Adıyaman’da kadınlar sokakta; İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz

Adıyaman’da kadınlar sokakta; İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz
Adıyaman’da kadınlar sokakta; İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz

 

ADIYAMAN- YENİ ÇİZGİ; Yurt genelinde olduğu gibi Adıyaman’da da kadınlar sokaklara çıkarak İstanbul sözleşmesine sahip çıkma eylemine devam etti. Adıyaman ve Kahta ‘da Kadın Platformları meyana inerek, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkarak,  “Korkmuyoruz, susmuyoruz, asla itaat etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz!” diyerek tepkilerini sürdürdü.

 

Adıyaman ve Kahta’da meydanlara inene kadınlar, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı tepkilerini gösterdi.  

 

Adıyaman Kadın Platformu adına açıklama yapan Naile Çalışkan, İstanbul Sözleşmesi’ni büyük bedeller ödenerek elde ettiklerini ileri kürerek, sözleşmenin; kadınları ırk, renk, dil, siyasi veya sosyal köken, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, medeni hal, göçmen veya mülteci statüsü, LGBTI+’ları, kısaca herkesi ayrımcılık yapmaksızın koruduğuna dikkat çekti.

 

Ülke tarihinde ilk defa hem de imza törenine ev sahipliği yapmaktan ve ilk imzacısı olmaktan gurur duyulduğu açıklanan bir insan hakları sözleşmesinden Türkiye’nin imzasının tek taraflı olarak bir kararname ile çekilmesin demokratik hukuk devletine, anayasaya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğuna dikkat çeken Naile Çalışkan açıklamasına şöyle devam etti;

 

“TBMM devre dışı bırakılarak, Anayasa hiçe sayılarak oluşturulan kararname iktidarın kadın düşmanlığı ve sivil darbe uygulamalarının devam ettiğinin göstergesidir. Halkın büyük çoğunluğu istemiyor denilerek iptal edilmek istenen sözleşme son yapılan anketlere göre %93 lük bir kesim tarafından onay almıştır. Şunu da belirtelim ki İstanbul Sözleşmesi Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca yasayla onaylanarak yürürlüğe girmiştir ve böyle bir sözleşmeden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkılamaz. Dolayısıyla, TBMM yeni yasa yapmadıkça İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir.

 

Bu kararnamenin pandemi koşullarında halkın sağlık, aşı ve diğer ihtiyaçları yeterince karşılanamazken sokağa çıkma kısıtlamalarını fırsat bilerek, 8 Mart sonrasında gece yarısı çıkartılması manidardır. Biz kadınlar olarak erkek-devlet şiddetine karşı yaşam güvencemiz olan İstanbul sözleşmesine sahip çıkmak için tüm illerde kadın örgütleriyle birlikte alanlardayız. Tüm kadınları yaşamımızı ve haklarımızı korumak için, şiddetsiz bir dünya için mücadele etmeye çağırıyoruz. Yaşadığımız ve yaşanılacak olan bütün sorunların yaratıcısı iktidardır. Korkmuyoruz, susmuyoruz, asla itaat etmiyoruz.” www.yenicizgihaber.com YENİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.