Turunçgil Üreticisi Çözüm Bekliyor

Turunçgil Üreticisi Çözüm Bekliyor
Turunçgil Üreticisi Çözüm Bekliyor
Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rifat Karabucak, turunçgil üreticileri için vazgeçilmez olan Rus pazarının başka pazarlarla doldurulmasının imkansız olduğunu ancak kısa vadede alınacak önlemlerin üreticileri rahatlatabileceğini belirtti.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rifat Karabucak, yaptığı açıklamada Türkiye’nin narenciye üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu belirterek, üretilen toplam turunçgilin yüzde 32’sinin ihraç edildiğini, yıllık 2 milyon ton olan yaş meyve sebze ihracatının yarısını turunçgillerin oluşturduğunu söyledi. Karabucak, "İhracatta en yüksek payı yüzde 42 ile limon almaktadır. Toplam turunçgil ihracatında mandalina yüzde 27, portakal yüzde 18, greyfurt ise yüzde 13’lük paya sahiptir. Türkiye’nin portakal ve limonda en fazla ihracat yaptığı ülkeler Rusya, Ukrayna, Romanya ve Suudi Arabistan’dır. Bu ülkeleri Avrupa Birliği ülkeleri takip etmektedir. Mandalinada Ukrayna, İngiltere, Rusya, Suudi Arabistan ve Doğu Avrupa ile Avrupa Birliği ülkeleri, greyfurtta ise Rusya, İngiltere, Romanya, Polonya ve Avrupa Birliği ülkeleri en fazla ihracat yapılan ülkeler" dedi.

Çukurova Bölgesi’nde Türkiye’deki toplam turunçgilin yaklaşık yüzde 70’inin üretildiğini kaydeden Karabucak, 2015-2016 turunçgil üretim sezonunun henüz başında Rusya ile yaşanan ekonomik ve siyasi krizin üreticileri sarstığını ifade etti. Karabucak, "Henüz üretimimizin yüzde 30’u hasat edildi. Hasat edilmiş ürünlerin büyük bir kısmı da paketleme depolarında ihracatı bekliyor. Üretimimizin önemli bir kısmı henüz dalındadır. Biz turunçgil üreticileri çok mağdur durumdayız. Bizlerin mağduriyetinin yanında hasat işçiliği ve paketlemelerde çalışan yüz binlerce işçinin işe çıkamıyor olması sosyal açıdan büyük problemler oluşturabilir. İhracatta yaşanan problemlerden dolayı üreticilerimizin de tahsilat zorlukları yaşadığı, yapılmış sözleşmelerin feshedildiği, verilen çeklerin iadesi talep edilmektedir. Bu, zaten ödeme sıkıntısı içinde olan çiftçilerin gelecek senelerde üretimde zorluklar yaşamasına neden olacaktır" diye konuştu.

Turunçgil üreticileri için Rus pazarının vazgeçilmez olduğunu söyleyen Karabucak, şöyle devam etti:

"Bu pazarın başka pazarlarla doldurulması imkansızdır. Kısa vadede alınacak önlemler üreticileri rahatlatabilir. Öncelikle iç pazarda tüketimi artırabilmek için Hal Yasası’nın yaptırımlarının gevşetilmesi, kamu spotu yayınlanması, kamu kuruluşlarında turunçgil tüketiminin teşvik edilmesi gerekmektedir. Turunçgil üretimi bir yıllık üretim değildir. Biz üreticiler bahçelerimizde bakım, besleme ve budama gibi temel işlemlere devam etmek zorundayız. Bu sebeple üretim maliyetleri artarak devam etmektedir ve bankalardan kullandığımız krediler de devam etmektedir. Devletimizin bu hususta hassasiyetini ve çözüm önerilerini beklemekteyiz. Pazarlanamayan ürünlerden dolayı üreticiler, üretim maliyetlerini karşılayamayacak ve kredi geri ödemelerini yapamayacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.