Gaziantep’te kadınlar meydanlara inerek kadın cinayetlerine tepki verdi

Gaziantep’te kadınlar meydanlara inerek kadın cinayetlerine tepki verdi
Gaziantep’te kadınlar meydanlara inerek kadın cinayetlerine tepki verdi

 

GAZİANTEP- AYSEL ŞAHİN; Gaziantep Demokratik Kadın Platformu'ndan Elif Söyleyici, Türkiye’de 18 günde 22 kadın katledildiğini hatırlatarak, “Kadına ve çocuğa yönelik şiddet,  istismar ve cinayetler her gün hız kazanarak yanı başımızda yaşanmaya devam ediyor. Kazanılmış hakları daraltan ve gasp eden, kadına ve çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan politikaları sebebiyle; kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, istismar, taciz ve tecavüzler ağırlaşarak sürüyor. Yargı,  kadın katliamcılarına fakatsız, amasız dur demeli” şeklinde konuştu.

 

Artan kadın cinayetlerine karşı sokağa inen Gaziantep Demokratik Kadın Platformu basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdiler. Kadın platformunun ortak açıklamasını Eğitim Senli Elif Söyleyici yaptı. Gaziantep’te bir günde iki kadın cinayeti işlendiği Türkiye genelinde 18 Günde 22 Kadın Katledildiğini hatırlatan Elif Söyleyici açıklamasına şöyle devam etti;

 

 

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı ile ataerkil egemen sistemin; eğitimde, medyada,  iş yerinde ve gündelik hayatın her alanında yeniden canlandığını ve Türkiye’de şiddet ve ayrımcılığı kurumsallaştırdığını, failleri cesaretlendirdiğini son dönemde yeniden artışa geçen kadın cinayetleri, şiddet, istismar ve tecavüzlerden anlayabilmekteyiz.

 

Kadınlar en çok boşanmak istedikleri eşlerinden, ayrılmak istedikleri partnerlerinden, en yakın ve akrabaları olan erkeklerden şiddet görüyor ya da onlar tarafından öldürülüyor. Aile içi diye üstü örtülen, karakollarda uzlaştırılan, yargıya taşınmayan şiddet vakaları bizi yaşamdan koparıyor.

 

Yaşadığımız kentte, dolaştığımız sokaklarda, yüz yüze, göze göze geldiğimiz sokaklarda, soluklarımızın buluştuğu Gaziantep’te son bir günde iki kadın canice katledildi. Ülkenin her yerinde, yaşadığımız her coğrafyada kadınların yaşamsal kaygıları çoğalıyor. Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde Esra MAŞ çocuklarının gözleri önünde eşi Hasan MAŞ tarafından kurşunlarla öldürüldü.

 

Yine Gaziantep’te boş bir arazide boğazı kesilerek ve vücudunun pek çok yerinden bıçaklanarak katledilen Neslihan KAYA henüz 41 yaşındaydı. Bu vahşi cinayet kanları donduruyor, içimizi ürpertiyor; yaşama dair kaygılarımız ve endişelerimiz büyüyor.

 Bununla birlikte özellikle son günlerde kadın cinayetlerinde ciddi bir artış var. Milliyet’in haberine göre, sadece 18 gün gibi kısa bir sürede basına yansıyan 22 kadın cinayeti işlendi. Bir kadının ölümü ise, kayıtlara “şüpheli ölüm” diye geçti.

 

Kadın hakları ile ilgili yasaların etkin bir şekilde uygulanmadığı bu süreçte kadınların şiddete uğramaya ve katledilmeye devam ettiğini görüyoruz. Kadınlar öldürüldükçe, katliamcılar cesaretleniyor; kadınlar katliama uğradıkça eril, erkek egemen zihniyet kendini meşru hissediyor; kadınlar öldürüldükçe her kadın yaşamla ölüm arasında gidip geliyor; kadınlar öldürüldükçe yok olan bizleriz; kesilen soluklarımızdır, kadınlar öldürüldükçe şiddet, taciz, istismar, tecavüz yayılıyor. Sıra ne zaman bana gelecek kaygısıyla kadınlar yaşarken ölüme mahkûm edilmiş durumdalar.”

 

Adalet mekanizmasına olan güvenin ve hukuk sisteminden memnuniyetsizliğin hızla azaldığı Türkiye’de söz konusu yargı kararları ile kadınların mağduriyetler derinleştiğine vurgu yapan Elif Söyleyici, “İstanbul Sözleşmesinde çekilme, kadın haklarında daralmaya gitme tartışmaları, kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzde erkeklerin korunduğu duygusu; kadınları büyük bir endişe, kaygı, korku ve belirsizliğe itmektedir. Kadınlar, ne zaman bana sıra gelecek kaygısı ile ölümü her an enselerinde hissetmektedirler.

 

Hayatını savunmak için şiddet gördüğü erkekleri öldürmek zorunda kalan onlarca kadın, binlerce düşünce suçlusu hala cezaevlerindeyken, çıkarılan aflar, yapılan infaz yasası düzenlemeleriyle binlerce şiddet faili erkek serbest bırakılıyor.

 Kadına yönelik pozitif ve bütünlüklü politikalar uygulanmadığından kadın ölümleri artıyor ve kadınlar ülkenin her yerinde kendilerini tehdit altında görür hale geldi.

Kadına yönelik şiddet bir erkeğin hiç tanımadığı bir kadını, kolayca öldürebilir olmasına bile dönüştü. Ve buna sebep olan şey de açık” dedi.  

 

Kadınlar; tüm bunların son bulması için taleplerini şöyle sıraladı;

Yasalar etkin uygulanmalıdır,

Yargı,  kadın katliamcılarına fakatsız amasız dur demelidir.

Eğitimde başta olmak üzere tüm kamusal alanlarda ve basında cins eşitlikçi anlayış sağlanmalı; eril, erkek egemen ve tekçi zihniyete karşı eğitim politikaları okullarda uygulanmalıdır.

Yetkililer,  kadın haklarına dair pragmatist,  ikircikli ve kararsız yaklaşımlardan vazgeçmeli,

Erkeği koruyan hukuki uygulamalardan vazgeçilmeli, katliamcılar en etkili şekilde yargılanmalıdırlar,

İstanbul Sözleşmesi hemen yürürlüğe konulup, uygulanmalıdır,

Kadına ve çocuğa yönelik; istismar, taciz, tecavüz, şiddet, katliamları ortadan kaldıran yasal düzenlemeler hemen hayata geçirilmelidir.

Kadınlar eşitlik istiyor;

Kadınlar yaşamak istiyor;

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyor,

Kadınlar,” vardık, varız, var olacağız,” diyor.  www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.