İhracatlık kirazın kilosu 1 liranın altında
Kiraz üreticisi Hasan Eser (59) ise “Bir yıldır gözümüz gibi baktığımız ihraçlık Napolyon cinsi kirazımıza toptancıların 1 TL fiyat biçmesi bizi çok üzdü. Fiyatın bu kadar düşük olmasının sebeplerinden birisi rekoltenin çok yüksek olması, diğeri de hükümetin bir türlü kurulamaması. Belirsizlik belimizi büktü. Benim 100 dolayında ağacım var. Geçen gün hasat ettiğim kirazımı toptancıya vermek yerine pazara çıkarıp perakende satmaya çalıştım. Kilosunu 1 lira 80 kuruştan satıncaya kadar göbeğim çatladı. Simavlı kiraz üreticileri olarak bizler tüm hesaplarımızı kirazımızın kilosunu 4 TL’den satmaya göre planlamıştık. Şimdi ne yapacağımızı şaşırdık" ifadelerini kullandı.
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner bu yıl kirazın rekoltesinin yüksek olmasının çiftçiyi sevindirdiğini, ancak 1 TL’nin de altına düşen fiyatın üzdüğünü söyledi. Simavlı kiraz üreticisinin moralinin bozuk olduğunu ifade eden Başkan Bütüner, “İhraçlık kiraz fiyatının önümüzdeki günlerde biraz daha yükseleceğini umuyorum. Ancak 15-20 kuruşluk artışın çiftçimizi tatmin edeceğini zannetmiyorum. Allah yardımcımız olsun” şeklinde konuştu.
İhracatçılara da seslenen Bütüner, Simav’da üretilen kirazın Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın istediği kalitede kiraz olduğunu söyledi. Başkan Bütüner, “Gelin, Simav’ın kendine has aroması, rengi, yola dayanıklılığı gibi üstün özellikleri sahip kirazına sahip çıkın. İyi fiyat vererek hem siz kazanın, hem de üretici kazansın. Eskisi gibi yüzler gülsün” dedi. Simav’da bu yıl 12 bin ton civarında kiraz rekoltesi bekleniyor. Kirazların tamamına yakın kısmı ilçeye gelen firmalar aracılığıyla ihraç ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.