İnsan haklarıyla insandır
ADIYAMAN- HATAY- KAHRAMANMARAŞ; YENİ ÇİZGİ; İHD Şubeleri İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Kabul Edilişinin 73. yılında; ekonomik krize karşı ekonomik ve sosyal hakların, Covid-19 Pandemi koşullarında sağlıklı yaşam hakkının, savaşa karşı barış hakkını savunmaya devam edeceklerini belirterek, “Görüyoruz, susmuyoruz, mücadele ediyoruz. Çünkü insanlığın varoluşunu tehdit eden bu küresel krizden çıkışın tek yolu söz konusu değerlere sahip çıkmaktır.” diye açıklama yaptılar.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şubesi tarafından 10 Aralık İnsan Hakları Günü” nedeniyle düzenlenen basın açıklamasını İHD üyesi Zübeyir Boztemir yaptı. Açıklamaya İHD üyelerinin yanı sıra demokratik kitle örgütleri ve bazı siyasi parti temsilcileri katıldı.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 73. Yılında, Covid-19 pandemisinin yol açtığı küresel krizlerin etkileri hala devam ettiğini hatırlatan İHD üyesi Zübeyir Boztemir
Bu koşullarda İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan hakları ve demokrasi mücadelesini savunmaya çok daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde kurulan İnsan Hakları komisyonunca hazırlanan İnsan hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık 1948 günü Fransa’nın başkenti Paris’te toplanan BM Genel Kurulu’nda kabul ve ilan edildiğini hatırlatan Boztemir, “ Türkiye, Evrensel Bildirge’yi, 27 Mayıs 1949 tarihli Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe koymuştur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 4 Aralık 1950 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, 423 (V) sayılı kararıyla “10 Aralık” gününü, “İnsan Hakları Günü” olarak ilan etmiştir” dedi.
Yaşanan tüm olumsuzluklara karşın dünyanın her yerinde halklar özgürlük, adalet, eşitlik ve insan hakları talepleriyle itirazlarını yükselttiklerini kaydeden İHD üyesi Zübeyir Boztemir,
“Devletlerin ve hükümetlerin bu itirazlara yanıtı ise şiddet olmuştur
Küresel salgının daha da derinleştirdiği bu uluslararası kriz hali, maalesef Türkiye’de de tüm yoğunluğu ve ağırlığı ile yaşanmaktadır. 2016 yılından bu yana önce doğrudan, 19 Temmuz 2018 tarihinden itibaren de resmen kaldırıldığı söylense de yapılan pek çok düzenleme ile kalıcılık/süreklilik kazandırılan bir OHAL rejimi ile salgınla mücadeleyi önleme ve koruma eylemi olarak değil güvenlik sorunu olarak ele alan siyasal iktidar, böylesi durumlarda hep yaptığı üzere öncelikle insan haklarını iptal etmeye yönelmiştir. Sonuçta ise tüm temel hak ve özgürlüklerin sistematik olarak ihlal edilmiş edilmeye devam edilmektedir.İktidar tüm meseleleri güvenlik sorunu haline getiren, toplumu kutuplaştıran, ülke içinde ve dışında şiddeti esas alan, bilhassa da Kürt sorununun ve uluslararası sorunların çözümünde çatışma ve savaşı tek yöntem haline getiren politikaları sonucunda 2021 yılında ülkede yüksek sayılarda yaşam hakkı ihlalleri yaşanmıştır. Çok faklı toplumsal kesimlerden insanlar ya doğrudan kolluk güçlerinin şiddeti ya da devletin, “önleme ve koruma” yükümlülüğünü yerine getirmemesi sonucu yapısal şiddetin ve/veya üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilen şiddetin sonucu yaşamlarını yitirmişlerdir.
Resmi gözaltı merkezlerinin yanı sıra kolluk güçlerinin barışçıl toplanma ve gösterilere müdahalesi sırasında, sokak ve açık alanlarda ya da ev ve iş yeri gibi mekânlarda, yani resmi olmayan gözaltı yerlerinde ve gözaltı dışındaki ortamlarda yaşanan işkence ve diğer kötü muamele uygulamaları, yeni bir boyut ve yoğunluk kazanmıştır.
İnsanlığa karşı suç niteliğindeki zorla kaçırma/kaybetme vakalarında OHAL’in ilan edildiği 2016 yılından bu yana yeniden bir artış görülmesi ve bu tür vakaların 2021’de de yaşanması son derece endişe vericidir.” Diye ifade etti.
