Mersin İHD  “İnsan hakları savunucuları tehdit altında”

Mersin İHD  “İnsan hakları savunucuları tehdit altında”
Mersin İHD  “İnsan hakları savunucuları tehdit altında”

MERSİN-BEKİR ŞAHİN; İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Başkanı Hakkı Demir, Türkiye’de barışı ve insan haklarını savunanlar açık ve yakın tehdit altında olduğunu belirterek,”Ülke içinde ve sınır ötesinde yaşanan insan hakları ve insancıl hukuk ihlalleri ile birlikte bir kere daha barış tartışmalarını ve barış savunucularının maruz kaldığı baskı ve yıldırma politikalarını gündemin en üst sıralarına taşımıştır. Askeri operasyonun başlamasının üzerinden birkaç saat geçmişken sosyal medya paylaşımları nedeniyle 78 kişi hakkında yasal işlem yapıldığı resmi makamlar tarafından açıklanmıştır” dedi.

İHD Mersin Şubesi yönetimi tarafından düzenlenen basın açıklamasında konuşan şube başkanı Hakku Demir, Suriye topraklarına yönelik askeri operasyondan buyana ülke içinde ve sınır ötesinde yaşanan insan hakları ve insancıl hukuk ihlalleri ile birlikte bir kere daha barış tartışmalarını ve barış savunucularının maruz kaldığı baskı ve yıldırma politikalarını gündemin en üst sıralarına taşındığına dikkat çekti.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 10 Ekim 2019 tarihinde yaptığı bir açıklama ile bu konuda yapılan haber ve sosyal medya paylaşımlarına ilişkin yasal işlemlere başlandığını duyurduğunu hatırlatan İHD Şube Başkanı Demir, “Nitekim ilk gün Birgün gazetesinin ve Diken haber sitesinin genel yayın yönetmenleri gözaltına alınmıştır. İçişleri Bakanı, 11 Ekim 2019 tarihinde yaptığı açıklama ile harekâtla ile ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle 500 kişi hakkında inceleme başlatıldığını, 121 kişinin ise gözaltına alındığını duyurmuştur. 9 Ekim 2019 tarihinden bugüne kadar yapılmak istenen her türlü gösteri ve basın açıklamaları da ya yasaklanmış ya da zor kullanılarak engellenmiştir. Şiddet koşulları, ötekileştirme dili  halklar arasında düşmanlık tohumu ekme tehlikesi de barındırmaktadır. Daha birkaç gün önce hastanede eşinin yanında refakatçi kalan 70 yaşında bir insan eşiyle Kürtçe konuştuğu için 23 yaşındaki bir diğer refekatçi  ‘burası Türkiye’ diyerek yaşlı adama saldırmış ve darp edip yaralamıştır.  Daha önce de bir genç telefonda Kürtçe konuştuğu için ağır bir şekilde dövülmüş ve ne yazık ki o da gencecik yaşında bu nefret ortamının kurbanı olarak yaşama veda etmiştir.

En küçük hak arama eylemleri hemen kriminalize edilip dava konusu edilmektedir.

Eril zihniyetin uyguladığı politikalar ve öfke dilinin sonucu olarak kadın cinayetleri ve çocuk istismarları her gün artarak devam etmektedir. Kadın cinayetlerinin politik olduğu bilincindeyiz. Bu sebeple de çözüm üretilmediğini biliyoruz. Ülke genelinde kadınların başlattığı kampanyaları destekliyoruz ve yine son dönemde gündeme gelen ve kaldırılması istenen  nafaka hakkı olmak üzere tüm tedbir ve koruyucu yasal haklarının da  takipçisiyiz. Kadın cinayetlerinde de bu çatışmacı ve ötekileştirici dilin etkili olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizin bu çatışmacı şiddet  ortamından hızla uzaklaşması gerekiyor. Bunun için biz barış savunucuları sesimizi daha gür çıkarmak zorundayız” dedi.

Türkiye’deki tüm sosyal medya paylaşımları iktidarın denetimi altına alındığını hatırlatan başkan Demir, “En küçük bir eleştiri durumunda yaygın gözaltı ve tutuklamalar yapılmaktadır. Yargı yolu ile toplum üzerinde muazzam bir baskı oluşturmuştur. İHD olarak bir kez daha belirtmek isteriz ki;Türkiye’nin de tarafı olduğu BM Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’ne göre savaş propagandası yasaktır. Dolayısıyla savaşa karşı çıkan ve barışı savunan, demokrasinin gelişmesi için mücadele eden insan hakları savunucularının korunmasının Türkiye’deki iktidarın, Birleşmiş Milletlerin ve Avrupa Konseyi ‘nin sorumluluğunda olduğunu hatırlatmak isteriz” diye açıklama yaptı. YENİ ÇİZGİ

                                                                                  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.