Gaziantep'teki besiciler perişan
Yayınlanma:
Güncelleme:
Gaziantep'teki besiciler perişan
Gaziantep'te Çaybaşı Mevkii Sinan Köyü civarında 450 bin hektar alana kurulan Besi Organize Sanayi Bölgesindeki besiciler, çok zor koşularda hizmet ürettiklerini belirterek, alt yapı, yol, su ve elektrik gibi önemli soruları olduğuna dikkat çekiyor. Sanayi bölgesinin yüzde 80'lik payı Büyükşehir belediyesine ait olmasına rağmen belediye hizmetlerinden yoksun olduklarını ileri süren besiciler, hayvanların gübresini bile koyacakları bir alan olmadığı, bu yüzden çevreye yayılan pis koku yüzünden yakın köyler ile sürekli itilaf halinde olduklarını bildirdi. Besiciler devletten yem ve mazot desteği istediklerini aksi halde pahalı bir besicilik yapıldığını bununda ömrünün uzun sürmeyeceğine dikkat çekti.
Gaziantep Et ve Süt Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Nöfer Küllük, Besi Organize Sanayi Bölgesinde yol su elektrik ve gübre deposu anlamında büyük eskiler ve sorunlar ile karşı karşıya olduklarını belirterek, belediye hizmetlerinin çok yetersiz olduğuna dikkat çekti. Hayvanların gübresi dökecek belli bir alan olmadığı, bu nedenle besicilerin gübrelerini etrafa gelişigüzel biriktirmek zorunda kaldıkları bu durumda çevreye pis koku yayıldığı gibi, görüntü kirliliğine yol açtığını ifade eden Küllük, bu yüzden çevredeki köy halkı ile sürekli sert tartışmalar yaşadıklarını açıkladı.
BELEDİYE HİZMETİ YETERSİZ
Besi bölgesinin yollarının bozuk ve toprak olduğu bu yüzdende ulaşım konusunda sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Küllük, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in Besi Organize Sanayi Bölgesinin yönetimde ve sanayinin yüzde 80 payının belediye ait olmasına rağmen ilgisiz kalındığı, bununda besicileri zor durumda bıraktığını kaydetti.
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI YAŞANIYOR
Besi sanayisinde çalışacak eğitimli kalifiye eleman sıkıntısının da yaşandığın ifade eden Nöfer Küllük, bilimsel olarak yetişmiş kalifiye elemanlara ihtiyaçları olduğunu yetkililerden bu konuda destek istediklerini kaydetti.
SU VE ELEKTRİK BÜYÜK SORUN
Besiciler hayvanların su sorununu sondaj kuyulardan giderdiklerini bu kuyularında artık kurumak üzere olduklarını hatırlatan Küllük, "Şehir suyu elektrik kesildiğinde kesiliyor. Bu durumda kuyuda elektrik gücü ile su alıyoruz. Mevcut elektrik telleri ile trafo yetersiz olduğundan elektriklerde sık sık kesiliyor. Bu durumda hayvanlar hem susuz kalıyor hemde inek süt sağımına girdiğinde elektrik kesilince hem inekler hem de bizler perişan oluyoruz. Elektrik ne zaman geleceği bilinmediği için makineleri ya kapatıp bekleyeceğiz yada jeneratör devreye sokarak işlemi yapmak zorundayız. Kuyu suyunu ve elektrik jeneratörlerini mazot ile çalıştırmak zorunda kaldığımız için buda pahalıya mal oluyor. Bu yüzden şuanda besihaneler zarar eden müessese durumundalar. Bu şekilde nereye kadar dayanabiliriz bilemiyoruz" dedi.
YEM VE MAZOT DESTEĞİ VERİLMELİ
Devletin besicilere yem ve mazot desteği vermesinin şart olduğunu belirten Küllük, aksi halde pahalı bir besicilik yapıldığı, bununda ömrünün uzun sürmeyeceğine dikkat çekti.
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.