Şizofreni Derneği Hastaları Başkanı Acıoğlu; Ruh Sağlığı Kanun teklifi biran önce yasallaşsın

Şizofreni Derneği Hastaları Başkanı Acıoğlu; Ruh Sağlığı Kanun teklifi biran önce yasallaşsın

 

GAZİANTEP- AYSEL ŞAHİN; Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği 11 Nisan Dünya Şizofreni ile Mücadele Günü nedeniyle açıklama yaparak, şizofreni hastalarının sorunlarına dikkat çekerek çözüm istediler. Dernek Başkanı Serpil Acıoğlu,

“Sağlık; fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak bir bütündür. Tüm bireyler için en temel ihtiyaç ve haktır. Ruhsal hastalıklarla ilgili bilinçlenme ve farkındalık tüm bireyler için önemli bir gerekliliktir” dedi.

 

Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Acıoğılu, 11 Nisan Dünya Şizofreni ile Mücadele Günü nedeniyle dernek binasında açıklama yaparak, şizofreni hastalarının sorunlarına dikta çekti.

 

11 NİSAN DÜNYA ŞİZOFRENİ İLE MÜCADELE GÜNÜ

Gaziantep’te faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri olarak etkin bir ruh sağlığı politikasının geliştirilmesi için Ruh Sağlığı Kanun teklifinin biran önce yasalaşmasını istediklerini söyleyen Şizofreni Hastaları Dernek Başkanı Serpil Acoğlu, açıklamasını ve taleplerini şöyle ifade etti;

 

Ruhsal hastalıklarda genetik, önemli bir faktördür. Bununla birlikte; toplumsal hayatın içindeki travmatik olaylar da ruhsal hastalıklarda önemli bir tetikleyici etkiye sahiptir. (Terör ve şiddet olayları, doğal afetler, iş ve trafik kazaları, madde bağımlığı, işsizlik, kötü yaşam koşulları vb.) Ruhsal hastalıklar konusunda geliştirilecek toplumsal hassasiyet sayesinde, temel toplumsal sorunlarla mücadelede toplumsal bilinç de daha çok gelişecektir.

 

Şizofreni; düşünceleri, algıları, duyguları, toplumsal ilişkileri ve davranışları etkileyen bir ruhsal hastalıktır. Hemen hemen her kültürde yaklaşık 100 kişiden 1’ini etkilemektedir. Kalıtımsal faktörlerin, biyokimyasal faktörlerin, ruhsal, toplumsal, çevresel etmenlerin şizofreninin ortaya çıkışında rolü bulunmaktadır. Şizofreni hastalarında şiddet eğilimi normal sağlıklı bireylerle paralellik gösterir ve hastalarda şiddet öngörülüp engellenebilir. Şiddet hastalığın temel özelliği değildir.

 

Şizofreni, kişilik özelliği, zeka belirtisi, hakaret ve delilik değil; sadece hastalıktır. (Tıpkı; kanser, obezite, organ yetmezliği vb. gibi.) Şizofreni kelimesinin hakaret olarak kullanılıp, hakaret davalarına konu olması kabul edilemez.

 

Şizofreni hastalarına yönelik damgalama; en temel insan hakları ihlali ve toplumsal ahlak meselelerinden biridir. Damgalama ile mücadelede kişi mahremiyetini göz ardı eden haberlerin yapılmaması için basın örgütleri kendi otokontrollerini yapmalıdır. Ayrıca; RTÜK, şizofreni hastalarına yönelik küçük düşürücü ve damgalayıcı yayınlarla ilgili denetim görevini yerine getirmelidir. Damgalama, hastalıkla mücadelede hasta ve yakınlarını yalnızlaştırıp toplum dışına itmektedir. Bu durum mücadele sürecinde toplumsal risk ve maliyetleri arttırmaktadır.

 

Türkiye Psikiyatri Derneği öncülüğünde çeşitli meslek ve hak savunucusu sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Ruh Sağlığı Kanun teklifine Şubat 2018’de son hali verilmiştir. 02.03.2018 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi henüz meclis gündemine alınmamıştır. “ www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

           

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri