Gaziantep Tabip Odası doktora saldırıyı kınadı  

Gaziantep Tabip Odası doktora saldırıyı kınadı   
Gaziantep Tabip Odası doktora saldırıyı kınadı  

GAZİANTEP-AYSEL ŞAHİNE;Gaziantep-Kilis Tabip Odası Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nde Acil Servis’te görev yapan doktora, hasta yakını tarafından yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek, suçluların derhal cezalandırılmasını talep ettiler.

Konuyla ilgili açıklama yaparak tepkilerini dile getiren Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu yaptıkları ortak açıklamada, Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nde yaşanan saldırı olayını şiddetle ve nefretle kınadıklarını belirterek, 2018 verilerine göre son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik 46 bin 361 şiddet vakası kayıtlara geçtiği, bu konuda TTB olarak defaten basın açıklamaları ve nöbet eylemleri yaparak, konunun ciddiyetine dikkat çekmeye çalıştıkları vurgulandı. Çözüm önerilerinde sunduklarının vurgulandığı açıklamada,

“Sağlıkta yapısal sorunlarla birlikte büyüyen şiddetin katlanılmaz boyutlarda olduğunu, önleyiciliği olan bir Sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılmasını ve sağlıkta yapısal sorunların çözülmesini talep ettik. Ayrıca bu konuda çözüm ortağı olma yönünde irade ortaya koyduk”  denildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI HERGÜN ŞİDDETE UĞRUYOR

Sağlıkçıların hemen hergün şiddete maruz kaldığını ifade eden Gaziantep-Kilis Tabip Odası yönetimi ortak açıklamasında, “Türkiye’nin hemen her yerinde, istisnasız her gün görev başında yasal olmayan sebeplerle rapor veya ilaç yazdırma talep edenler, verilen tedaviyi beğenmeyenler, hekimlik bilgileri dışında yanlış uygulamaları yaptırmak isteyenler,  poliklinik sırası beklemek istemeyip acil olmadığı halde acile başvuranlar,  trafikte ambulansa yol vermeyip neden geç kaldınız diyenler, yoğun bakımlarda tıbben yapılacak hiçbir şeyin mümkün olmadığı hastaları ölenlerin yakınlarının uyguladığı  şiddete maruz kalıyoruz.

Bazen kafamıza kurşun sıkılıyor, kalbimize bıçak sokuluyor, kaldırım taşlarıyla, sopalarla, uçan tekmelerle kafamız,  burnumuz, elimiz, ayağımız kırılıyor.  Yerlerde sürüklenip öldüresiye dövülüyoruz. En okkalısından küfürler ve tehditlere maruz kalıyoruz. Hastanede odalarımız yakılıyor, kliniklerimiz talan ediliyor. Bu tür olaylarda işin içinde ölüm ya da ağır yaralanma yoksa basına haber bile olamıyoruz” denildi.

CEZALAR EN ÜST SEVİYEDE UYGULANSIN

28 Haziran 2019 da Mücahitler Devlet Hastanesi plastik cerrahi uzmanı hiçbir tıbbi aciliyeti olmayan hastanın lipom ameliyatını hemen yapmadığı için darp edildiği hatırlatılan açıklamada, “2 Ağustos 2019 da Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nde doktor arkadaşımız acil servis de iğne yaptırmak için sıra beklemek istemeyen bir hasta tarafından darp edildi. Evet biz hekimler bir yemin ettik. Bu yeminde deontoloji var, bu yeminde etik var, bu yeminde şifa vermek var. Bu yeminde hasta hekim arası kutsal ve güvene dayalı muayene var. Önce zarar vermeme var. Ama bu yeminde hastanın her istediğini yapmak yok! Bu yeminde kişinin kendisi gelmeden işlem yapmak yok! Bu yeminde kanunlara aykırı işlemler yok! Bu yeminde yalan beyanla çeşitli raporlar hazırlamak yok! Biz öz veri ile çalışan sağlık çalışanları ve onların temsilcileri olarak diyoruz ki: Etkin, caydırıcı, ertelemesiz ve uygulanabilir sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılmalıdır. Yeni yasada sözel şiddet, sosyal medya, görsel ve yazılı basında yapılan yanlı, hedef gösteren, halkı galeyana getiren, asılsız ithamlarda da cezai yaptırımlar olmalıdır. Bu yasa düzenlene kadar mevcut yasalarda var olan cezalar en üst düzeyde uygulanmalıdır. Kanunlara uygun görev yapan meslektaşlarımız korunmalıdır. Buradan meslektaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz ve olayı şiddetle kınıyoruz. Merkezi ve yerel yetkililerimize görev ve sorumluluklarını bir kez daha hatırlatarak, Meslektaşlarımızın tıbbi, adli ve idari süreçlerinde her zaman yanında olacağımız noktasında kararlılığımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.” YENİ ÇİZGİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.