Eğitim Sen Şube Başkanı Tekardıç: Öğretmenliği ve laik eğitimi bitirecek yasanızı geri çekin

Eğitim Sen Şube Başkanı Tekardıç: Öğretmenliği ve laik eğitimi bitirecek yasanızı geri çekin
Eğitim Sen Şube Başkanı Tekardıç, "Öğretmen düşmanı olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na hayır demenin ülkenin tüm onurlu öğretmenleri için bir zaruri bir görevidir"

Eğitim Sen Şube Başkanı Tekardıç: “Öğretmenlik mesleğine darbe vuracak yasayı derhal geri çekin”

KAHRAMANMARAŞ- BEKİR ŞAHİN: Hükümetin öğretmenlik mesleğine yönelik kanun teklifine eğitim camiasının tepkileri artarak sürüyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Kahramanmaraş Şube Yürütmesi Adına Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Tekardıç, ““Öğretmen düşmanı olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na hayır demenin ülkenin tüm onurlu öğretmenleri için bir zaruri bir görev olduğunu”, ve bunu başarmanın tek yolunun ise “Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin örgütlü mücadelesiyle mümkün” dedi.

ÖMK kanun teklifi derhal, amasız ve fakatsız olarak geri çekin

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Kahramanmaraş şube yürütmesi adına Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Tekardıç, geçtiğimiz hafta Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanun (ÖMK) Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 39 maddeden oluşan kanun teklifi görüşülmek üzere TBMM’ne sevk edildiğini hatırlatarak, “Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, Eğitim Sen üyeleri olarak 8 gün önce TBMM Milli Egemenlik Parkında başlattığımız oturma eylemi ile “Öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını gasp eden, iş güvencesini ortadan kaldıran, kariyer basamakları ile mesleki dayanışmayı bozan ÖMK’nın”, zaman geçirilmeden geri çekilmesi için mücadele ışığını yaktık. “Öğretmen düşmanı olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na hayır demenin ülkenin tüm onurlu öğretmenleri için bir zaruri bir görev olduğunu”, ve bunu başarmanın tek yolunun ise “Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin örgütlü mücadelesiyle mümkün olduğunu biliyoruz. Gerek kamuda tasarruf uygulaması ile emekçi çocuklarına nitelikli eğitim kapılarını kapatan AKP iktidarını kamu karşıtı ekonomik programına, gerekse yeni eğitim programı (müfredatla) ile laik, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim taleplerimize darbe vuracak ÖMK kanunun bu nedenle derhal, amasız ve fakatsız olarak mecliste görüşülmeye açılmadan geri çekilmesi doğrudan talep ediyoruz.” dedi.

KAMUDA TASARRUFU TARİKATLARA, SERMAYE PATRONLARINA AYIRDIĞINIZ BÜTÇELERDEN, SİLİNEN VERGİLERDEN YAPIN

Eğitim Sen olarak AKP iktidarına ve onun Milli Eğitim Bakanı ve Maliye Bakanına, kamuda tasarruf yapacağına, “Tarikatlara, sermaye patronlarına ve yandaşınız olan çetelere ayırdıkları bütçeden tasarruf etmelerini veya sildiklerin vergi borçlarının geri tahsil edilmesini” önerdiklerini ifade eden İsmail Tekardıç açıklamasına şöyle devam etti:

“Uluslararası düzeyde öğretmenlik mesleğinin temel bildirgesi olarak kabul edilen "Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı"ndaki ilkelere aykırı olarak 3 Şubat 2022'de çıkarılan ve 14 Şubat 2022 tarihinde yürürlüğe giren 12 maddelik 7354 Sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddeleri, yapılan itirazlar sonucu Anayasa Mahkemesince (AYM) iptal edilmişti. Bu kanun öğretmenleri "öğretmen", uzman" ve "başöğretmen" gibi unvanlarla ayırıyor, ve kariyer basamakları üzerinden nitelikli öğretmen, niteliksiz öğretmen algısını öne çıkarıyordu.

