Dijital Dünyanın Vergi Uygulamalarına Ve Mükelleflere Etkisi
2019 yılının sonuna yaklaşırken vergi sistemindeki yenilikler e-arşiv kullanma zorunluluğunu haber veriyor. Mükelleflerin bu değişime adapte olması için önceden bilgi edinip vakit kaybetmeden gereken düzenlemeleri yapması şart oluyor.
19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca e-fatura uygulamasına geçmiş olan vergi mükelleflerinin e-arşiv uygulamasına geçmesi zorunlu.
Dijitalde yerleşen ve gün geçtikçe de yaşamın daha büyük bir parçası haline gelen sistemde tüm düzenlemeler mükelleflerin gelir miktarları, gelir elde ettikleri alanlar ve daha pek çok faktöre göre değişiklik gösteriyor. Bahsi geçen düzenleme bu kriterleri taşıyor. Bununla birlikte her kanunun yürürlüğe girmesi, geçerli olması ve mükelleflere tanınan geçiş süreci de farklılık gösterebiliyor. Siz de kendiniz için ne zaman ve ne şartlarda e-arşive geçiş yapacağınızı öğrenerek 2020 yılında tatsız bir sürpriz yaşamanızı önleyebilirsiniz.
Eğer e-fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğunuz bulunuyor ya da yayımlanan tebliğ ile e-faturaya geçmiş bulunuyorsanız e-arşive de 1 Ocak 2020 tarihine kadar geçiş yapmanız zorunlu.
Bu tebliğe göre 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri mükelleflerin 01.07.2020. tarihi ile e- Fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu hale gelmiştir.
Son yayınlanan tebliğde e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerin aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapılmıştır.
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
MEHMET ŞAKİR ÖZTEKİN / Konuk
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM)
Tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemek zorunda olacaklardır.
Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncular 1/1/2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına dahil olmak zorunda olacaklardır.
Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankalar Dekont Belgesini, yetkili döviz müesseseleri de Döviz Alım-Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesi e-Belge olarak düzenlenebilecektir.
Akaryakıt istasyonları dahil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm mükelleflere Tebliğde öngörülen geçiş zamanlarında e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmektedir.
E-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsül alımlarında kağıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Mükelleflere büyük bir sorumluluk getiren bu tebliğin sadece mali müşavirler tarafından değil, diğer meslek erbabları ve mükellefler tarafından da bilinmesi şarttır. Tüm bu bilgiler ve sebeplerle oluşturduğumuz yazımızın okuyuculara faydalı olması temennisiyle
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.