Türkiye’de yurttaşlar, toplu olarak bir araya gelip eyleyemedikleri ve düşüncelerini açıklayamadıkları için örgütlenme özgürlüklerini de kullanamadıklarını kaydeden Boztemir şöyle devam etti;
“2021 yılında insan hakları örgütlerinin, dernek, vakıf, emek ve meslek örgütleri ile siyasi partilerin çok sayıda üye ve yöneticisi gözaltına alınmış, tutuklanmış, haklarında açılan davalar ile üzerlerinde baskı oluşturulmaya çalışılmıştır. Belediye eş başkanları, meclis üyeleri görevden alınmış, yerlerine kayyım atanmıştır. Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri tutuklanmıştır. Siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin binalarına saldırılar olmuş, bununla da yetinilmemiş seçmen iradesinin tamamen hiçleştirilmesi için parti kapatma davaları açılmıştır. 2021 yılında kadına yönelik erkek şiddetinde maalesef bir gerileme, olumlu denebilecek bir gelişme yaşanmadı. Yılın ilk on bir ayında yüzlerce kadın erkekler tarafından öldürüldü. Hal böyleyken şiddet olgusunun ortadan kaldırılmasında geniş imkânlar sağlayan en kapsamlı uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesinden bir gecede çıkıldı. “
EVRENSEL HUKUKU YOK SAYMAK 2021 DE TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ İNSAN HAKLARI SORUNU OLDU
İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Eş Başkan Mürsel Tonguç Salmanoğlu Anayasa’nın ve Türkiye’nin de bir parçası olduğu evrensel hukukun mutlak olarak yasaklamasına ve insanlığa karşı bir suç olma vasfına rağmen işkence olgusu 2021 yılında da Türkiye’nin en başat insan hakları sorunu olduğuna işaret etti.
Kürt sorunu, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en temel engellerden bir olarak varlığını koruduğunu kaydeden Salamnoğlu şöyle devam etti;
“ Özellikle son genel seçimlerde 6.5 milyon yurttaşın oyunu almış olan HDP’nin kapatılması girişimi, başta Kürtler olmak üzere Türkiye toplumunun önemli bir bölümünü katılım ve temsil mekanizmalarının dışına itecek, siyasal hakları kullanma imkanından yoksun bırakacaktır. Bu durum toplumsal barışa ve bir arada yaşama iradesine büyük zararlar verecek olması bakımından son derece kaygı verici bir gelişmedir. İnsan hakları savunucuları olarak bizler, Kürt sorununun her zaman demokratik, barışçıl ve adil çözümünü savunduk. Bunda ısrarlıyız. O nedenle, çatışmaların hemen şimdi durmasını istiyoruz. Toplumsal barışın sağlanabilmesi için tüm tarafların içtenlikli, etkin programlar geliştirmesi gerekmektedir.”
BİNLERCE YILLIK İNSANLIK DEĞERLERİ AYAKLAR ALTINA ALINMAKTA
İHD Kahramanmaraş Şube Başkanı Selçuk Delibaş ,10 Aralık İnsan hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında, Delibaş insanlığın binlerce yılda yarattığı insanlık değerleri günümüzde ayaklar altına alındıklarını ifade ederek “Her devlet ve her kurum yaratılan insanlık değerlerini bir kenara bırakarak kendi kafalarında bir insan hakkı uydurmakta bunu da kitlelere empoze etmektedirler. Öz olarak insanlık tarihinin yarattığı insan hakları, kendisini insan hakları evrensel bildirgesinde doğrulamıştır. Bu hakları hiç bir ayrım yapmadan (,bizlere empoze edilen uydurma insan hakları değilde) gerçek olandan yani evrensel bildirgeden öğrenme adına bu gün (10 aralık ) bildirgeyi hep birlikte en az 1 kere okuyalım bunu sizden rica ediyorum” dedi.
Türkiye son kırk yılın en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşadığını da hatırlatan İHD Şube Başkanı Delibaş, “Yıllardır uygulanan borçlanmaya dayalı neoliberal ekonomi politikalarının sebep olduğu yoksullaşma, güvencesizleşme ve örgütsüzleşme, OHAL uygulamaları ile daha da derinleşmiş ve süreklilik kazanmıştır. En görünür haliyle 2018 yılından beri yaşanmakta olan ekonomik kriz, Covid-19 salgını ile daha derinleşmiş ve içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Hayat pahalılığı, işsizlik ve yoksulluk en çok kadınları, çocukları, mülteci ve sığınmacıları vurmaktadır.
Son söz olarak; var oluş nedenleri hak ihlallerinin son bulduğu, adalet, barış ve demokrasinin tesis edildiği bir ülke ve dünyaya ulaşmak olan bizler, dün olduğu gibi bundan sonra da tüm zorluklara karşın ihlalleri belgeleyip, raporlayarak görünür kılmaya, böylelikle önlemeye, cezasızlıkla mücadele etmeye ve insan haklarına saygıyı yükseltmeye devam edeceğiz.
Görüyoruz, Susmuyoruz, Mücadele Ediyoruz.” Şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ- www.yenicizgihaber.comYENİ ÇİZGİ)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.