HDP'ye saldırı İzmir ve İstanbul'da protesto edildi

HDP'ye saldırı İzmir ve İstanbul'da protesto edildi
HDP'ye saldırı İzmir ve İstanbul'da protesto edildi

 

HDP İzmir İl Binası'na yönelik saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesi üzerin HDP İstanbul Şişhane'de yaptığı eylemin ardından polis dağılan kitleye saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı. İzmir'de ise yüzlerce yurttaş Deniz Poyraz için yürüdü. İl binası önünde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Katiller hesap verecek" dedi

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü öncülüğünde Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, HDP İzmir İl Örgütü binasına yönelik saldırıda HDP üyesi Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etti. Eyleme çok sayıda bileşenin bulunduğu Birleşik Mücadele Güçleri’nin yanı sıra KÖZ,  Sosyalist Dayanışma Platformu, (SODAP) Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi(SYKP) ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Ajanslar

 

 

"Faşizm kaybedecek biz kazanacağız", pankartı arkasında bir araya gelen kitle Şişhane Tünel çıkışından Şişhane Meydanı'na yürüyüşe geçtiği sırada polis tarafından engellendi. Polis engeline tepki gösteren kitle "Şehîd namirin", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atarak barikatı aştı.

 

‘Bu birliktelik iktidarı alaşağı edecek’

 

Eylemde konuşan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, Deniz’in İzmir İl Örgütü binasına asılan ve katledilen 88 kadının isminin yazılı olduğu pankartın arkasında katledildiğini anımsattı. “HDP güçlü siyaset yapan bir partidir” diyen Elif,  yürüttükleri çalışmadan onur duyduklarını belirterek, “Bu birliktelik iktidarı alaşağı edecek. Bizler mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Nasıl oluyor da binamızın önüne seyyar karakol kurulmuşken katiller nasıl binamıza girip, partili yoldaşımızı katlediyorlar? Bu ülkenin siyasetini engellemeye çalışıyorlar. Bu ülkenin geleceği, birleşik mücadele için umuduz” dedi.

 

‘Faşizmi döktüğü kanda boğacağız’

 

Ardından söz alan İl Eşbaşkanı Erdal Avcı da ‘güvenlik önlemleri’ gerekçesiyle parti binalarını 24 saat boyunca izleyen ve takip altına alan devletin Diyarbakır’da Ankara’da ve Suruç’ta katliamları nasıl önlemediyse bugünde İzmir’de önlemediğine dikkat çekti. Katilin kontra olduğunu ve özel olarak yetiştirildiğine dikkat çeken Erdal, “Bu ülkenin sistemi katil olmuş. Fakat biz bu faşizmi döktüğü kanda boğacağız” ifadelerinde bulundu.

 

‘Bu gidişata razı değiliz’

 

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Perihan Koca’da herkesin gözleri önünde HDP ye yönelik alçakça bir saldırı düzenlendiğini belirtti. Ülkenin yönetilemediğine dikkati çeken Perihan, “İktidar koltuğunda oturan ama memleketi yönetemeyenle ülkeyi cezasızlık ülkesine dönüştürüyorlar. Bu ülkenin tepesine çöreklenmiş olan iktidar, ülkeyi suça batırmış durumda. HDP ye yönelik saldırı tesadüfi değildir. Failleri 10 Ekim’den, Suruç’tan biliyoruz. Bizler bu gidişata razı değiliz. HDP’yi sonuna kadar savunacağız. Mutlaka kazanacağız” diye konuştu.

 

‘HDP’yi katil faşist sürüsüne bırakmayacağız’

 

Birleşik Mücadele Güçleri’nden Burcugül Çubuk, AKP-MHP Ergenekon faşizminin kendi silahıyla milis güçlerini örgütlediğine dikkat çekerek, “HDP’yi bu faşist katil sürüsüne bırakmayacağız. Bunu Birleşik Mücadelemizle yeneceğiz” dedi. Gezi eylemlerinde katledilen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ise “Dün çığlık attım analar ağlamasın dedim. Bizim çocuklarımızdan elinizi çekin. Anaların, rengi, dini, ırkı yok” diye yaşanan katliama tepki gösterdi.

