İHD’nin hak ihlalleri raporlarında dikkat çekici istatistik veriler

İHD’nin hak ihlalleri raporlarında dikkat çekici istatistik veriler
İHD’nin belirlemelerine göre tespit edilebildiği kadarıyla 2024 Ocak-Haziran aylarında çeşitli cezaevlerinde en az 21 mahpus yaşamını yitirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu’nun hazırladığı rapor, İHD Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu’na gelen başvurular, avukatların hapishanelere yaptıkları ziyaretler, mahpusların tarafımıza yolladığı mektuplar ve mahpus-aile görüşmelerinin tarafımıza aktarılması ile derlenen bilgiler sonucunda hazırlandığı bildirildi.

İHD sayfasından yer alan ropora göre genel özet bilgi şöyle;

2024 yılı Ocak-Haziran içerisinde derneğe İç Anadolu Bölgesindeki 4 açık, 26 Kapalı olmak üzere toplam 30 Hapishaneden başvuru yapılmıştır. Bu hapis hanelerden 62’si yabancı uyruklu mahpus olmak üzere, 273 kişi tarafından başvuru yapılmıştır. Bölge dışı 25 Hapishanelerden de 130 kişi başvuru yapmıştır.

İç Anadolu Bölge hapishanelerinde 6 ayda en az 3808 ihlal tespit edilmiştir. İhlaller başlıklar rapor detaylı şekilde İHD sayfasından yer verilmiştir. www.yenicizgihaber.com

Türkiye Hapishanelerinde yaşam hakkının korunmaması, hasta mahpusların tedavilerindeki aksaklıklar ve ağır hasta mahpusların tahliye edilmemesi sonucunda ne yazık ki mahpuslar yaşamlarını yitiriyorlar. İHD’nin belirlemelerine göre tespit edilebildiği kadarıyla 2024 Ocak-Haziran aylarında çeşitli cezaevlerinde en az 21 mahpus yaşamını yitirdi.

Mahpuslar tarafından 2024 yılı içerisinde de açlık grevleri yapılmış ve kimi hapishanelerde açlık grevleri hala devam ediyor.

Bu arada heyetler ve İHD kurumu; hapishane rejimi, fiziki koşullar ve uygulanan muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanması gerektiğini tespit ettiği belirtilen raporda, işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı ya da onur kırıcı muamele ya da cezanın önlenmesi sözleşmesi seçmeli protokolü’ne uygun şekilde, “bağımsız” ulusal denetim mekanizmalarının oluşturulması gerektiğine vurgu yapılıyor. Tüm cezaevlerinde yaşananlara, hak ihlallerine, sağlığa erişim engellerine karşı Adalet Bakanlığı’nı, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar göreve davet edildi. (Haber Merkezi) www.yenicizgihaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.