Erdemoğlu’ndan önemli yatırım
Gaziantep merkezli Erdemoğlu Holding şirketlerinden SASA, Adana-Yumurtalık’ta 11,8 milyar dolarlık petrokimya yatırımı yapmaya hazırlanıyor. Bölgede 6,8 milyon metrekare arazi tahsisi alan Erdemoğlu’nun bu yatırımına 7 yabancı şirketten ortaklık teklifi geldi.
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, holdingin kuruluşu SASA'nın hedeflerini İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. Adana-Yumurtalık'ta petrokimya yatırımına başladıklarını belirten Erdemoğlu, "Cumhurbaşkanımızın bilgi ve destekleri sayesinde bölgede 6,8 milyon metrekare arazi tahsis edildi. Bu araziyle birlikte çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Yumurtalık'a 2031 yılına kadar 11,8 milyar dolarlık yatırım yapacağız" dedi.
Bu yatırımların sonunda ülkenin cari açığının azalmasına yıllık 5,2 milyar dolar katkı sağlayacaklarını vurgulayan Erdemoğlu, dolaylı olarak ise Türkiye'nin cari açığının kapatılması çerçevesinde 15 milyar dolara yakın katkı sağlayacakları öngörüsünde bulundu. Erdemoğlu, ÇED raporunun ekim ayında tamamlanacağına işaret ederek, kamulaştırma kararının ardından 2020 yılında SASA'nın ihtiyacı olan 1,5 milyar dolarlık PTA ve MEG ham maddesinin üretimine başlayacaklarını bildirdi.
5 ANA ŞİRKETE BÖLÜNECEK
Erdemoğlu, SASA olarak Yumurtalık'ta yapacakları yatırımı 5 ana şirkete böleceklerini belirterek, gelecekte bu şirketlere yerli ya da yabancı ortak alabileceklerini söyledi. SASA'nın yatırımına dünya çapında 7 kuruluşun ortak olmak istediğini ifade eden Erdemoğlu, bunların 3 tanesinin Japonya, 2 tanesinin Güney Kore, birinin Kuveyt ve diğerinin de Avrupa'dan şirket olduğunu kaydetti. Erdemoğlu, ÇED raporu ve onayların ardından bu şirketlerle görüşeceklerini belirterek, şunları kaydetti: "SASA'ya ortak almayacağız, SASA'nın alt şirket kuruluşlarına ortak alacağız. Bu ortaklık yüzde 50'yi geçmeyecek, kontrol mekanizması SASA'da olacak."
3 JAPON, 2 GÜNEY KORELİ
Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek’in DomeGroup Finansal Danışmanlık şirketini ve Borsa İstanbul eski başkanlarından İbrahim Turhan’ın da Quanta Finansal Danışmanlık şirketini temsilen katıldığı Sasa’nın 2 yıllık projeksiyonu ve 2031 yılına kadar olan yatırım hedeflerinin paylaşıldığı toplantının ardından soruları yanıtlayan İbrahim Erdemoğlu, şunları söyledi: “Sasa Petrokimya tesisleri için şu an ÇED raporu hazırlanıyor. Bu yıl ekim-kasım gibi raporun tamamlanmasını bekliyoruz. Bu süreçte kamulaştırma çalışmalarını tamamlayıp, gerekli izinleri de tamamladıktan sonra projeye başlayacağız. Biz yönetimde merkezi sistem yerine eyalet sistemini benimsedik. Her bir proje için ayrı bir şirket kurup, finansmanını da bu her bir şirket için ayrı ayrı yapacağız. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde 5 şirket kuracağız. Bu şirketlere şimdiden 3’ü Japonya’dan, 2’si Güney Kore’den, biri Kuveyt’ten ve biri de Avrupa’dan gelen ortaklık tekliflerini projeye başladığımız zaman değerlendireceğiz. Hedefimiz şirketlerin kontrolü bizde olmak kaydıyla ortak olmak.”
BU ŞARTLARDA EN İYİ HELVA
GENEL ekonomik gidişata ilişkin görüşleri sorulan İbrahim Erdemoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz şirket kültürümüzün de gereği olarak hiçbir zaman şikayet etmeyiz. Rahmetli babam kurucumuz Mehmet Erdemoğlu’nun da ‘zaman size uymaz, siz zamana uyacaksınız’ vizyonuyla hareket ederek her zaman şartlara uyum sağlayacak şekilde hareket ediyoruz. Bugünkü şartlarda da en iyi helvayı yapmaya gayret ediyoruz. Biz şikayet etmek yerine işimize bakıyoruz.”
HEP YATIRIM YAPTIK YUMURTALARI ÇOĞALTTIK
SASA Polyester kapsamında açıkladıkları yatırımların finansmanını tamamladıklarını söyleyen İbrahim Erdemoğlu, “SASA Petrokimya yatırımları için de gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra finansman çalışmalarına başlayacağız. Biz her zaman kazandığımızı şirketlerimize yatırıyoruz. Şirketi yumurtlayan bir tavuk gibi düşünün. Biz bu tavuk yumurtladığında, yumurtasını hiç yemedik. Hep bu yumurtayı iki yumurta yapmaya gayret ettik. O yumurtayı kuluçkaya yatırım iki tavuk yapmaya çalıştık. Yani kazandığımızı yine şirketimize yatırdık. Yumurtamızı birken 2, 2 iken 4, sonra da 8,16 diyerek hep çoğalttık. 90’lı yıllara kadar hep yatırım yaptık. Örneğin 50 yumurtamız olduğunda da bunun sadece bir tanesini yedik, diğerlerini yine şirketlere yatırdık” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.