Atsodan Bakanlıklara Rusya Dosyası

Atsodan Bakanlıklara Rusya Dosyası
Atsodan Bakanlıklara Rusya Dosyası
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Rusya Yaptırımlarının Antalya Ekonomisine Etkileri ve Alınması Gereken Önlemler” konusunda bir rapor hazırlayarak, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklara gönderdiklerini açıkladı.

Rusya krizinin Antalya krizine dönüşmemesi için önleyici ve destekleyici politikaların ivedilikle uygulamaya alınmasının zorunlu olduğunun altını çizen Çetin, Rusya Federasyonunun Türkiye’ye karşı yaptırım kararlarından en çok etkilenecek illerin başında Antalya’nın geleceğini belirterek, Oda olarak krizin etkilerini en aza indirmek için çalışma başlattıklarını bildirdi.

KRİZİN ETKİ DERECESİ, RESMİ VERİ TAHMİNLERİNİN ÜZERİNDE OLACAK

Rusya Federasyonunun, Antalya turizminin ve tarım ihracatının ana pazarı konumunda olduğunu vurgulayan Başkan Çetin, “Söz konusu kararların turizm sektörüne etkisi, veriler ışığında değerlendirilebilecek durumdadır. Tarım sektöründe ise diğer iller ve ülkeler üzerinden Rusya’ya yapılan ihracatın önemli boyutta olması nedeniyle, etki derecesi resmi verilerle tahmin edilenin üzerinde olacaktır. Kararlar, Rusya’da faaliyet gösteren Antalya şirketlerini ve Antalya’da çalışan Rus sermayeli şirketleri etkileyebilir. Ayrıca, Antalya’da yabancıların satın almış olduğu 60 bin civarındaki konut veya gayrimenkulün dörtte biri Rusya vatandaşları tarafından alınmış olması nedeniyle kısıtlamalar, konut sektörünü de etkileyebilecektir. Dolayısıyla Antalya’da yalnızca bir veya iki sektörün değil, sanayi, ticaret, hizmet sektörlerine kadar bütün Antalya ekonomisinin etkilenmesi söz konusudur. Rusya krizinin Antalya krizine dönüşmemesi için önleyici ve destekleyici politikaların ivedilikle uygulamaya alınması zorunludur” dedi.

RAPORDA NELER VAR

Sunulan dosyada tarım ihracatının Antalya ekonomisi içerisindeki yeri ve Rusya’ya yapılan tarım ihracatının toplam içerisindeki yerinin önemi değerlendirilerek alternatif pazar oluşturmanın önemi vurgulanıyor. Halen Rusya gümrüklerinde yaşanan sorun bir süre daha devam ettiği ve alternatif pazarların gecikmeli de olsa bulunduğu taktirde 300 milyon dolara ulaşan bir ekonomik kayıptan söz ediliyor. Maddeler halinde Antalya tarımı için alınması gereken önlemlerin sıralandığı raporda, acil önlemler ile bu kaybın en aza indirilebileceği ancak bu süreçte zarara uğrayan işletmelerin ve üreticilerin desteklenmesi gerektiği ifade ediliyor.

TURİZM ÖNLEMLERİ

Türkiye’de yabancı ziyaretçilerin gerçekleştirdiği 97 milyon gecelemede Antalya’nın payının 62 milyon, yani yüzde 64 olduğunu vurgulayan Başkan Çetin, şunları söyledi: “Bu nedenle raporda Antalya’nın, Türkiye turizm gelirindeki payı turist sayısındaki payının oldukça üzerinde olduğu kaydedildi. Rusya’nın Antalya turizminde en büyük pazar olduğu belirtilerek, 2015 yılında Rusya pazarındaki düşüşün yanı sıra Almanya ve Ukrayna dışında bütün ana pazarlarda düşüş yaşanması nedeniyle Antalya turizm sektörü fiyat indirimleri yapmak zorunda kaldığı ve yaklaşık 600 bin kişilik turist kaybının etkisinin tahminen 2.5 milyar dolar düzeyinde gelir kaybı oluşturduğu ifade edildi."

Önümüzdeki sürece ilişkin öngörüleri birkaç farklı senaryo ile belirttiklerini anlatan Çetin, "Yalnızca Rusya pazarında düşüş yaşandığı orta ölçekli bir kriz senaryosunda Antalya’nın kaybı 3 milyar dolar düzeyinde olacaktır. Rakamlar bize ivedilikle alternatif pazarlara yönelmenin ve Rusya pazarındaki kaybı en aza indirmenin önemini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Raporda, "Rusya yönetimi ile kriz Rus halkı ile krize dönüşmemeli" denirken, ATSO Başkanı Davut Çetin, “Hükümetimizin, Rusya liderlerinin tutumlarına rağmen, Rus halkını da dikkate alan dikkatli söylemleri son derece yerindedir. Rusya yönetimi ile krizin Rus halkıyla krize dönüşmemesi için azami çaba harcanmalı ve Rus kamuoyuna dönük mesajlara önem verilmelidir” ifadesi kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.