Meb Himayesindeki Projede 5 Ayda 12 Okul Tamamlandı

Meb Himayesindeki Projede 5 Ayda 12 Okul Tamamlandı
Meb Himayesindeki Projede 5 Ayda 12 Okul Tamamlandı
Turkcell’in özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı “Engelsiz Eğitim Programı” kapsamında 12 okulda tamamladığı özel teknoloji ve mesleki eğitim sınıflarında eğitimler başladı.

Turkcell engelli çocukların eğitim ve istihdamına destek olmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı Engelsiz Eğitim Programı’nın ilk etabını tamamladı. Engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanan ve özel ekipmanlarla donatılan teknoloji ve mesleki eğitim sınıflarının açılışı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça’nın katılımıyla İstanbul’da bulunan Sarıyer Veysel Vardal Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirildi. Özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla geliştirilen Engelsiz Eğitim Programı’nın temelleri 17 Haziran 2015’te atılmıştı. Projenin ilk etabında görme engelli çocuklar için Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’daki okullarda teknoloji sınıfları, işitme engelli çocuklar için Ankara’da bilişim teknolojileri sınıfı, hafif zihinsel engelli öğrenciler için Antalya’daki okulda konaklama ve seyahat hizmetleri atölyesi, Ankara, Kastamonu ve Eskişehir’deki okullarda yiyecek ve içecek hizmetleri atölyesi, açıldı. İki yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen 7 milyon TL bütçeli proje ile 40 ilde 80 okulda 10 binden fazla öğrenciye destek olunması hedefleniyor.

Sarıyer Veysel Vardal Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığımızın Turkcell işbirliği ile gerçekleştirdiği engelsiz eğitim projemizle sevgili öğrencilerimizi ileride meslek sahibi yapacağımız teknoloji ve meslek eğitim sınıflarının hayırlı olmasını diliyorum. Sınıflarımızdaki teknolojik ve mesleki donanımlarla yetişecek öğrencilerimizin aldıkları eğitimi ileride sahip olacakları mesleklerde kullanmalarını diliyoruz. 80 okulumuzdaki sınıflarımızın donanımının 2 yıl içinde tamamlanmasını planlıyoruz. Şimdiye dek Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 12 okulumuzdaki donanımlar tamamlandı. 2016 yılında ise 11 görme engelli ile 6 işitme engelli okulumuzda ve 19 özel eğitim merkezimizde olmak üzere 36 okulumuzda belirlenen donanım ihtiyaçlarımızı karşılamış olacağız. Beceri atölyelerinin hem çocuklarımızın, hem de ailelerinin hayatlarında ne kadar büyük önem taşıdığını biliyoruz. Özel nitelik taşıyan öğrencilerimizin hayatın içinde daha çok yer almasını sağlamak, başkalarına duyacakları ihtiyacı en aza indirgemek ve ileride onları meslek sahibi yapmak bakanlığımızın öncelikli konusu. İlgili birimlerimiz bu alanda ilerleme sağlamak için büyük çaba gösteriyor. Okullarımızın teknolojik olarak geliştirilmesinde bizim yanımızda oldukları için Turkcell’e teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın diğer büyük kuruluşlara örnek olmasını ümit ediyorum. 10 binlerce çocuğumuzun hayatını değiştirecek bu çalışmanın diğer büyük kuruluşlara da örnek olmasını diliyor, bu konuda başta medya olmak üzere herkesi hassasiyete davet ediyorum” dedi.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça da “Biz Turkcell’de destek varsa engel yoktur diyoruz. Engellerin olmadığı, dezavantajlı vatandaşlarımızın toplumumuzun diğer bireyleriyle aynı fırsatlara sahip olduğu, tüm çocuklarımıza hayallerine kavuşması için şans ve destek verildiği bir Türkiye hayal ediyoruz. Bugün bu hayalimizin küçük de olsa bir parcasını hayata geçirmiş olmanını gururu ve mutluluğu içerisindeyiz. Bugün 12 okuldaki mesleki atölye ve teknoloji sınıfının açılışını yaparak özel çocuklarımız için hayallerine kavuşma yolunda bir ışık yaktık. Umuyoruz ki bugün burada yaktığımız ışık özel çocuklarımızın hayallerini ve yarınlarını aydınlatacak. Kalan 1.5 yılda 70 okulu daha tamamlayarak ülkemizdeki özel eğitim okullarında eğitim gören 10 binden fazla çocuğumuza yani, her 4 engelli öğrenciden birine dokunmuş olmayı hedefliyoruz. Bize bu hayırlı projeyi hayata geçirme fırsatı verdiği için Sayın Bakanımız Nabi Avcı’ya ve onun şahsında tüm Mili Eğitim Bakanlığı camiasına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Türkiye’nin Turkcell’i engelleri kaldırma yolunda büyük bir heves ve azimle çalışmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

