Barolar demokratik bir Anayasa hazırlamalı
Yayınlanma:
Güncelleme:
Barolar demokratik bir Anayasa hazırlamalı
GAZİANTEP-BEKİR ŞAHİN; Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarihinde, Gaziantep’ten bir avukat olarak, ilke imza atarak TBB yönetim kurulu üyeliğine seçilen Av Ali Elibol, AKP ve MHP’nin hazırladığı Anayasa’nın Türkiye’yi aydınlık yarınlara çağdaş, uygar ülkeler seviyesine taşımayacağını açıkladı. Av.Elibol,“Yapılan Anayasa’da tek adam rejimini güçlendiren başkan ve ekibi var. Bu Türkiye’yi çağdaş değerlere taşımaz. TTB olarak yeni alternatif bir Anayasa hazırlayıp toplumun gündemine taşımalıyız” diye konuştu.
TBB tarihinde bir ilke imza atarak, Gaziantep Barosu’ndan, TBB yönetim kurulu üyeliğine seçilen Av Ali Elibol, aynı zamanda Güneydoğu ve Akdeniz’i temsil eden isim oluyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu şu süreçte TBB’ye çok önemli görevler düştüğünü, demokrasi ve insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalamayacaklarını, kanunen de yetkili olduklarını belirten Elibol’a, yeni görevinden başarı dileyip hayırlı olsun dileğinden bulunduktan sonra kısa birde söyleşi yaptık.
Referandumda yeni Anayasa kabul edildi, bunu nasıl yorumluyorsunuz?
ELİBOL; TTB olarak çok ivedi olarak çağdaş bir Anayasa çalışması yapmalıyız. Çünkü AKP ve MHP’nin hazırladığı Anayasa Türkiye’yi ileriye çağdaş değerlere taşımaz, çağdaşlaşmaya kapalı. Tek adam rejimini güçlendiren, başkan ve ekibini koruyup, kollayan bir yasa.
TBB Yönetim Kurulu Üyesi olarak bu konuda ne yapabilirsiniz?
ELİBOL; Buna karşı TBB olarak yeni çağdaş bir Anayasa hazırlayıp toplum gündemine taşımalıyız. TBB’nin Avukatlık Kanun’da aldığı yetkiyle çağdaş bir Anayasa metni hazırlayıp topumun değişik katmanlarında tartışmaya açmalıyız.
Anayasalar toplumun büyük kesimince kabul görmesi gerekir mi?
ELİBOL; Anayasalar toplumun uzlaşma belgesidir. Bunun için toplumun çok geniş katmanları tarafından tartışılarak kabullenilmesi gerekir. Bugün Referandum bile birçok şaibeyi beraberinde taşıyor. Toplumun büyük çoğunluğunun kabul gördüğü örneğin 4/3gibi. Aksi halde yüzde 49 veya yüzde 51 bir dayatma olur. Çünkü büyük çoğunluk kabul etmedi.
Anayasa değişikliklerinde nasıl bir çoğunluk olmalı?
ELİBOL; Referanduma gidilirken, Anayasa değişikliğinde nitelikli çoğunluk aranmalıdır. Aksi halde Anayasa krizi çıkar ve her iktidara gelen parti Anayasa hükümlerini değiştirir. Ayrıca Anayasa hükümleri değiştirilirken TBMM’de ve referandum da nitelikli çoğunluk aranmalıdır. YENİ ÇİZGİ
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.