Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze Türkiye İle Rusya Arasında Yaşanan Krizi Değerlendirdi

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze Türkiye İle Rusya Arasında Yaşanan Krizi Değerlendirdi
Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze Türkiye İle Rusya Arasında Yaşanan Krizi Değerlendirdi
Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Arçil Khabadze, Türkiye’nin Rus uçağını geçtiğimiz günlerde sınır ihlali nedeniyle Suriye sınırında düşürmesi sonrasında iki ülke arasında yaşanan krizin Türkiye’yi etkilediği gibi kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Khabadze "Biz bunu en iyi bilen milletiz. 2008’de Rusya ile yaşadığımız krizin sonuçlarının ne olduğunu hepimiz iyi biliyoruz” dedi.

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Arçil Khabadze ve beraberindeki Acara Yüksek Şura Başkanı Avtandil Beridze, Eğitim ve Kültür ve Spor Bakanı Giorgi Tavamaişvili, Bakan yardımcısı Natia Sirabidze, Batum Belediye Meclis Başkanı İrakli Çeişvili, Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan ile birlikte sergi açılışına katılmak için geldikleri Trabzon’da Vali Abdil Celil Öz’ü makamında ziyaret etti.

Vali Öz, heyetin Trabzon’a gelmesinden memnuniyetlerini dile getirerek, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin son yıllarda hız kanadığını söyledi.

Vali Öz, “Türkiye-Gürcistan ilişkileri hükümetler düzeyinde aynı zamanda bölgesel düzeyde özellikle Trabzon-Batum ilişkileri tarihin çok eski dönemlerinde bu yana çok iyi seyretmekte. Bu son yıllarda daha da büyük hız kazanmıştır. Ekonomik, ticari, kültür ve turizm ilişkileri açısından önemli birliktelikler ve benzerliklerle beraberlikler çok önemli organizasyonları da gerçekleştiriyoruz. Son yıllarda ticaret ve turizm alanında ekonomik ilişkilerin çapı ve boyutu her geçen gün büyüyor. Bu birliktelik aslında iki ülke özellikle Trabzon ve Batum arasında da bu alanlarda bir kader birliği oluşturuyor. Sarp Sınır Kapısı’ndan son 1 yılda hatta 10 ayda geçişlerin 6 milyonu aşmış olması iki ülke ilişkilerinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor” diye konuştu.

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Arçil Khabadze de sıcak karşılanmalarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Her zaman olduğu gibi bu sıcak karşılamanızdan dolayı sizlere teşekkür ederim. Altını çizmek istiyorum ki Batum’dan Trabzon’a geldiğimde aynı duyguları paylaşıyorum. Bize burada aynı sıcaklığı hissettirdiniz” ifadelerini kullandı.

Khabadze, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan savaş uçağı krizi ile ilgili olarak ise “İlk olarak dileğimiz bölgede barış olması. Barış olması şart çünkü biz bu bölgede birlikte yaşıyoruz ve Türkiye’nin etkilendiği gibi biz de aynı şekilde etkileniyoruz. Biz çok dikkatli izliyoruz. Görüşmeler devam ediyor ve umut ediyoruz iki ülke hükümetleri bir çözüm sürecinde çaba sarf ediyorlar ve bu olumlu sonuçlanır. Çünkü bölgedeki karışıklığı kimse istemez. Karışıklık olduğu zaman biz de aynı şekilde etkileniriz. Biz bunu en iyi bilen milletiz. 2008’de Rusya ile yaşadığımız krizin sonuçlarının ne olduğunu hepimiz iyi biliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Trabzon Valisi Öz, Khabadze’ye günün anısına gümüş telkâri hediye ederken, Khabadze de vali Öz’e çeşitli hediyeler takdim etti.[gallery link="file" ids="29530,29531"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.