Derinleşen ekonomik krizle hastanelerdeki ilaç ve tıbbi cihaz yokluğu TBMM ye taşındı

Derinleşen ekonomik krizle hastanelerdeki ilaç ve tıbbi cihaz yokluğu TBMM ye taşındı
Derinleşen ekonomik krizle hastanelerdeki ilaç ve tıbbi cihaz yokluğu TBMM ye taşındı

 

 

ANKARA- BEKİR ŞAHİN;  Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik kriz ve Türk lirasının Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesi, pek çok alanı olduğu gibi sağlık sektörünü de ağır etkilediğini belirterek, ülkede yaşanan genel ekonomik kriz, sağlık sistemini komaya soktuğuna vurgu yaptı. Toğrul, ilaç krizinin ardından, kamu ve özel hastanelerde tıbbi malzeme temininde ciddi sorunlar yaşandığını ileri sürerek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

 

Medikal firmalar tıbbi malzemelerin büyük kısmını veya hammaddesini yurtdışından getirildiğini kaydeden HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, “Döviz hızla yükseliyor ancak bakanlık tıbbi ve medikal malzemelerin fiyatlarını sabitlediği için firmalar bu malzemeleri kamu ve tıp fakültesi hastanelerine vermek istemiyor. Ayrıca diğer bir sorun da firmalar hastanelerden çok uzun süredir alacaklarını tahsil edemiyorlar. Üniversitelerde bu süre iki yıla kadar uzuyor. Ekonomik durum giderek ağırlaştığı için artık firmalar malzeme vermeyeceklerini söylüyorlar. Medikal firmaların tıbbi malzeme vermediklerine yönelik son günlerde çok fazlaca bilgi kamuoyuna yansımaktadır” dedi.

 

Malzeme sıkıntısı yaşayan kamu ve üniversite hastanelerinde ortopedi, beyin, kalp, plastik cerrahi gibi hayati önem taşıyan ameliyatlar yapılmadığını ifade eden milletvekili Toğrul,

“Acil durumlarda dahi ameliyat yapamayacak duruma geldiklerini belirten hekimler, krizin daha da derinleşmesinden endişe ettiklerini belirtiyorlar.

 

Bu durumdan en çok etkilenen alanların başında ise ortopedi ve beyin cerrahisi bölümleri bulunmaktadır. Öte yandan, hastanelerde en çok kullanılan bir hastanenin olmazsa olmazı olan serum setinde, enjektörde ve hastanın kanındaki oksijen satürasyonunu ve nabzını ölçmede kullanılan saturasyon probunda eksiklik yaşanıyor. Krizin çözülmemesi durumunda mevcut krizin guatr, bağırsak, mide, karaciğer ve safra kesesi ameliyatlarıyla ilgilenen genel cerrahi alanına da sıçrayabileceğine işaret ediliyor.

 

Türkiye'nin pek çok üründe dışa bağımlı olduğu biliniyor. Ancak sağlık alanında kullanılan malzemelerin ithal ediliyor olması, farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Tıbbi ürünlerde dışa bağımlılık, halk sağlığını tehlikeye attığı gibi güvenlik riski de oluşturabiliyor.

Son olarak, hastaneler birer işletmeye, hastalar müşteriye dönüştürülmüştür. Sonuç olarak da ekonomik kriz ‘işletme mantığı' ile hareket eden hastaneleri de vurmuştur.” diye konuştu.

 

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul Bakanlığın yanıtlaması için verdiği soru önergesi şöyle;

1-Tıbbı cihaz ve malzeme temininde yaşanan sıkıntılar nedeniyle hastanelerde ameliyat, kan ve idrar tahlilleri gibi tedavi ve teşhis işlemelerin yapılmadığı bilgisi doğru mudur? Bakanlığınıza konu ile ilgili ulaşmış şikâyetler var mıdır?

2-Kamu hastanelerinin medikal sektörüne olan borcunun 10 milyar TL’ye ulaştığı belirtiliyor. Kamu ve üniversite hastanelerinin medikal şirketlere ne kadar borcu bulunmaktadır?

3-Yaklaşık iki yıldır kamu alacaklarında ciddi sıkıntılar yaşayan tıbbi cihaz sektörü temsilcilerinin alacakları neden düzenli bir şekilde ödenemiyor?

4-Tıbbi cihaz ve malzeme temini ve ödeme esaslarını içeren Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) fiyat güncellemesi ne zamandan beri yapılmamaktadır? Her yıl fiyat güncellemesi yapılmasına yönelik bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?

5-Türkiye genelinde tıbbı cihaz ve malzeme üretimi ve tedariki alanında çalışan kaç firma vardır? Bu firmaların kaçı yerli üretim yapmaktadır? Son 2 yılda kaç tıbbi cihaz firması iflas etmiştir? Bu firmalar hangileridir?

6-Bakanlığınız, medikal firmaların temsilcileri ile görüşüp sorunu çözümüne yönelik bir adım atacak mıdır?

7-Sağlık sistemi bir çöküşün eşiğinde ve bakanlığınız bu çöküşü engellemek için ne yapmayı düşünüyor? 

8-Geldiğimiz aşamada tıbbi malzeme olmadığı gerekçesiyle bir yurttaşımız hayatını kaybederse sorumlu kimdir? Tedarikçiler mi sorumlu yoksa bakanlığınız mı sorumludur? www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.