İstanbul Sözleşmesi ortak aklın ürünüdür

İstanbul Sözleşmesi ortak aklın ürünüdür
İstanbul Sözleşmesi ortak aklın ürünüdür

Toplumda kadına yönelik bir nefrete var

 

MERSİN- BEKİR ŞAHİN; Mersin Barosu ile Yenişehir Belediyesi işbirliğinde, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle “İnsan Haklarına Bakış” konulu panel düzenlendi. Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Yücel, “İstanbul Sözleşmesi ortak aklın üründür” derken, Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi Üyesi Av. Derya Demir, ısrarlı takip suç kapsamına alınmalı dedi. Toplantıya katılan, Feray Şahin’in annesi Aysel Şahin “Adalet Bakanımıza sesleniyorum. Ne zaman kadınlarımızın yanında olacaksınız” dedi.

Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir, “Umarım birlikte yaşama, birbirimizin değerlerine saygı gösterme kültürünü geliştiririz” diye vurgu yaptı.  

 

Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir ve yönetim kurulu, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Şenol Yücesoy, Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Arzu Günay, avukatlar, sivil toplum örgütü temsilcileri, Mersin’de 4 yıl önce katledilen Feray Şahin’in annesi Aysel Şahin ve babası Bekir Şahin ile vatandaşlar katıldı.

 

Mersin Barosu üyesi Av. Ezgi Özkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde İnsan Hakları Merkezi üyesi Av. Derya Demir, “Ayrımcılık yasağı ihlalinin sonucu”, Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Yücel ise, “Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve İstanbul Sözleşmesi” konularında sunum yaptı.

 

Moderatör Av. Ezgi Özkan, panel açılışında İstanbul Sözleşmesi kadınların adeta kırmızıçizgi olduğunu ileri sürerken, İstanbul Sözleşmesinin yaşatacağına vurgu yaptı.

Yapılan sunumlarda, eril bir yargıyla karşı karşıya olduğumuzu, yasaların yasaya uygun bir şekilde yorumlanmadığı, adalete ve eşitliğe ulaşmak için yasalar kadar, yasaları uygulayanların zihniyetinin de önemli olduğunu vurgulandı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına şiddetin son bulması için Baroların, Belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin işbirliği içerisinde çalışmalar yürütmesinin önemli olduğu belirtildi. www.yenicizgihber.com

 

KADINA ŞİDDET TOPLUMSAL BİR ŞİDDETTİR

Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Yücel, yaşanan şu yüzyılda halen kadın haklarının, kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin konuşulduğu, hukuksuzlukların yaşandığına dikkat çekerek, “Tamda bu nedenle İstanbul Sözleşmesi, ihtiyaçtan doğmuştur. İstanbul sözleşmesi ortak aklın bir ürünü olup, buna ekonomik nedenlerde eklenmiştir. Bugün şiddet bir baskı ve kontrol aracı olmuştur. Bugün toplumda kadına yönelik bir nefrete var, buda ayrımcılığa ve şiddete yol açmakta. Kadına şiddet toplumsal bir şiddettir. Onun için bizim biran önce bu şiddet kültürünü yenmemiz gerek. Çünkü ayrımcılık şiddetti, şiddet ayrımcılığı getirir. Eğer İstanbul Sözleşmesi yerine getirilir, uygulanırsa yaşanan bu olumsuzluklar büyük ölçüde azalır. Unutmayalım eşitlik olmadan özgürlük olmaz” diye ifade etti.

 

AYRIMCILIK DİLDE BAŞLIYOR, ÖNYARGI, DIŞLANMA, ŞİDDET

Kadın cinayetlerine dikkat çeken Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi Üyesi Av. Derya Demir, bireysel silahlanmaya engel olunması gerektiğini ve katilerin en ağır şekilde cezalandırılmasını, elektronik kelepçe uygulamasının titizlikle uygulanması ve koruma karanının daha etkin olarak uygulanmasını ileri sürdü. Avukat Demir, kadınların korumasız olduklarına vurgu yaparken, kişiler cinsiyetine göre yaşamak zorunda olmadığını, kişi nasıl istiyorsa öyle yaşama özgürlüğüne sahip olduğunu vurguladı. AİHM'in cinsel hayatı özel hayata koyduğunu da kaydetti.

 

KATİLLER CEZA ALMAYACAKLARINI BİLDİKLERİ İÇİN, KADIN CİNAYETLERİ BİTMİYOR

Feray Şahin’in annesi Aysel Şahin konuşmasında “Kızımızı öldüren katil 1, 5 yıl tutuklu kaldı ve ödül gibi 5 yıl 3 ay bir ceza ile serbest bırakıldı. Biz 4 yıldır hukuk mücadelesi veriyoruz. Hak, hukuk, adalet yerini bulana kadar, son nefesimize kadar, hukuk mücadelemizin peşini bırakmayacağız. Kızım için, bütün kızlarımız için, bütün kadınlar için. Kendimizi onların sesi olmaya adadık. Ben bu adaletsizliğe isyan ediyorum. Feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden gelmesini istiyorum. Çünkü kadınları koruyan bir yasadır. Kadınları koruyan tüm yasaların uygulanmasını istiyorum. Katil mahkemede takım kıyafet giyip boynunu büktüğü için,  iyi hal indiriminden faydalandı. Katiller ceza almayacaklarını bildikleri için, kadın cinayetleri hiçbir zaman son bulmaz. Adalet Bakanımıza da sesleniyorum. Ne zaman kadınlarımızın yanında olacak? Ne zaman bizim gibi mağdur kadınların sesini duyacak? Ne zaman adalet, hukuk bizim yanımızda olacak ve bizim sesimizi duyacak? Her yerde, her zaman, meydan meydan dolaşarak, hak, hukuk, adalet yerini bulana kadar, ben sesimi duyurana kadar, o katil müebbet cezası alana kadar, bu sesimi susturamayacaklar” ifadesini kullandı.  www.yenicizgihaber.com 

 

Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir, seminerin sonunda sunum yapan meslektaşlarına teşekkür plaketi takdim ederek, “Birlikte yaşama çabasıyla insanların diline, ırkına, cinsiyetine, değerlerine saygı göstermekle aslında tüm temel hak ve özgürlüklerin korunacağını düşünüyorum. Umarım birlikte yaşama, birbirimizin değerlerine saygı gösterme kültürünü geliştiririz. Bu kültürün gelişmesiyle birlikte, yasaların uygulanması da çok önemli. Yasa uygulayıcılar ve birlikte yaşama kültürünün sağlanmasıyla birlikte, yasaların daha koruyucu ve daha kapsayıcı bir şekilde insanların temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alacağını düşünüyorum. Panelin gerçekleşmesinde emeği geçen Yenişehir Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğyit’e, meslektaşlarımıza ve katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi. www.yinicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.