Mersin de limon üreticileri zor da, pazar desteği bekliyorlar
MERSİN- BEKİR ŞAHİN: Türkiye’nin en büyük limon üretici ve ihracatçısı Mersin’in ekonomisi, bu yıl yurtdışı pazarlarda azalan talep sonrası sıkıntıya girdi. Limon ihracatçısı içinde bulunduğu zor günleri atlatabilmek adına DFİF başta olmak üzere destek istiyor.
Bir taraftan bölgede yaşanan deprem, diğer taraftan yurtdışından limon talebinin azalması sonrası ihracatta yaşanan sıkıntılar başta Mersin olmak üzere bölge ekonomisini olumsuz etkiledi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Turunçgil ürünlerinin değerlendirilmesi dış pazar kayıplarının önlenmesi için acilen bir dizi teşvik kararı alınması ve uygulanması zorunlu hale gelmiştir” dedi. Mersin ekonomisinin kalbi olan tarımın ve tarımın merkez ürünü olan limondaki sorunun çözülmemesi durumunda depremi yaşayan 11 ilin göç yükünü sırtlayan Mersin ekonomisinin büyük zarar göreceğine dikkat çeken Kızıltan, bu sorunun gelecek yıllara da sirayet edeceğini söyledi. Kızıltan şu değerlendirmeyi yaptı:
“Tarım, Mersin ekonomisinin omurgasıdır. Türkiye’nin en büyük limon üreticisi olan Mersin’de tarımın omurgası ise limon olarak kabul edilebilir. Hayati bir ihracat kalemidir. Maalesef bu sene ürün talebinin az olmasından dolayı limon ihracatında büyük sorun yaşıyoruz. Bu aylarda ikinci, üçüncü kesimi yapılması gereken limon hala dalda bekliyor. Bu ürünlerin kesilmesi ve satılması gerekmektedir. Soğuk hava depoları ve doğal Ürgüp depoları limonla dolmuştur. Bu ürünün geç hasat edilmesi ise gelecek seneki üretimin azalmasına neden olacaktır. Domino etkisi verecek bir zarardan bahsediyoruz. Bu nedenle, bir an önce ihracatçıya teşvik verilerek ürünlerin satılmasını sağlamak gerekiyor.
Mersin, Hatay ve Adana turunçgil üretimi ve ihracatında en önemli merkezlerin başında gelmekte ve turunçgiller bölge ekonomisinin lokomotif sektörünü oluşturmaktadır. Yaş meyve sebze ihracatının en önde gelen firmalarının faaliyet gösterdiği Hatay'da yaşanan deprem felaketi tarım sektörünü çok kötü etkilemiştir. Tam da narenciye sezonunu içinde olmamızdan dolayı turunçgil üreticileri ve ihracatçıları derinden etkilenmiştir. Özellikle Hatay'da ihracat hedefli üretim yapan firmaların ihracat yapamaz hale gelmesinin olumsuz etkileri Adana ve Mersin'de dalga dalga yayılmış, turunçgil ürünlerinin milli ekonomiye kazandırılması ve dış piyasada değerlendirilmesi imkansız hale gelmiştir. Üreticilerin ürününü hasat edememesi ve değerlendirememesi sadece çiftçinin veya ihracatçının değil, geliri buna bağlı çalışanların da etkilendiği, sosyo-ekonomik yönden sıkıntıların derinleşmesine sebep olmuştur. Bu durum bu şekilde devam ederse üreticiler gelecek yıl üretim masraflarını karşılayamaz hale gelecektir. Turunçgil ürünlerinin değerlendirilmesi dış pazar kayıplarının önlenmesi için acilen bir dizi teşvik kararı alınması ve uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Mersin ekonomisinin kalbi olan tarımın ve tarımın merkez ürünü olan limondaki sorun çözülmezse, depremi yaşayan 10 ilin göç yükünü sırtlayan Mersin ekonomisi büyük zarar görecek ve bu sorun gelecek yıllara da sirayet edecektir. Mersin ve bölge illeri limon üreticisi ve ihracatçısı DFİF başta olmak üzere, destekler beklemektedir.” www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.