KESK Eşgenel Başkanı Bozgeyik: “Demokratik anayasa şart”
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yerel seçimlerin ardından yeni bir Anayasa çalışmasının kaçınılmaz ihtiyaç olduğunu belirterek, toplumsal bir sözleşmeye Türkiye’de ihtiyaç olduğu, var olan Cumhurbaşkanlığı Başkanlık rejiminin yaşanan krizleri daha da derinleştirdiğini, ülkenin bu rejimle yönetilemeyeceğinin açıkça görüldüğünü kaydetti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yerel seçimler ardından tekrar gündeme gelen ‘Yeni Anayasa’ tartışmalarıyla ilgili basına yaptığı açıklamasında, mevcut Anayasa’nın problem ürettiği ve krizlere yol açtığı mevcut krizleri daha da derinleştirdiğini ifade ederek, demokratik anayasa talebini olumlu karşıladıklarını hatta istediklerini ifade etti.
Yeni Anayasanın inanç ve kimlik farklılıklarını göz önünde bulundurması gerektiğine vurgu yapan Bozgeyik, “Türkiye’de uzun süreden beri anayasa tartışmaları aslında vardı. Bir çok kesimin bu konuda acilen adım atılması ile ilgili açıklamalar yapması bizim açımızdan da olumlu. Çünkü Türkiye’de 1921 anayasasından sonra çıkartılan tüm anayasalar problemli dönemlerde hazırlanmış. Türkiye’de sürekli bir askeri darbe süreci, 10 yılda bir darbelerin olması, her darbe döneminden sonra da yeni bir anayasa hazırlanması daima problem olmuş. Türkiye, farklı etnik kimlik ve inançların yoğun yaşadığı bir ülke olarak ifade ediliyor. Doğal olarak anayasanın bu inanç ve kimlik farklılıklarını, taleplerini anayasal güvence altına alması gerekiyor” diye konuştu.
Mevcut Anayasa’nın 1982 askeri darbe sonrasında yazıldığına işaret eden Bozgeyik, söz konusu yasaların oluşum sürecini “Hem çalışanlar hem de farklı kesimler açısından taleplerin yok sayıldığı, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün, en temel insan haklarının da anayasal güvence altına alınmadığı, farklılıkların yok sayıldığı bir süreç olarak ifade edebiliriz.”diye ifade etti.
Yeni anayasa için herkesin sürece dahil olması gerektiğini belirten Bozgeyik, KESK olarak yeni Anayasa çalışmalarını hızlandıracaklarını kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.