Eğitim Sen: Eğitimde yaşanan sorunlar görmezden geliniyor

Eğitim Sen: Eğitimde yaşanan sorunlar görmezden geliniyor
Siyasi iktidar, eğitimde başta cinsiyet eşitsizliği olmak üzere, her tür eşitsizliği derinleştirdiğine dikkat çeken Eğitim Sen Şube Başkanı Parlakçı, “Öğretmeni itibarsızlaştıran, yoksulluğa mahkum eden, öğretmenlerin sosyal ve özlük haklarını geriledi."

GAZİANTEP- AYSEL ŞAHİN: 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı bu güne kadar çözümlenmeyen ve de birikmiş sorunlara yenileri eklenerek başlıyor. Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, eğitimde yaşanan sorunları görmezden gelip kamuoyunu yanıltan söylemleri aşamayan bir süreçle karşı karşıya olduğumuzu belirterek,

“Öğretmen normlarındaki belirsizlik, kayıt paraları baskısı, çocukların okulda çözülmeyen yemek ve su sorunları, eğitimin niteliğini çağın gerisine düşüren ve bilim dışı içeriklerle eğitimi büyük yarılmalara götüren sözde “Maarif Modeli” ile karanlık bir gelecek topluma reva görülüyor” dedi.

RESEN ATAMALARIN GERİ ÇEKİLMELİ

MEB sendikaların, öğretmenin ve eğitim bileşenlerinin görüşünü önemsemeden tekçi anlayışı ile oluşturduğu yasa ve yönetmeliklerin arkasına sığınarak eğitimde bitmek bilmeyen sorunlarla öğretmeni, öğrenciyi, veliyi mağdur ettiğini fade eden Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Okulların açılması ile birlikte birçok öğretmen arkadaşımız okullarına döndüklerinde norm fazlası olma sorunu ile karşı karşıya kalmışlardır. Yaz aylarında norm kadrolar açılarak öğretmen alımı yapılan okullara il içi-il dışı yer değiştirme ile yerleşen öğretmeler için, hemen ardından norm fazlası denilerek “öğretmen mağduriyetinin” imzacısı olunmuştur. Her yıl olduğu gibi mayıs ayında başlayan norm düzenlemesi ve ihtiyaç belirlemesi ile birlikte yaz döneminde isteğe bağlı il içi ve il dışı atamalar yapılmış. Ancak eylül ayı itibari ile yeniden norm belirleme; ikili eğitimden normal eğitime geçişin eylül dönemine bırakılmış olmasından kaynaklı öğretmenler yeni hak gasplarına maruz bırakılmışlardır. Evini, çocuğunu, yaşamını okuluna göre planlayan öğretmenler isteği dışında okullara tayin istemeye zorlanmış veya isteği dışında okullara resen atanmışlardır. Yoksulluk sınırı altındaki ücrete tabi tutulan öğretmenler, okulunun yanında ev tutup ve çalıştığı okula göre çocuklarının kayıtlarını yaparken, kilometrelerce uzağa resen atanarak yeni bir hak gaspına uğratılmıştır.”

NORM FAZLASI DURUMUNDA OLAN ÖĞRETMENLERİ TEDİRGİN ETMEKTEDİR

Mevcut norm kadro yönetmeliğindeki eksik ve yanlış tanımlamalar nedeniyle öğretmenler bir anda ‘norm fazlası’ durumuna düşürülüp, resen atama tehdidiyle karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “MEB Norm Kadro Yönetmeliği arkasına sığınarak öğretmene yönelik bu zulmü açıklayamaz. Yönetmelikler öğretmenin insanca çalışma, insanca yaşama ve öğretmenin okuluna kolayca ulaşımını sağlayacak şekilde yapılmak zorundadır. MEB’in Norm Kadro Yönetmeliği ile okulunda çalışan öğretmeni bir anda ihtiyaç fazlası durumuna düşürmesi, atama yönetmeliği ile de öğretmeni ikametgâhından uzak yerlere resen ataması insan hakkı gaspıdır. Bu durum özellikle büyükşehirlerde norm fazlası durumunda olan öğretmenleri tedirgin etmektedir. Ayrıca norm fazlası olma durumunun kimi okul müdürlerince farklı veya keyfi şekillerde kullanılması, ders saatlerinin azaltılarak bazı öğretmenlerin norm fazlası haline getirildiği yönündeki bilgiler de yıllardır kamuoyunca bilinmektedir” dedi.

NORM FAZLASI DURUMUN SORUMLUSU ÖĞRETMENLER DEĞİL

Normal yollarla okuluna atanmış öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmesinin sorumlusu öğretmenler olmadığın hatırlatan başkan Ömer Parlakçı, “Özellikle Gaziantep’te ikili eğitimden normal eğitime geçişin okulların açılması ile gerçekleşmesi hem eğitimdeki verimsizliği büyütmekte, öğrenciyi öğretmeninden kopartmakta, veliyi yeni bir arayışa itmektedir. Hem de öğretmeni ve öğretmen çocuklarının mağduriyetine yeni bir boyut kazandırmaktadır. Yeni eğitim öğretim yılı planlamaları, önceki dönem eğitim öğretim yılının bitişinde ve de yeni dönem il içi ve il dışı atamalar yapılmadan önce planlanmalı, normlar ona göre belirlenmelidir.

UZAK YERLERE RESEN ATANMALAR YENİ MAĞDURİYETLER YARATIR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve il milli eğitim müdürlüklerinin plansızlığının sorumlusu, eğitim emekçileri değildir. Eğitim emekçilerinin kendi istekleri dışında mevcut iş yerlerinden kopartılarak, ikametgâhlarından uzak yerlere resen atanması yeni mağduriyetler yaratacaktır. Norm fazlası öğretmenlerin yeni mağduriyetler yaşamaması için resen atama kararının gözden geçirilmesini ve geri alınmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu. www.yenicizgihaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.