 

‘Seçime gidebilmek için aynı kaosu planlıyorlar’

 

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, olay yerinden kelepçesiz bir şekilde çıkarılan saldırganın polisin ‘şefkatli kollarıyla’ dışarı çıkarıldığını söyledi. “Attığımız her adımda GBT ile sürekli kontrol ve takip halindeyiz” diyen Hüda, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Peki ne oldu da İzmir’de elini kolunu sallayarak bir katil bizim binamıza girebildi. Kapıda sivil polisler varken bu kişi içeriye gönderildi.  Katilin ÖSO’nun silahlarıyla eğitim kamplarında fotoğrafları var. Katilin, tecavüzcünün ortak sembolü var. Hepsinin geldiği ortak merkez aynı. Artık seçim hak getire. İstifa etmeleri bile onları kurtaramayacak. Seçime gidemiyorlar. Seçime gidebilmeleri için 7 Haziran- 1 Kasım kaosunu planlıyorlar. Bu planlara karşı örgütlü, bilinçli adımlar atarak kötülüğün iktidarını def edeceğiz.”

 

‘Yeni sürecin başlangıcı planlanıyor’

 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Deniz’in siyasi cinayete kurban edildiğini vurgulayarak, “ Siyasi cinayetler derin dehlizlerde organize edilir. Dolayısıyla Türkiye’de yeni bir sürecin başlangıcını yapmaya çalışan iktidarın organizasyonu ile karşı karşıyayız. Bizler Kürtlerle ve diğer halklara ortak mücadele ittifakını oluşturarak mücadeleyi yürüteceğiz” dedi.

 

Konuşmaların ardından kitle kısa süreli oturma eylemine geçti. Eylemin ardından dağılmak isteyen kitleye yönelik polis saldırısında ismi öğrenilemeyen bir eylemci darp edilerek gözaltına alındı.

 

İzmir'de yüzlerce kişi Deniz için yürüdü

 

İzmir'de Deniz Poyraz'ın katledilmesinin ardından yüzlerce kişi sloganlarla yürüyor. Eylemin ardından il binası önünde açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan,  "Çok organizeli, çok planlı, kesinlikle katliam yapmak üzere buraya gelindiğini biliyoruz ve bu katilin arkasında azmettirici, emir verici, eline silah verenin de kim olduklarını da biliyoruz. Çünkü biz bu oyunlara yabancı değiliz. Yıllardır söylüyoruz, yıllardır haykırıyoruz, bu ülkede işlenen bütün cinayetler planlıdır, organizelidir. Ve bugün bunlara bir tane daha eklendi" ifadelerini kullandı.

 

Erdoğan'ın sözleri hatırlatıldı

 

Buldan, Erdoğan'ın "Bu daha iyi günleriniz" sözlerini hatırlatarak,  "Bu daha iyi günleriniz derken, siz bu günleri mi kast ediyordunuz? Daha bu iyi günleriniz derken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu katliamı gerçekleştirileceğini biliyor muydunuz? Elbette ki biliyordunuz. Çünkü bu ülkede uçan kuştan bile haberiniz var. Bu ülkede, HDP'liler nerede nefes alıyor, ondan bile haberiniz var. Ama bugün bu binaya giren, elinde silahla giren, katliam gerçekleştiren, bu katilin kimler tarafından organize edildiğini bize açıklamak zorundasınız" dedi.

 

Biz barış dedikçe katlediyorsunuz

 

'Bu ülkenin huzura ihtiyacı var diyen Buldan,  Biz barış dedikçe siz katlediyorsunuz, biz adalet dedikçe siz tutukluyorsunuz, biz demokrasi dedikçe siz faşizmi yükseltiyorsunuz. Yeter artık yeter artık yeter artık.

 

'Denize söz veriyoruz'

 

Deniz Poyraz'ın bıraktığı mirasın yere düşmeyeceğini söyleyen Buldan, "Deniz’in o gülen yüzü her zaman gözlerimizin önüne gelecek, bizim mücadele azmimiz olacak. Deniz’e de söz veriyoruz, sevgili ailesine de söz veriyoruz, adalet önünde mutlaka ama mutlaka bunun hesabı soracak. Katiller hesap verecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.