KESK "Kaşıkla veriliyor, kepçeyle alınıyor"
MERSİN-BEKİR ŞAHİN; Mersin Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, Türkiye’de yıllardır bütçelerin, halktan alınan vergilerin, sermaye ve yandaşlara aktarılmanın bir aracı haline dönüştürüldüğüne rikkat çekti. Bozkurt, vatandaşları KESK olarak 21 Aralık’ta “Demokratik Türkiye, Halk İçin Bütçe” talepleri ile yapacakları Mersin Bölge Mitingi ’ne davet etti.
Mersin KESK bileşenleri “Demokratik Türkiye, Halk İçin Bütçe" konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK bileşenlerinin katılım sağladığı toplantıda ortak açıklamayı
KESK Dönem Sözsücüsü ve SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt yaptı. Bozkurt, bir ülkedeki sistemin, iktidarın kimden, hangi sosyal sınıf ve tabakadan yana olduğunu anlamanın en kolay yolunun bütçesine bakmak olduğunu belirterek, halktan alınan vergilerin, sermaye ve yandaşlara aktarıldığını ileri sürdü. Bozkurt, "Maaşlarımıza yapılan sefalet oranlı artışlar yıllardır sürdürülen adaletsizlik sonucunda cebimize girmeden gelir vergisi olarak geri alınmaktadır. Adaletsiz gelir vergisi dilimleri nedeniyle aldığımız maaş, yılın başında aldığımız maaşın altına inmektedir. Kaşıkla verilen, gelir vergisi kepçesi ile geri alınıyor" şeklinde konuştu.
Mersin Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu tarafından Özgür Çocuk Parkı'nda "Demokratik Türkiye, Halk İçin Bütçe" konulu bir basın açıklaması gerçekleştirildi. KESK üyelerinin katıldığı basın açıklamasında platform adına açıklamayı SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt yaptı. Bozkurt; “Bir ülkede mevcut sistemin, iktidarın kimden hangi sosyal sınıf ve tabakadan yana olduğunu anlamanın en kolay yolu bütçesine bakmaktır. Ne yazık ki Türkiye’de yıllardır bütçeler ülke kaynaklarının, emekçilerden, halktan alınan vergilerin sermayeye-patronlara, yandaşlar aktarılmasının bir aracı haline dönüşmüştür” dedi.
Ekonominin üst üste üç çeyrek dönemdir küçüldüğünü ifade eden Bozkurt, "Buna göre 2018 yılının dördüncü çeyreğinde 2,8 azalan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,4, ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 azalmıştır. Resmi işsizlik yüzde 14,2 ile son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Devletin resmi rakamları mevsimsel etiklerle artması beklenilen bir dönem olmasına rağmen Ağustos ayında da istihdamın azaldığını, işsiz sayısının 4 milyon 650 bine ulaştığını göstermektedir. Her 100 gençten 28’i, her 100 genç kadından 43’ü işsizdir" diye ifade etti.
Son birkaç aydır hazineyi zarara uğratma pahasına kamu bankaları üzerinden yapılan alımlarla döviz kuru artışının sınırlandığını öne süren Bozkurt, "Buna rağmen ortalama kamu emekçisi maaşı son 12 yılda 322 dolar erimiştir. Yani ortalama maaşımız dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetmiştir. Maaşlarımıza yapılan sefalet oranlı artışlar yıllardır sürdürülen adaletsizlik sonucunda cebimize girmeden gelir vergisi olarak geri alınmaktadır. Adaletsiz gelir vergisi dilimleri aldığımız maaş yılın başında aldığımız maaşın altına inmektedir. Kaşıkla verilen, gelir vergisi kepçesi ile geri alınıyor. İktidar suni gündem yaratma çabaları ve çizilen pembe tablolar emekçi sınıfların, yoksullaştırılan halkın yaşadığı gerçeği perdelemeye yetmemektedir. Bizler; mevcut gelir dağılımı adaletsizliğini daha da derinleştiren, yıllardır omuzlarımıza yıkılan vergi yükünü daha fazla arttıran, bizim cebimizden alıp işverenlere, yandaş müteahhitlere teşvik, prim desteği, ‘hazine garantisi’, faiz olarak aktarmayı, savunma ve güvenlik adı ile savaş harcamalarını arttırmayı temel alan bu bütçeyi kabul etmiyoruz" dedi.
ÇALIŞANLAR VERGİDEN UMUAAF OLMALI
"Bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılması için; kamu kaynaklarının kimlerden toplanacağına ve hangi alanlara yönlendirileceğine halkın, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin katılımı ile karar verilmesini, bütçe süreçlerinin açık, şeffaf ve katılımcılığa açık hale getirilmesini, toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel alınmasını istiyoruz" diyen Bozkurt şöyle devam etti: "Vergide adaletin sağlanması ve emekçiler üzerindeki vergi yükünün azaltılması için; kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını, temel tüketim maddelerinden alınan KDV’nin sıfırlanmasını, birinci vergi diliminin yüzde 15 ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergilerin gelir vergisi matrahından mahsup edilmesini istiyoruz." YENİ ÇİZGİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.