Gebelik diyabetinden korkmayın
Yayınlanma:
Güncelleme:
Gebelik diyabetinden korkmayın
SEV Amerikan Hastanesi Diyabet Merkezi Doktorlarından Uzm. Dr. Derya Aydın yaptığı açıklamada yapılan çalışmalarda ve araştırmalarda her 100 kadından 2’sinin hamilelikte şeker hastalığına yakalandığını gösterdiğini ileri sürdü.
Gestasyonel diyabet yani hamilelikte görülen şeker hastalığı ilk kez gebelikte ortaya çıkan ya da gebelik sırasında tanı konulan bir glukoz tolerans bozukluğu olduğunu belirten Uzm.Dr.Derya Aydın Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin açıklamasına göre gebe kadınların %4’ünde yani yılda yaklaşık 135.000 kadında hamilelik şekeri tespit edildiğine vurgu yaptı.
Genellikle hamilelik sırasında şeker hastalığını tespit etmek için 24-28. haftalar arasında testler yapıldığını ileri süren Uzm.Dr.Derya Aydın açıklamasında şu bilgilere yer verdi;
Tüm dünyada pek çok test kullanılmaktadır. Ancak bizim ülkemizde de kullanılan ve en yaygın olanları 50 gram ve 100 gram glukoz yükleme testidir. Doktorunuz 24-28. haftalar arasında sizden öncelikle 50 gram glukoz yükleme testi isteyecektir. Bu test sırasında 50 gram glukoz verilir, açlık ve 1.saat kan glukoz seviyenize bakılır. 50 gram yükleme testinde sorun çıkarsa 100gram glukoz yükleme testi yapılır ve bu testin sonucunda gerekli tanı konulabilir."
GEBELİK DİYABETİ YÖNÜNDEN KİMLER RİSK ALTINDADIR?
30 yaşın üzerinde olan gebeler. Normal vücut ağırlığının üzerinde olan gebeler. Birinci derece yakınlarında şeker hastalığı olanlar. Önceki gebeliklerinde şeker hastalığı geçirmiş olanlar. Polikistikover sendromu tanısı olanlar. Ağırlığı 4 kg’ın üzerinde bebek doğurma öyküsü olanlar. Hipertansiyon hastası olan kişilerdir.
GEBELİK DİYABETİNDE TEDAVİ VE TAKİP
Bütün gebelerde olduğu gibi şeker hastası olan gebelerde de eksik beslenme sorun olabileceği gibi fazla kilolu olmakta çok büyük bir problemdir. Anne karnındaki bebeğin sağlığı annenin yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkün olmaktadır. Kan şekerinin normal sınırlarda seyredebilmesi için doktor ve diyetisyen kontrolünde verilen diyet programına uyulmalıdır.
Gebe beslenmesinde bilindiği gibi günlük alınması gereken enerjinin dağılımı önemlidir. Ancak gebelik diyabeti yaşayan kişiler genel olarak karbonhidratları diyetlerinden tamamen çıkartma gibi bir yanlışa düşebilmektedirler. Bu tahmin edildiği gibi tamamen yanlış ve eksik bir beslenme anlayışıdır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; gebelikte yeterli protein ve yağ alınsa dahi eksik karbonhidrat alımı bebeğin beyin gelişimin olumsuz etkilemekte ve ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.Yeterli miktarda karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, demir, fo lik asit alınmalıdır. Günde 3 ana öğün, 3 ara öğün alınması gerekir. Bazı diyabetli gebelerde kan şekeri diyetle kontrol altına alınamayabilir ve insüline gereksinim olabilir. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda günde 2 kez veya daha fazla insülin uygulamanız gerekebilir. İnsülin, bebeğin sağlığını korumak ve iyi bir kan şekeri kontrolü sağlamak için şarttır.
Gestasyoneldiabet tanısı alan hastalarda doğum sonrası 6-8. haftalarda 75 gram glukoz yükleme testi ile kalıcı diabetin yerleşip yerleşmediği tespit edilmelidir.
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.