İki yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen proje ile 40 ilde 80 okulda 10 binden fazla engelli öğrenciye destek olunması hedefleniyor. Proje tamamlandığında 45 Özel Eğitim Merkezi’nde kurulacak meslek atölyelerinde engelli öğrenciler okul sonrası iş hayatına hazırlanacak. Oluşturulan imkanlardan 6 bine yakın öğrenci yararlanacak. 15 görme engelli, 20 işitme engelli meslek okulunda bilgisayar ve teknoloji sınıfları kurularak öğrencilerin istihdama yönelik gelişimlerinin sağlanması, teknoloji eğitimi ile gelişim fırsatları oluşturulması sağlanacak. İşitme engelli gençlerin grafik tasarım, bilgisayar teknolojileri ve benzeri alanlarda istihdam edilebilir hale gelmesi için bilgisayar sınıfları ve ihtiyaç duyulan diğer atölyeler kurulacak. Görme engelli öğrencilerin kendileri için özel geliştirilmiş cihazlarla bilgiye daha kolay erişimi, teknolojinin sağladığı fayda ile kişisel ve mesleki gelişimleri sağlanacak. Turkcell’in desteği ile görme engelli gençler sesli ekran okuyucu uygulamalarını kullanabilecek, az görenler için akıllı tahta etkileşimli büyüteç gibi malzemeler ile donatılmış sınıflar kurulacak. Oluşturulan imkanlardan 4 bine yakın öğrenci yararlanacak.

Öğrenciler için özel teknoloji ve yazılımlarla donatılmış bu sınıflarda, az gören öğrenciler öğretmenin akıllı tahtaya yazdığı yazıları o¨nlerindeki bilgisayar ekranından, kendi görüş kapasitesine özel, dilediği bu¨yu¨klu¨k, renk ve kontrastta görebiliyorlar. Dilediği anda tahtayı önüne getiren, dilediği anda da masasına koyduğu kitabını görme durumuna uygun ayarlarda görebilmesini sağlayan sistem sayesinde az gören öğrenciler dersleri kolaylıkla takip edebiliyor. Hiç görmeyen öğrenciler ise klavyedeki tüm tuşları ve işlemleri seslendiren özel yazılım sayesinde bilgisayarı rahatça kullanabiliyorlar. Ayrıca sınıflardaki sistem sayesinde öğrenciler kitaplarını okunabilir belgeye çevirebiliyor ve gerekirse MP3 ses formatına dönüştürüp farklı ortamlarda çalışma notu olarak da taşıyabiliyor. Bunun dışında görme engelli sınıflarında taratılan kitapların kabartma alfabe (Braille) ile basılarak çoğaltılmasını sağlayan yazıcılar yer alıyor. Sınıflarda ilave destek teknolojisi olarak yüksek çözünülüklü video büyütücü sayesinde resimlerin,objelerin detaylı incelenebilmesi de sağlanıyor.[gallery link="file" ids="32772"]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.