YASA, ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNDE LİYAKATI EŞİTLİK VE ADALET İLKESİNİ YOK EDECK

Yeni ÖMK taslağı, eğitim-öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konuları düzenliyor. ÖMK taslağı 7 bölüm, 39 madde ve 3 geçici maddeden oluşmakta. Kanun taslağının 7 maddesi doğrudan, 13 maddesi de dolaylı olarak Milli Eğitim Akademisi ile ilgili. Daha çok Milli Eğitim Akademisi ve öğretmenlerde aranacak kriterleri belirleyen ÖMK; öğretmenlerin mesleki itibarını, iş ve can güvenliğini öncelikli olarak öne çıkartmazken, atama ve görevlendirmelerde liyakat, eşitlik ve adalet kavramlarından uzaklaşmaktadır. AKP İktidarı ve MEB, daha önce 10 yılda hazırladıklarını iddia edip, 1 hafta görüş alma süresi sonunda uygulamaya koydukları "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" müfredatına uygun çalışacak "kendi öğretmenini" yaratma çabası içindedir.

BİZ BÖYLE UCUBE BİR KANUNU KABUL ETMİYORUZ

Bizler buradan tekrar açık açık söylüyoruz: ÖMK’nin getirdiği, Millî Eğitim Akademisi kanununun bize hitap etmediğini, eğitim emekçilerinin sorunlarını çözmediğini, tam tersi ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ ismiyle hayata geçirilmeye çalışılan, AKP’li kadrolar yaratmak üzere bir kanun taslağı olduğunu biliyoruz. Biz de bu nedenle bu kanunu kabul etmiyoruz. Bizler bu nedenle saatlerce barikat kuran kolluğun sürekli ‘O kapı olmaz, bu kapıdan girebilirsiniz veya Eğitim Sen önlüğünüzü çıkarın’ çağrılarına karşı ise “O onur tarihten gelen TÖS ve TÖBDER geleneğinin” onuru olduğunu kendilerine defaatle ilettik. “Kariyer basamakları’ adı altında tüm öğretmenleri ayrıştırarak, eşit işe eşit ücret ilkesini hiçe sayarak, kaldı ki şimdiye kadar ücretli, sözleşmeli, kadro öğretmen gibi birçok skala varken bir de üzerine Millî Eğitim içerisinde öğretmenler ayrıştırılmak isteniyor olduğunu ifade ettik. Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, yok sayan ve kamusal eğitime darbe vuran bu meslek kanununu” istemiyoruz.” www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

YENİ ÇİZGİ’DEN

Mrb, kıymeti takipçilerimiz

Güçlükle emek harcayarak hazırladığımız haberlerimizi sosyal medyada da paylaşarak siz kıymetli takipçilerimiz başta olmak üzere yurttaşlarımızla paylaşıp bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Basın demokrasi ve özgürlüklerin olmazsa olmazıdır. Eğer demokrasi ve özgürlüklerden, haktan, hukuktan, bahsedeceksek özgürlüklerden yana olan basına herkesin maddi ve manevi olarak sahip çıkması gerek. Yoksa nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.

Bu nedenle öncelikli olarak ilk ve en kolayından yapmanız gereken, lütfen haberlerimizi sadece okuyup geçmeyin, haberlerle gelen Google reklamlarını, sayfadan çıkan reklamları tıklayınız uygun gördüklerinizi inceleyip ayrılabilirsiniz. Aynı zamanda haberlerle ilgili beğeni, yorum, paylaşım, rt yaparak bizlere destek verirseniz maddi anlamda güç vermiş olursunuz. Özel reklam ve tanıtım desteklerinizle vereceğiniz maddi desteklerde önemlidir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bildiğiniz gibi bizler maddi gücümüzü sadece reklamlardan alıyoruz. Bunun için reklam bizim ayakta durmamız, güçlü ve cesaretli olmamamız için çok önemli bir güç.

Çünkü bizim Devletten ve sermaye gruplarından aldığımız destek yok. Bu nedenle Reklam desteğinizi önemsiyoruz.

İçerik üreticileri onca emeği harcayıp içeriklerini tamamen ücretsiz olarak ekranlarımıza getiriyorlar ise bizlerin de insâni görevi, onları desteklemek olmalıdır. Sağlıklı ve mutlu kalın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.