Milletvekili Yılmazkaya Antep fıstığı üreticisinin mağduriyetini TBMM'ye taşıdı

Milletvekili Yılmazkaya Antep fıstığı üreticisinin mağduriyetini TBMM'ye taşıdı
Milletvekili Yılmazkaya Antep fıstığı üreticisinin mağduriyetini TBMM'ye taşıdı

 

 

ANKARA-CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Antep fıstığı üreticilerinin yaşadığı mağduriyetleri ve fiyat sorununu TBMM’ye taşıdı.

 

CHP Milletvekili Yılmazkaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, AKP İktidarının fındığa verdiği desteği Antep fıstığına neden vermediğini sordu. Bölge halkının geçim kaynağı arasında önemli yeri olan Antep fıstığının AKP hükümeti tarafından gerekli desteği görmediği, çiftçilerin kaderine terk edilerek tüccara ezdirildiğini açıkladı.

 

HERŞEYİN FİYATI YÜKSELİRKEN, FISTIĞIN FİYATI DÜŞÜRÜLDÜ

İktidarın, Antep fıstığıyla ilgili taban fiyat belirleme ve üreticiyi korumaya alma noktasında biran önce politika üretmesi gerektiğini belirten Yılmazkaya, üreticinin verdiği emeğin karşılığını alması adına devletin koruyucu politikalar üretmesinin önemine dikkat çekti.

Yılmazkaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği yazlı soru önergesinde şu soruların cevabını aradı;

 

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen ve aynı zamanda da bölgenin yöresel lezzetlerinden olan Antep fıstığında fiyat tekeli üreticiyi ve tüketiciyi olumsuz etkiliyor.

 

Türkiye'nin iç piyasa, baklava ve çikolata üretimi ile ihracatta dahil yıllık Antep fıstığı ihtiyacının 120-130 bin ton olduğu gerçeğinden yola çıkarak bir düzenleme getirilmeli.

 

Stratejik öneme sahip olan Antep fıstığına alan bazlı destek verilmesi gerek.

 

Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda, bir müdahale kuruluşunun Antep fıstığını depolaması ve rekoltenin az olduğu yılda piyasaya arz etmesi gerekmekte. Hükümetinizin bu konuda bir çalışması var mı?

 

Antep fıstığı üretimine ilişkin yapılan rekolte çalışmalarında ortaya konulan sonuçların, reel rakamları tam olarak yansıtmaması, üreticinin fiyat politikasını etkiliyor. Antep fıstığı üreticisini fındık gibi desteklemeye yönelik adımlar atılacak mı?

 

Devlet sürecin kontrolünü elinde bulunduracak gerekli argümanları oluşturmazsa maalesef bu iş fırsatçılara kalıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli geçim kaynağı olan fıstığın geleceği konusunda üreticiye destekleme noktasında ne gibi adımlar atmayı planlıyorsunuz? 

 

Gaziantep'in ve bölgenin önemli tarımsal ve endüstriyel ürünü olan Antep fıstığında bu yıl rekoltenin yüksek olmasını fırsata çevirmek isteyen stokçular fıstığı düşük alıp pahalıya satmak istiyor. Bu kurulan düzen, bu işe emek veren üreticileri sömürmekten başka bir şey değil. Hükümet olarak bu konuda düzenleyici politikalarınız olacak mı? Hükümet olarak fıstıkta taban fiyat belirlemesi adına ne gibi çalışmalarınız var?” YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.