Atb Ve Bagev Başkanı Çandırdan Enflasyon Değerlendirmesi

Atb Ve Bagev Başkanı Çandırdan Enflasyon Değerlendirmesi
Atb Ve Bagev Başkanı Çandırdan Enflasyon Değerlendirmesi
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamlarına ilişkin Dünyada tarım ve gıda fiyatlarının düşme eğiliminde, ülkemizde ise yüksek seyirli olduğunu söyledi.

ATB ve BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Kasım ayında ülke genelinde tüketici fiyat endeksinde beklentilerin üzerinde yüzde 0,67 düzeyinde artış, yurt içi üretici fiyat endeksinde ise 1,42 düzeyinde düşüş gerçekleştiğini belirten Çandır, "Enflasyon yıllık bazda değerlendirildiğinde TÜFE’de yüzde 8,10, ÜFE’de ise yüzde 5,25 oranında artış olduğu görüldü" dedi.

Üretici fiyatlarındaki bu gerilemeye karşın Merkez Bankası’nın 2015 yılı başında yüzde 5 olan yılsonu enflasyon hedefinin ekonomik gelişmelerle birlikte sürekli revize edildiğine dikkat çeken Çandır, "Beklentiler hedefin üzerine çıktı. Merkez’in anketlere de yansıyan Kasım enflasyon beklentisi yüzde 0,43 iken, yıl sonu beklentisi yüzde 8,36 oldu. Bu gerçekleşmeler göstermekte ki 2015 yılsonu hedefinin tutturulması oldukça güç. Zira anketlere göre önümüzdeki dönemde bile 12 aylık beklenti yüzde 7,42, 24 aylık beklenti ise yüzde 6,84" dedi.

ENFLASYONUMUZ ORTALAMANIN ALTINDA

TÜİK’in verilerine göre, Antalya, Burdur ve Isparta’nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi’nde tüketici fiyatlarında, bir önceki yılın Kasım ayına ve dolayısıyla da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,91, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 7,12 şeklinde artış gerçekleştiğini belirten Çandır, "Batı Akdeniz Bölgesi, Kasım itibariyle Türkiye ortalamasının altında enflasyona sahiptir ve yıllık bazda Türkiye’nin ucuz alt bölgelerinden birinde bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

KASIM’DA DOMATES CEP YAKTI

Türkiye genelinde Kasım ayındaki fiyat artışları ürün bazında incelendiğinde, yüzde 40,75 artışla domates, harcama grubu bazında incelendiğinde ise yüzde 5,37 artışla giyim ve ayakkabı grubunun ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Çandır, domatesi yüzde 27,63’lük fiyat artışıyla salatalığın takip ettiğini belirtti.

"ENFLASYONLA MÜCADELEDE TARIM GÖZARDI EDİLEMEZ"

ATB, BAGEV Başkanı Ali Çandır, enflasyon sepeti içinde dörtte bir ağırlığı olan gıda ve alkolsüz içecekler grubunun fiyatlarındaki yüksek seyrin, enflasyonun gevşemesi önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çekerken, "Dünyada tarım ve gıda fiyatları düşme eğilimdeyken, bizde yüksek seyirli olması, ülkemizdeki tarımsal reformların gerekliliğini de ortaya koymaktadır" dedi. Ali Çandır, örtü altı üretim sezonunun başlamasının kış sebze ve meyvelerinin arzını olumlu yönde etkilemesine rağmen beklenenin aksine bunun fiyatlara yansımadığını kaydetti.

RUSYA’NIN ENFLASYONA ETKİSİ

Ali Çandır, Rusya ile yaşanan krizin önümüzdeki dönemde enflasyona etkisini de değerlendirdi. İkili ticarette yaşanan sıkıntı nedeniyle ürünlerin bir kısmının iç piyasaya sürüldüğünü belirten Çandır, "Bizler gün itibariyle iç piyasadaki ürün bolluğunun fiyatları yumuşatmasını ve bunun da enflasyona olumlu yansıyacağını bekliyoruz. Kısa vadede bu durum belki tüketicimizin daha ucuz ürünlerle buluşmasını sağlayabilir ve enflasyona olumlu yansıyabilir, ancak ülkemizin kayıplarının zamana yayılı ve zamanla da artarak karşımıza çıkacağını da söylemek durumundayız. Rusya gerginliği neticesinde her iki ülkenin zarar göreceği de açık, zira başlangıçta Rusya’nın ekonomik kayıplarının yüksek ve ani kayıplar olacağını, ülkemizin kayıplarının ise zamanla artarak karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz. Bu noktada enflasyon artışı en büyük kaygımız. Hükümetimiz üretimin artırılması ve pazarın çeşitlendirilmesine ilişkin önlemlerini zaman kaybetmeden almalı, krizin uzun vadede üretici ve tüketiciye etkisi azaltılmalıdır" diye konuştu.

Yaşanan krizin ticarete yansıtılmaması gerektiğini vurgulayan Çandır, "Krizin çözümlenmemesi halinde Antalya’da 2016 yılının tedirginlikle geçeceğini de vurgulamalıyız. Diğer bir taraftan son yıllarda Antalya’da yapılan ihracatın yüzde 40’ının yaş meyve ve sebze sektörü tarafından karşılandığı ve bunun da Rusya merkezli olduğu düşünüldüğünde, ihracatımızın olumsuz etkilenmemesi için bu sorunun bir an evvel çözümlenmesini bekliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.