yüksek katlı yapılar, yeşil alanların yok edilmesi ve betonlaştırması olarak değerlendirildiğini, bu bağlamda Gaziantep'te bir kuş bakışı olarak bakıldığında şehir tam bir şantiye görünümünde olduğuna vurgu yaptı.
Ülkede milyonlarca kişinin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir dönemde, Şahinbey Belediyesinin önce 67 Milyon TL’ye okçuluk tesisi açmak istemesi daha sonra ise 891 Bin TL’ye kitap almak istemesiyle hangi yoksulun sıkıntısına çare olmayı düşünüyor? diye soran HDP Milletvekili Mahmut Toğrul şehrin sorunlarıyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti:
YAŞAM KALİTESİ DÜŞÜK BİR ŞEKİLDE YAŞAMAYA ÇALIŞIYORUZ.
Hatalı imar ve planlama kararları sonucunda tarım, orman, yaşam alanlarımızı yapılaşma ile yok edilmekte, betonlaşan Gaziantep’te yaşam kalitesi düşük bir şekilde yaşamaya çalışıyoruz.
Antep belediyeleri uzun bir süreden beri sosyal belediyecilik yapmak yerine meclis kararlarının yüzde 80-90’ını imar değişiklikleriyle ilgilidir. Bu kararlardan bir tanesi de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 5. Zırhlı Tugay arazisinin imara açılmasıyla ilgilidir. Birçok Meslek Odası, STK, sendika ve şahıslar tarafından söz konusu arazinin imara açılmasının uygun olmadığı konusunda itiraz edildi. Fakat yapılan itirazlar, Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından ret edilince konu, TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu tarafından yargıya taşındı.
YARGI'NIN YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI YOK SAYILIYOR
Dava konusu üzerine Bilirkişi Heyeti, 5. Zırhlı Tugay arazisinin imara açılmasının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatine vardı. Bilirkişi raporundan sonra Gaziantep 2. İdare Mahkemesi, bu alanın imara açılmasının önünü açan imar değişikliği kararının yürütmesini durdurdu. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından, belediye bu karara itiraz etti. Ancak, üst mahkeme, bu itirazı reddetti.
Büyükşehir Belediyesi’nin üst mahkemeye itirazı daha sonuçlanmadan, yeni bir imar planı jet hızıyla belediye meclisinin gündemine getirildi. Yeniden bu alanın betonlaşması için onay çıkmış oldu.
Meslek odaları, STK’lar ve kent halkı itiraz ediyor, bilirkişiler uygun görmüyor ve en önemlisi yargı uygun görmüyor ama Büyükşehir Belediyesi hala bu arazinin imara açılmasında ısrar ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin Yargı'nın yürütmenin durdurulmasına yönelik verdiği kararı yok sayarak hareket etmesi aslında Yargı'yı yok saymaktır ve çok ağır bir suçtur. “
- ZIRHLI TUGAY ARAZİSİ, DÜLÜKBABA ORMANI İLE BİRLEŞTİRİLEREK KENT ORMANI OLMALIDIR.
Gaziantep’i yaşanır bir kent haline getirmek için Kentin bir diğer önemli sorun Şehitkamil Belediyesi'nin İpekyol (Karşıyaka) mevkiinde Eydibaba mahallesinde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesi olduğunu hatırlatan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, bu proje rant ve mağduriyet oluşturduğunu belirterek, Kentsel dönüşüm mağduru Hasan Bodur ailesi başta olmak üzere 3 aile 260 günden beri Şehitkamil belediyesi önünde nöbetini sürdürdüğünü açıkladı. Gaziantep’te sözleşmeli olarak bir cami de müezzinlik yapan Bodur’un sözleşmesi diyanet ve müftülük tarafından tek taraflı olarak fesh edilerek görevine son verildiğini de hatırlatan Milletvekili Toğrul hakkını aradığı için önce evsiz bırakılmaya çalışan Bodur’un şimdide işsiz bırakıldığını açıkladı.
ŞAHİNBEY BELEDİYESİNDE RANT KOKULARI
Şahinbey Belediyesinin önce 67 Milyon TL’ye okçuluk tesisi yapılmak istenmesi, daha sonra da millet kütüphanelerinde Diyanet Vakfı’na ait matbaadan 891 Bin TL’lik kitap almak istemesi, daha sonra Yamaçtepe’deki imar düzenlemesiyle gündeme geldiğiniz hatırlatan Mahmut toğrul, Yamaçtepe bölgesindeki mevcut Belediye Başkanı’na ait arsadan Düzenleme Ortaklık Payının (DOP) imar planına konu arsadan değil, yaklaşık 2.5 – 3 kilometre uzaktaki bir başka arsasından yapıldığının iddia edildiğini kaydetti.
İddiaların devamında ise, Tahmazoğlu'nun arsasının yanındaki Şahinbey Belediyesi'ne ait arsa ile belediye başkanın arsası birleştirildiği, bu birleşmenin ardından düzenlenen tapu belgesinde belediyeye ödenen bedel de belirtilmeden kendi adına geçirildiğini iddia eden HDP’li Milletvekili Mahmut Toğrul şöyle devam etti:
“Son olarak, Şahinbey Belediyesi 25 tane kamu arazisini satışa çıkardı. Bir taraftan 67 Milyon TL’ye okçuluk tesisi açılmak isteniyor. Diğer taraftan ise belediyeye kaynak yaratmak için 25 tane arsa satışa çıkarılıyor. Ekonominin zor günler geçirdiği, yoksul vatandaşlara indirimli ekmek kuponun dağıtıldığı Gaziantep’te, Şahinbey Belediyesi’nin 67 milyon TL’ye okçuluk ve binicilik tesisi yapılmak istenmesi israftır.
Ülkede milyonlarca kişinin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir dönemde, Şahinbey Belediyesinin önce 67 Milyon TL’ye okuçuluk tesisi açmak istemesi daha sonra ise 891 Bin TL’ye kitap almak istemesiyle hangi yoksulun sıkıntısına çare olmayı düşünüyor?
Halkın alım gücünün iyice düştüğü, yoksul vatandaşın ekmek dahi alacak durumunun olmadığı, kentte konut fiyatlarının uçtuğu ve ev sahibi olmanın hayal olduğu bir ortamda, bu ve benzeri israflara son verilmesini ve belediye bütçesinin kamu yararına kullanması için çağırıda buluyoruz.” www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.