Belediyelerin geliri yüzde 40 azaldı
Yayınlanma:
Güncelleme:
Belediyelerin geliri yüzde 40 azaldı
Nurhak Belediye Başkanı Ahmet Akkuş, Kahramanmaraş’ın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte bütçelerinden yüzde 40’a yakın kesintiyle karşılaşan ilçe belediyelerinin, hizmet sıkıntısıyla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.
Nurhak Belediye Başkanı Ahmet Akkuş, 30 Mart 2014’te gerçekleştirilen yerel seçimler sonrasında Kahramanmaraş’ın büyükşehir olduğunu ve dahil olduklarını hatırlattı. Başkan Akkuş, “Yerel seçimler öncesinde Kahramanmaraş’a, 'Büyükşehir Belediyesi' tabelası asılmasıyla bütün sorunların çözüleceği şeklinde bir hava oluşturuldu. Kahramanmaraş’ın dağlar kadar sorunu var. Bir çırpıda çözülecek sorunu da sınırı da yok. İlçelerde de durum aynı. Bunların tek elden yürütülmesi anlaşılabilir ama kısa zamanda taşların yerli yerine oturması çok zor diye düşünüyorum” dedi.
Başkan Akkuş, 30 Mart yerel seçimleri ile birlikte Kahramanmaraş'ın büyükşehir belediyesi olduğunu belirterek, "Büyükşehir Kanunu’nun hazırlığı döneminde de dile getirmiştik. Kahramanmaraş, ülkemizin coğrafi bakımdan 16. büyük ilidir. Nurhak olarak 3 tane beldemiz kapatıldı. 3 köyümüz mahalle oldu. Bu kanunun, daha önceden de dile getirdiğim gibi yerinden yönetim değil, yerindekilerin elinden alma yönetimi olduğunu düşünüyorum. Şu anda mevcut Büyükşehir Belediye Başkanımız kendi çabasıyla bir şeyler oluşturmaya çalışıyor. Kolay bir şey değil. Bu örgütlenme süreci uzunca bir zaman alacak gibi gözüküyor. Çünkü imkânları olmayan ve İller Bankası payına bağlı yaşayan belediyeler var. Bu belediyelerin vatandaşların mağdur edilmemesi için zaman geçirilmeden büyükşehrin sahada çalışmaya başlaması gerekir. Gün geçtikçe vatandaşlarımızın beklentileri daha fazlalaşıyor. Kahramanmaraş’a büyükşehir tabelası asılınca tüm sorunların biteceği gibi bir hava oluşturuldu. Öyle bir şey yok. Tabela asıldıktan sonra Büyükşehir Kanunu’nun getirdiği şeylerin birçoğu vatandaş açısından olumsuz olacak. Kahramanmaraşımızın zaman ve emek kaybına yol açacak.” ifadesini kullandı.
Kahramanmaraş’ın, büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte ilçe belediyelerinin gelirlerinin artacağı düşünülürken, gerçeğin bunun tam tersi olduğunu anlattı. Akkuş, şöyle dedi: “En büyük yanılgının bir tanesi de buydu. Kahramanmaraş, büyükşehir olduğunda bütçesi artacak, belediye olarak daha rahat edecek; vatandaşın sorunları, sıkıntıları tek elden yürütülecek şeklinde değerlendirildi ve seçim sürecinde vatandaşlarımıza o şekilde anlatıldı. Kahramanmaraş’taki özel, kamu, vatandaş ve belediyenin hepsinin bir arada yürütülmesi gerekiyor. Birisi topal kalırsa o şehrin büyükşehir anlamında başarılı olması çok zor gözüküyor. Büyükşehir Kanunu’nun gerekçesi yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve tasarruf tedbirleri olarak belirtildi. Belde belediyeleri de bu tasarruf ayağında düşünülerek kapatıldı. Ama bu tasarruf ayağını düşündüğünüzde her ilçeye şube müdürlükleri kuruluyor. Bir tane belediye başkanının yürüttüğü işleri 5-6 birim yürütecek. Kahramanmaraş’ın dağlar kadar sorunu var. Bir çırpıda çözülecek sorunu da sınırı da yok. İlçelerde de durum aynı. Bunların tek elden yürütülmesi anlaşılabilir ama kısa zamanda taşların yerli yerine oturması çok zor diye düşünüyorum. Büyükşehir kanunu ile gelirlerimiz düştü, sıkıntılarımız çoğaldı. Mevcut nüfusun artmasına rağmen paylarımız artmadı. Çeşitli kalemlerde yüzde 40’a varan kesintiler büyükşehre ya da çeşitli kredilere kesiliyor. Bütçesinin yüzde 40’ı kesilmiş bir belediye de olsak zoru başarmak zorundayız. Vatandaşımıza söz verdik. Kendi çapımızda sıkıntısız ve sessiz ama derin bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.”
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.