KESK, TÜİK’e suç duyurusunda bulundu

KESK, TÜİK’e suç duyurusunda bulundu
KESK, TÜİK’e suç duyurusunda bulundu

 

GAZİANTEP- AYSEL ŞAHİN;  KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı çarpık enflasyon rakamlarını kabul etmediklerini sahte, yalan, istatistik verilerle kamuoyunu yanıltarak mağduriyetlere yol açtığını ileri sürdükleri, TÜİK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladılar. Parlakçı, “TÜİK sahte belge üretmekten vazgeçmeli, gerçekleri açıklamalıdır” dedi.

 

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK,) TÜİK başkan ve yardımcıları hakkında Resmi belgede sahtecilik, 5429 Sayılı Kanuna muhalefet suçlarından dolayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.  KESK’in suç duyurusuyla ilgili olarak genel merkezin ortak açıklamasını paylaşan

 

KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “İstatistik bilimi ve tabi ki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), oldukça önemli ve ikamesi olmayan veriler üretmektedir. Bu istatistik veriler sayesinde; Devlet daha adaletli bir şekilde karar alıcı ve denetleyici görevini yerine getirebilir. Tüm karar alma süreçlerini etkileyen istatistiklerin ve istatistikî yöntemlerin Bakanlıklarda ve kamu kurumlarında kullanılması olmazsa olmaz kuralıdır. İstatistikî bilgi olmadan Devletin gelecek planlaması, etki analizi, denetleme görevi ve yatırım planlaması görevlerini yürütmesi düşünülemez.

 

Devlet Kurumlarından biri olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) görevlerinin en başında da ürettiği istatistiklerde adaletli olması gerekir. Bu adaleti de, ürettiği istatistik göstergeleri; güvenilir, yansız, kaliteli, uluslararası standartlara uygun, kıyaslanabilir, tutarlı, güncel ve toplumun ihtiyaç duyduğu verileri üretilmesi sayesinde sağlayabilir. Bu nedenle TÜİK’in ürettiği enflasyon rakamları da Devletin ekonomik anlamda daha adil yönetilmesi için gerekli verilerden biridir” dedi.

 

TÜİK verilerine kamuoyunda güven kalmamıştır

Bazı özel araştırma şirketlerinin yaptıkları anketlere göre TÜİK verilerine, halkın %79’u resmi enflasyon rakamına inanmadıklarını belirten Parlakçı, Halkın %43’ü ise enflasyon rakamlarının %40’ın üzerinde olduğuna inandıklarını kaydetti.

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 03/12/2021 tarihinde açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı açıkça ortada olduğunu kaydeden Parlakçı şöyle devam etti:

 

“Tüm yurttaşların derinden hissettiği ekonomik krizin siyasi etkilerini azaltmak amacıyla, objektif olması gereken kurumun enflasyon oranı gerçeğe aykırı olarak düzenleyip kamuoyuna açıklaması kurumun ilkeleri ile de bağdaşmamaktadır. Oysa TÜİK’ in görevi gerçek rakamları açıklamaktır. Ülkemizde yurttaşlarımızın hissettiği yıllık enflasyon oranı (TÜFE) yüzde 50’nin üzerinde iken; TÜİK tarafından Kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon oranı yüzde 21,31 olarak açıklanmıştır.

 

Resmî istatistiklerin gerçekleri yansıtmasının sağlanması, tüm kullanıcılara tarafsız ve eş zamanlı olarak sunulması, gizlilik ilkesine riayet edilmesi, kamuoyunun bilgi edinme hakkının gözetilmesi temel esaslardır” cümlesiyle verilerin ve istatistikî bilgilerin güvenilirliği, gizliliği ve erişilebilirliğinin temel esas olduğu ifade edilmiştir. Bu sebeple bilgi güvenliğinin sağlanması, TÜİK’in varoluş nedeni olan vazifelerin ifası, yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve kurumsal itibar açısından son derece önemlidir. İzah edildiği üzere ihbar edilen kurum yetkilileri 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunun amaç ve ilkelerine aykırı hareket etmektedirler.”  www.yenicizgihaber,.com YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.