Çocuklara cinsel taciz, saldırı ve istismar suçları artıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
Çocuklara cinsel taciz, saldırı ve istismar suçları artıyor
Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de çocuğa karşı işlenen cinsel taciz, saldırı ve istismar suçları ile ilgili davaların sayısında 2008’den 2013’e kadar olan 5 yıllık süreçte yüzde 400 oranında artış yaşandığı ortaya çıktı.
Gaziantep Barosu tarafından yapılan açıklamada günün anlamına ilişkin şu ifadeler kullanıldı;
Günümüzde çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmedir. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, Türkiye’nin korkutan gerçeklerini gündeme getiriyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de çocuğa karşı işlenen cinsel taciz, saldırı ve istismar suçları ile ilgili davaların sayısında 2008’den 2013’e kadar olan 5 yıllık süreçte yüzde 400 oranında artış yaşandı. Uzmanlar, adli mercilere yansımayan olaylar da göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’de 2012’de en az 660 bin çocuğun cinsel taciz ve tecavüze maruz kaldığını belirtmektedir.Yine bunun yanında Türkiye’de kanunen yasak olmasına rağmen 1 milyon çocuk, işçi olarak çalıştırılıyor. Bunun yüzde 45’ini ise “tarım kölesi“ çocuklar oluşturuyor. Ve bu çocuklar evlerinden, okullarından, tüm yasal haklarından uzakta bir hayat sürüyor; ömür boyu kalıcı sağlık sorunları ve en kötüsü de kalıcı yoksulluğa mahkum ediliyorlar.
Türkiye’de yine güncel bir sorun olan çocuk gelin(!) diye tabir edilen durumda aslında içler acısı bir durumu ortaya koymaktadır.Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de her 3 gelinden biri çocuk yaşta evleniyor. Sadece kadınlar değil nüfusun yüzde 28’i çocuk yaşta evleniyor. Araştırmada UNICEF raporlarına göre dünya genelinde 25-49 yaşları arasında 400milyon kadının, çocuk yaşta evlendirildiğinin de altı çizildi.
Çocuğun en temel hakkı, çocuk olma ve çocukluğunu yaşama hakkıdır. Ancak, yoksulluk sarmalından uzaklaşan, sağlıklı büyüyen, olumsuzluklardan korunan ve gelişmelerini sağlayan hizmetlerden yararlanabilen çocuklar, dünyanın umudu olabilir ve dünya bu çocuklar sayesinde adalete kavuşabilir.
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.