Hükümetin eğitimde tasfiye hareketi sürüyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
Hükümetin eğitimde tasfiye hareketi sürüyor
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Faruk Koç, AKP hükümetinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) teşkilatını kendi siyasal-ideolojik hedeflerine paralel olarak yeniden biçimlendirme çabası içerisinde olduğunu belirterek, "AKP kendi çizgisinde olmayan tek bir kişinin bile bakanlık bünyesinde eğitim yöneticisi olmaması için tarihin en büyük tasfiye adımlarını atıyor" diye konuştu.
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Faruk Koç düzenlediği toplantıda, bugüne kadar eğitim sisteminin bütün alanlarında, eğitimin içeriğinden eğitim yönetimine kadar sayısız değişiklikler yapıldığına işaret ederek, eğitim biliminin en temel ilkeleri ve sistemin acil ihtiyaçları göz ardı edilerek, eğitimin sorunları çözülmek bir yana daha da derinleştirildiğini kaydetti.
AKP KENDİ SİYASİ ÇİZGİSİNDE YÖNETİCİ ATIYOR
6 Şubat Perşembe günü TBMM’ye sunulan tasarı ile kamusal eğitim alanının daha da daraltıldığını belirten Koç, “İktidarın eğitim politikasının merkezinde halkın değil, piyasa güçlerinin olduğunu göstermektedir. Siyasi iktidar, kendi döneminde atanan tüm yöneticilere görevden el çektirmekte ve yeni yönetim kadrolarını, kendi siyasi çizgisindeki valiler aracılığıyla bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda görevlendirmek için kapsamlı bir değişiklik yapmak istemektedir.” şeklinde konuştu.
VALİLERİ SİYASİ PARTİ İL BAŞKANLARI GİBİ ÇALIŞTIRACAKLAR
Taslağın getirdiği en önemli ve dikkat çekici değişiklerden birisinin 5. maddede ifade edilen aday öğretmenlerin asil kadrolara geçişinin zorlaştırılması olduğunu vurgulayan Koç, şunları söyledi; “Öğretmenliğin daha nitelikli bir hale getirileceği gerekçesi ile yapılacak bu düzenleme ile öğretmenlikte niteliğin sadece sınav başarısına indirgenmesi kabul edilemez. Adaylıktan asil kadroya geçiş koşulu sınav odaklı değil, uygulama ve süreç odaklı olmak zorundadır. Eğitim Sen, dershanelerin kapatılması ve özel okula dönüştürülmesi tartışmalarını, yıllardır gördüğümüz gibi, kamusal kaynakların eğitimin ticarileştirilmesi ve her geçen gün daha fazla oranda piyasalaştırılması için özel sermaye kesimlerine aktarılması olarak değerlendirmektedir. Taslakta öngörülen değişiklikler bu düşüncemizi doğrular niteliktedir. Eğitim yöneticilerinin valiler tarafından atanması, bütün eğitim yöneticilerinin siyasi iktidara yakın isimlerden oluşması anlamına gelmektedir. Daha önce 652 sayılı KHK ile yapılan değişiklikle, okul ve kurum müdürleri, yazılı ve/veya sözlü olarak yapılarak okul veya kurum müdürlüğü sınavında başarılı olmak kaydıyla, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından atanması öngörülmüştür. Eğitim yöneticilerinin valiler tarafından atanmaya başlaması, önümüzdeki dönemde öğretmen alımlarının da hükümetin il başkanları gibi çalışan valiler tarafından yapılmasına zemin oluşturmaktadır.”
AKP TARİHTE DERS ÇIKARMALIDIR
AKP hükümetinin 11 yıl içinde eğitim sistemi üzerinden hayata geçirdiği icraatları eleştiren Koç, “Tüm tepkilere rağmen son yapılmak istenilen internet yasası düzenlemesi ile ifade ve basın özgürlüğüne müdahale ederek toplum üzerinde baskı oluşturmaktır. Almanya’da Hitler, İtalya’da Mussoloni demokratik seçimlerle iktidara geldikten sonraki uygulamalarını andıran süreci yaşamaktayız. Tarihten ders çıkarılmalıdır.” açıklamasını yaptı.
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.