Gaziantep’te Haznevi tarikatına ait kaçak Külliye binası yıkıldı

Gaziantep’te Haznevi tarikatına ait kaçak Külliye binası yıkıldı
Gaziantep'te Haznevi tarikatına ait kaçak Külliye binası yıkıldı. Şehitkamil Belediyesi imara aykırı yapıları takibe aldı. Dağın eteğinde inşa edilen kaçak Külliye ile ilgili yıkım çalışmaları devam edecek.

Gaziantep’te Haznevi tarikatına ait kaçak Külliye binası yıkıldı

GAZİANTEP- BEKİR ŞAHİN: Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı, ilçe merkezine uzak Karpuzkaya köyü yakınlarında bir dağda 67 bin metrekarelik alana inşa edilen Haznevi Tarikatına ait Külliye binası, imara aykırı kaçak yapı olduğundan belediye tarafından yıkıldı. Dağın eteğinde, mera alanına inşa edilen Külliye, çevre köylerden de huzursuzluklara yol açmış, aynı zamanda bazı belediyelerin resmi araçları kaçak inşaata malzeme taşıdığı da görüntülenmişti.  

HAZNEVİ TARİKATINA AİT KÜLLİYE KAÇAK ÇIKTI

Şehitkamil Belediyesi ilçedeki ruhsatsız, imara aykırı, kaçak yapıları takibe aldı. Bu kapsamda Gaziantep’te Müftülük onaylı olduğu iddia edilen ve geçtiğimiz yıl Gaziantep’te göz göre göre 67 bin metrekarelik çok büyük alana, inşa edilen Haznevi Tarikatı Külliye binasının imara aykırı, kaçak olduğu tespit edildi.

TARİKATIN AYRICALIKLI KAÇAK YAPISI YIKILDI

30 Yıl aradan sonra el değiştiren Şehitkamil İlçe Belediyesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Umut Yılmaz, ilçedeki imara aykırı, ruhsatsız kaçak yapıların tespiti ve bunlarla ilgili yasal işlem ve yıkım çalışmasını başlattı.

DAĞIN ETEĞİNDE, MERA ALINANINDA KAÇAK KÜLLİYE

 

Bu kapsamda belediye tarafından yapılan açıklamaya göre, Şehitkamil ilçesinde inşaat aşamasında Gaziantep’te ve ülke genelinde çok konuşulan Suriye kökenli Haznevi Tarikatı lideri Muhammed Haznevî'nin vefatı sonrasında liderlik koltuğuna oturan oğlu Muhammed Muta Haznevî Gaziantep’i mesken edindi. Tarikatın Şehitkamil’e bağlı Karpuzkaya köyü yakınında bir dağın eteğine yaptırdığı Külliye kaçak olduğu ortaya çıktı.

KAÇAK KÜLLİYEYE BELEDİYE MÜDAHALE ETTİ  

Bu kapsamda ilçe sınırları içerisinde bulunan ve kamuoyunda "dağda devasa külliye" görüntüleriyle bilinen Suriye kökenli Haznevi Tarikatı'nın yaptığı kaçak yapılar, CHP’li Şehitkamil Belediyesi tarafından yıkıldı.

BELEDİYE BAŞKANI YILMAZ: KAMU MALINA SAHİP ÇIKACAĞIZ

CHP'li Belediye Başkanı Umut Yılmaz, yaptığı açıklamasında, amaçlarının devlete ait olan hazine arazisini korumak olduğunu ileri sürerek, “Belediye olarak, hazine arazilerine, kamu malına sahip çıkarak böyle keyfi işgallere izin vermeyeceğiz. Kamu malını koruma görevimizi yerine getirip sahip çıkacağız. İmara aykırı, kaçak inşa edilen Külliyenin kalan kısımlarıyla ilgili yıkım çalışması bayramdan sonrada devam edilecek” dedi.

SURİYELİLER TARİKAT ŞEHLERİYLE GELDİ

Öte yandan yıkım görüntülerine paylaşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü ve Şahinbey Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Hasan Şencan basına yaptığı açıklamasında ise şu görüşlere yer verdi:

"Gaziantep’te üs kuran bu tarikat, ülke gündeminde dağın başında yapılan bir külliye ile gündem olmuştu ama öncesinde benim yayınladığım bakanların ve milletvekilerinin sözde tarikat liderinin elini öptüğü videodan sonra ülke gündeminde gündem olmuştu. Bu gerici tarikatın sözde Külliyesinin etrafında mera alanlarına yaptığı ahır ve vb yapılar kaçak olduğu için Şehitkamil Belediyemiz tarafından yıkıldı. Gaziantep’te artık tarikatlara ve vakıflara hizmet dönemi bitti, Suriyeliler ile bu şehrin demografik yapısı ile oynanırken bir de tarikatları çıktı karşımıza. Kuruluşun ve kurtuluşun partisi CHP olarak 1921 ruhu ile şehrimizi her alanda korumaya ve hizmet etmeye devam edeceğiz."

KÜLLİYE GEÇEN YIL AÇILMIŞTI

Nakşibendiliğin Halidiyye koluna bağlı olarak tanımlanan Suriye kökenli Haznevi Tarikatı tarafından inşa edilen ve Ekim 2023'te ziyarete açılan büyük külliyenin açılışına, tarikatın lideri Muhammed Muta Haznevi'nin yanı sıra binlerce kişi katılmıştı. Tarikat üyeleri, Haznevi'ye dokunabilmek ve onu öpebilmek için yoğun bir kalabalık oluşturmuştu.

Bu arada belediye yönetiminin değişmesiyle gündeme gelen kaçak Külliye binası inşaatı sırasından da mecliste çok tartışma yaratmıştı.

ERBAKAN ZİYARET ETMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın Urfa ziyaretinde Haznevi Tarikatı Şeyhi Abdüsselam el Haznevi’nin elini öpmesi meselesi, çok konuşulan olaylar arasında yer almış, gündeme düşmüştü. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

Haznevi Tarikatı’nın ortaya çıkış tarihi 1912.

1912 yılında Suriye’nin Kürt bölgelerinde ortaya çıkan tarikatın kurucusu ise Şeyh Ahmet Haznevi.

Şeyh Ahmet Haznevi 1882 yılında özellikle BARIŞ PINARI OPERASYONU esnasında “ABD askeri unsurlarının bulunduğu” ve operasyonun sonucunda Türkiye’nin kontrol alanı dışında kalan Kamışlı’nın Hazne Köyü’nde Dünya’ya geliyor.

Şimdi bugün gelinen tabloya baktığımızda Suriye’de yaşanan iç savaş sonrasında Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Kilis gibi illerimiz ile İstanbul’da çok önemli bir Suriyeli nüfus var hatta bu Suriyelilerin demografik yapımızı değiştirme tehlikesi söz konusu.

Suriyelilerin Türkiye’de kurduğu şirket sayısı 15 bin 159’a çıkarken ticari hayatımızda her geçen gün artan bir Suriye etkisi mevcut.

Tarikat Türkiye içerisinde faaliyetlerini özellikle Gaziantep, Şanlıurfa ve Batman’da yoğunlaştırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.