Belçika Ramazan'ı gelenekler, çeşitlilik ve birliklerle kutluyor

Belçika Ramazan'ı gelenekler, çeşitlilik ve birliklerle kutluyor
Belçika Ramazan'ı gelenekler, çeşitlilik ve birliklerle kutluyor

 

Belçika Ramazan'ı gelenekler, çeşitlilik ve birliklerle kutluyor

 

 

Avrupa'nın geri kalanında olduğu gibi Müslümanlar da Ramazan ayını yaşıyor. Ramazan ayında bazı gelenekler özel olarak yerine getirilir. Avrupa'nın küçük bir ülkesi olan Belçika'da da ramazan ayı güzellikleriyle yaşanıyor. Ülkede, 60 yıl önce imzalanan iş sözleşmesiyle gelen Fas ve Türkiye başta olmak üzere pek çok farklı milletten insanın da aralarında bulunduğu 1 milyonun üzerinde Müslüman yaşıyor.

 

Her topluluk kendi yoğunluğuna sahip mahallelerde kendi camilerini inşa etmiştir. Belçika, çoğu caminin Faslılara ve Türklere ait olduğu bir ülke ama burada Balkan ülkeleri, Afrika ve hatta Asya ülkelerinden Müslümanlar da yaşıyor.

 

 

Çoğunluğu madenci olan birinci kuşağın yerleştiği şehirlerde ikinci ve üçüncü kuşak da yoğun bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Başkent Brüksel kadar, özellikle ülkenin Flaman bölgesindeki eski madenlerin bulunduğu şehirler ve Valon bölgesindeki kömür madenlerinin bulunduğu şehirler, yoğun bir Müslüman nüfusun görüldüğü yerler olarak dikkat çekiyor.

 

 

Elbette aileler sıklıkla evlerinde iftar yapıyorlar. Gün içerisinde iftar hazırlıkları için yoğun alışveriş yapılıyor. Ramazan pazarlara da yansıyor, başta hurma olmak üzere pek çok yiyecek ve tatlı ramazan ikramlarının vazgeçilmezi oluyor. Faslı Müslümanların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde çeşitli geleneksel lezzetlerin yanı sıra hem geleneksel kıyafetler hem de hediyelik eşyalar satılıyor.

 

 

 

Belçika'da resmi din olarak tanınan İslam serbestçe yaşanabiliyor. İnsanlar gündüzleri camilerde namazlarını kılıyor ve Ramazan ayı boyunca Kur'an'ın baştan sona karşılıklı okunması anlamına gelen mütekabiliyet geleneğini sürdürüyorlar. Daha sonra yavaş yavaş iftar vakti beklenir.

 

 

Belçika'nın Flaman bölgesindeki Beringen'de madenler artık kapalı ama canlı bir Türk toplumu var. İlk yıllardan beri cemaat varlığıyla Flamanların ilgisini çeken Fatih Camii'ye ev sahipliği yapmaktadır. Caminin yakınında çok sayıda Türk restoranı bulunması, burayı Ramazan ayının en hareketli mekanlarından biri haline getiriyor. Hemen her gün caminin önünden geçen Flaman çift, artık bu çeşitliliğe alıştıklarını söylüyor. “Burada birlikte yaşıyoruz, birlikte yaşamak zorundayız” diyorlar.

 

 

TÜRK PİDESİ YEMEK MASALARINA HAKİM OLUYOR

 

Belçika'da yaşayan Türkler arasında ramazan pidesi önemli bir gelenektir. 30 yıl önce Belçika'ya gelen ve o tarihten bu yana ekmek pişiren Arif Yılmaz, bu geleneği Türkiye'den binlerce kilometre uzakta yaşatıyor. Her ramazanda olduğu gibi bu ramazanda da özenle pideler hazırlıyor ve iftara kadar pişiriyor. Arif, yoğun çalışmalara rağmen hem Türklerin hem de Belçikalıların bu pideleri keyifle yiyerek bu geleneği yaşattığını görmekten gurur duyuyor.

 

Ramazan ayı artık ülkede herkes tarafından tanınıyor ve birlikte yaşamanın önünde bir engel olarak görülmüyor. Belçika'da doğup büyüyen ve Yılmaz ailesinden olan Fatih Yılmaz, Valon bölgesinin başkenti Namur'da imam olarak görev yapıyor. Güzel Kur'an tilaveti ile tanınan Fatih, Belçika'da Ramazan ayının son derece anlamlı olduğunu söylüyor.

 

Belçika'da doğup büyüyen 28 yaşındaki Fatih Yılmaz, “Namur camisinde imamlık yapıyorum. Belçika'da Ramazan iyi geçiyor. Bu ayı camimizde beş vakit namazı kılarak, öğle namazından sonra, yatsı namazından önce ve her gün teravih namazlarını kılarak, okuyarak ve sohbet ederek geçiriyoruz. Burada yaşayan Müslümanlara da camimizde iftar yemeği veriyoruz. Belçika’da Ramazan böyle geçiyor” dedi.

 

İftar yaklaştıkça Beringen'de de ülkenin diğer şehirlerindeki restoranlara benzer bir hareketlilik yaşanıyor. İftar yemeğini dışarıda yemek isteyenler için restoranlar çeşitli geleneksel yemekler hazırlıyor. İftar ezanı okunduğu anda geleneksel çorbaların yanı sıra farklı yemekler de ikram ediliyor. Misafirler gelmeden önce son hazırlıklar yapılır ve ezanla iftar başlar.

 

Belçikalı Müslümanlar oruçlarını açıyor ve camilerde toplanarak demlenen çay içip sohbet ediyor. Daha sonra birlikte teravih namazı kılınır. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Belçika'da da ramazan deneyimi her yönüyle canlı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.