DİSK Tekstil Şube Başkanı Türkmen; Yasağa rağmen fabrikalarda işçi çıkarmalar sürüyor

DİSK Tekstil Şube Başkanı Türkmen; Yasağa rağmen fabrikalarda işçi çıkarmalar sürüyor
DİSK Tekstil Şube Başkanı Türkmen; Yasağa rağmen fabrikalarda işçi çıkarmalar sürüyor

 

GAZİANTEP- ANIL ŞAHİN;  DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Başpınar OSB’de üretim yapan Angel Halı’da çalışan işçilerden 63’ü işveren tarafından Kod 29 zulmü ile işten çıkarıldıklarını ileri sürerek, “Kapı önünde bekletilen vardiya, fabrikaya girip iş başı yapmayı beklerken, Angel Halı patronu içerideki vardiyayı da dışarı çıkarıp, makineleri kapattı. Üç gün boyunca fabrikaya alınmayan ve işe gelmeleri için servis dahi çıkarılmayan toplam 63 işçi, Kod 46 ile, yani hırsızlık suçlamasıyla işten çıkarıldı. Bu işçi kıyımıdır, hukuksuz ve keyfi işten çıkarmadır. Patron her suçu işlemekte özgür olduğunu düşünüyor” diyerek tepki gösterdi..

 

Pandemi döneminde yürürlüğe giren sözde işçi çıkarma yasağını patronlar, Kod 29’u kullanarak işçileri tazminatsız işten atmanın aracı haline getirdiğini ifade eden DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Kod 29, işçilerin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları gerekçesiyle tazminatsız şekilde işten atıldığı madde. Genel bir ifade olduğu ve belirsizlikler yarattığı sebebiyle Kod 29 geçtiğimiz aylarda farklı kodlara bölündü ve bu kodların her biri farklı suçları niteler hale getirildi. Angel Halı patronuda işçileri atarken kullandığı madde ise Kod 46, yani hırsızlık ve işverenin bilgilerini deşifre etme. İşçi çıkarma yasağını fırsata çeviren, işçileri tazminatsız işten atan, işçilerin yıllarca biriken emeğine göz diken, işçilere iftira atıp kapı önüne koyan patronların arasına Angel Halı patronu da eklendi. Angel Halı patronunun gözü öylesine dönmüş ki işçileri hırsızlıkla suçlayıp işten attığı yetmiyor, diğer bölümlerde çalışan işçilere, "ben onları Kod 46 ile çıkardım, aylıklarını da yatırmayacağım. Onları süründüreceğim, rezil edeceğim" diyor.

T.C. Yasalarını ve Anayasal hakları ayakları altına alan Angel halı işvereni,, 63 işçinin ekmeğiyle oynayıp, yasal haklarını gasp edip, bir de üstüne iftira atarak işçileri lekelemek istemiştir. Hukuksuzluğa iftiralara işçilerle birlikte dur diyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

 

İŞÇİ DEĞİL ASIL PATRON SUÇLU

Ortada hırsızlık varsa, bu suçu işçiler değil, patronun işlediğini ileri süren sendika başkanı Türkmen, “Patron işçilerin telefonuna el koymak istemiştir. Patron, işçiler kapı önünde beklerken, şahsi eşyalarının bulunduğu dolapların kilidini kırarak eşyaları bir kenara atmıştır. Ortada bir suç varsa o da işe geri alınmak için bekleyen işçiler değil, işçi çıkarma yasağı olduğu halde makineleri zorla kapattırıp işçileri dışarı atan, patronun suçudur” dedi.  www.yenicizgihaber.com

 

Çalışma koşullarına itiraz eden işçileri patronların, keyfi olarak istedikleri zaman işten atamayacaklarını öğreneceklerini, işçilere iftira atamayacaklarını vurgulayan Türkmen açıklamasına şöyle devam etti;

“Patronlara ve onların her suçuna alet olan müdürlere, yöneticilere, işçilerinde insan olduğunu, köle olmadıklarını,  haklarının olduğunu, onurlarının olduğunu ve işçilere ve onların haklarına saygı duymaları gerektiğini öğretene kadar Mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. 

 

Buradan kamuoyuna da, Antep'in yetkililerine de, siyasilerine de, Angel Halı ve Stefany Halı ile iş yapan, sipariş veren uluslararası firmalara ve bu tür işyerlerinin işçi haklarını güvenceye alan uluslararası sözleşmelere uyup uymadıklarını denetlemekle görevli olan uluslararası kurumlara da sesleniyoruz. Angel Halı patronunun işlediği bu suçlara ortak olmayın.

Buradan Çalışma Bakanlığına da sesleniyoruz. Kod 29 isim değiştirmiş olabilir ancak patronların elinde işçilere karşı silah olarak kullanılmaya devam ediyor. İşveren işçiye istediği iftirayı atıyor ve kanıtlama ihtiyacı bile duymuyor. İşçiler senelerce mahkemelerde suç işlemediğini kanıtlamaya çalışıyor. İş yasasının bu maddesi işverenin keyfi şekilde kullanamayacağı şekilde düzenlenmelidir. Ortada bir suç varsa bu suç patron tarafından kanıtlanmalıdır. İşten atılmalar gerçek anlamda yasaklanmalıdır.” wwww.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.