TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi yeni hizmet binası görkemli törenle açıldı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi yeni hizmet binası görkemli törenle açıldı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi yeni hizmet binası görkemli törenle açıldı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi yeni hizmet binası düzenlenen görkemli törenle hizmete açıldı. Açılışa TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, MHP Gaziantep Milletvekili A. Muhittin Taşdoğan, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası eski Gaziantep Şube Başkanı ve Türk Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kilis İl Temsilcisi Güven Özdemir, Gaziantep İlçe Ziraat Odaları Başkanları, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcıları, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, birçok STK temsilcisi, Ziraat Mühendisleri ve diğer misafirler katıldı.

Açılışta konuşan MHP Gaziantep Milletvekili A. Muhittin Taşdoğan, hizmet hizmet binasının hayırlı olması temennisinde bulunurken, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Yeni hizmet binasında Gaziantep üreticisine ve Ziraat Mühendislerine iyi hizmet ve eğitim verilecek. Hayırlı olsun diliyorum” ifadelerini kullandı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, “Yeni hizmet binamız açıldığı için çok mutluyuz. Benden önceki başkanlarımla birlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Ziraat Mühendisleri Odası kamu niteliğinde kurulmuş bir meslek odasıyız ve 81 ilde örgütlenmemiz mevcut. Ülke genelinde 27 şube ve 54 temsilciliğimiz var. Gaziantep üye sayısı, ticareti ve sanayisi ile çok önemli bir kentimiz. Fıstığından sebzesine kadar her türlü ürün burada yetişiyor. Yeni binasında eğitimiyle, Gaziantep üreticisine ve meslektaşlarına iyi hizmet vereceğini düşünüyorum. Hayırlı olsun diliyorum” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak Türkiye tarımının son durumunu raporlar halinde ilgili yerlere bildirdiklerini söyleyen Güngör, “Sıkıntılarımız var, işlenebilir tarım arazilerimiz daralıyor. 26 buçuk milyon hektar alandan 23.2milyon hektar alana düştü. Mera alanlarımız daraldı, 16 buçuk milyon hektar alandan 11 milyon hektar alana düştü. Sularımız, derelerimiz, çiftçimiz sıkıntılı. Çiftçi büyük sorunlarla karşı karşıya. Girdi maliyetleri inanılmaz derecede arttı, destekler yetersiz. Bakanlığın uyguladığı iyi tarım uygulamaları, organik tarım, hatta tarımsal danışmanlıkta dahi büyük sıkıntılar var. Destekler zamanında ödenmiyor. Üretici para kazanamıyor. Para kazanamadığı için üretimden kaçıyor. Üretimden sıkıntımız olunca ithalata yöneliyoruz. Birçok ürünümüzü artık ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değil. Ziraat Mühendisleri Odası olarak rakamlarla bakanlığa iletiyoruz, kamuoyu ile paylaşıyoruz. Sıkıntılarımızın iyi bir politika ile düzelmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Mera alanlarının azalmasının hayvancılığı etkilediğini kaydeden Özden, “2002 yılında 16,5 milyon hektar mera alanımız vardı. Şimdi ise 11 milyon hektar alana düştü. Hayvancılığımızı geliştireceksek ve et fiyatlarının düşmesini istiyorsak, meramızı korumamız lazım. Meralarda ıslah çalışmasının yapılmalı. Meraların çiftçinin huzuruna, hayvancılığın hizmetine verilmesi gerek. Otlar, büyükbaş ve küçükbaşlar için büyük bir protein kaynağıdır. Maalesef meralarımız büyükbaş için hiç uygun değil, küçükbaş hayvanlar için uygun ama ülkemizde küçükbaşa da yeteri kadar önem verilmiyor. TÜİK’e göre yıllık kişi başı et tüketimimiz yaklaşık 14 kilogram ama bu rakam 12 kilograma düştü. Çünkü tüketicinin alım gücü düştü. Et fiyatları, yem fiyatları pahalı. Meralarımızı korumuyoruz, politikalarımız yanlış. Dolayısıyla bu şartlar altında et fiyatlarının düşme şansı yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ‘Gıda güvenliği milli güvenlik kadar önemli’ dedi. Çok doğru söyledi. Gıda güvenliği dediğimiz zaman üreticinin ürettiği ürünün kalitesine de önem vermeliyiz. Hepsi birbiri ile bağlantılı. Fakat söz ile icraatların farklı olduğunu görüyoruz. Bu konu bu kadar önemliyken iyi tarım uyguları kaldırıldı. 3 yıl üst üste uygulamayanların destekleri kesildi, organik tarımda fiyatlar düştü, tarım danışmanlarında sıkıntılar oldu. Üretici, üretim desteklenmezse gıda güvenliği kontrol altına alınamaz” diye ifadeler kullandı.

Türkiye ve dünyada küresel iklim değişikliği olduğunu hatırlatan TMMOB Ziraat Odası Genel Başkanı Özden Güngör, konuşmasına şu cümlelerle son verdi: “Bu iklim değişikliği ile bizim üretmemiz de sıkıntılı demektir. Üretici bir taraftan girdi maliyetleriyle uğraşırken bir taraftan da iklimle uğraşıyoruz. Şu anda yağmura ihtiyacımız var. Yağmurun yağmaması ürünlerde düşük verim alacağımız anlamına gelir. Türkiye’de nüfus artıyor ve bizim üretmemiz lazım.

Her yıl 22 milyon ton buğdaya ihtiyacımız varken, bu sene 19 milyon ton buğday ürettik. 3 milyon ton buğday eksiğimiz var. Dolayısıyla buğday çiftçisini desteklemek, iyi fiyat vermek lazım. Maliyeti 1,5 lira olan buğdaya 1,35 kuruş verilirse çiftçi ekmez. Çünkü çiftçi kazanamadığında ekmez. Bazı durumlar için kamu politikaları uygulanmalı, sermayeye bırakmamak lazım. Çiftçi destekleyeceksin, gerekişe zarar edeceksin. Türkiye’nin bir tarım politikası yok. Bakandan bakana değişen bir tarım politikası var. Bunlar doğru değil. Ziraat Mühendisleri Odası tarım şurasında raporları ilettik. Bakanlığın bu raporları dikkate alması lazım.

”TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, “Yeni hizmet binamız açıldığı için çok mutluyuz. Benden önceki başkanlarımla birlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra meslektaşlarımızla daha yakın ilişkiler içerisinde olacağız. Yeni hizmet binamızda ki eğitim salonun da Ziraat Mühendislerine sık sık eğitim vermeye ve sorunlarını çözmeye çalışacağız. Sorunları Genel Merkeze iletip, yardım isteyerek koordineli şekilde çalışacağız. Yeni hizmet binamızın mesleğimize ve odamıza hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası eski Gaziantep Şube Başkanı ve Türk Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, “Her zaman hayalimiz böyle güzel bir hizmet binasına kavuşmaktı. Gaziantep Ziraat Mühendisleri her zaman büyük bir ailedir. Bu açılışta da bu ailenin ne kadar güçlü olduğunu gördük. İlk şube başkanımızdan son şube başkanımıza kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Abdülkadir Deniz Başkanımızın ve ekibinin emeğine ve yüreğine sağlık” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.